-+=
Olvasási idő: 3 perc

A tejsavófehérje a “vegán trendek” idején is nagyon népszerű. A “whey”-nek sikerült elterjednie a köznyelvben, még akkor is, ha a “fehérje” helyett állandó kifejezésként használjuk. Annak ellenére, hogy mindenki ismeri a tejsavófehérjét, a felhasználóknak csak egy része van tisztában azzal, hogy a tejsavófehérjéknek különböző típusai vannak. Ezek közé tartozik a tejsavófehérje-koncentrátum (WPC), a tejsavófehérje-izolátum (WPI), a tejsavófehérje-hidrolizátum (WPH) és egy ideje a tiszta tejsavófehérje is.

Most néhány érdekes alapinformációt adunk a tejsavófehérjéről, és különbséget teszünk a különböző adagolási formák között. Jöhet az infó?

Tejsavófehérje – alapvető információk

A tejsavófehérje  a sajt vagy más tejtermékek előállításának mellékterméke. A tejfehérje körülbelül 80% kazeint és körülbelül 20% tejsavófehérjét tartalmaz. A membránszűrés a tejsavófehérje általános gyártási folyamata. Az alábbi ábra a teljes folyamatot leírja. Az ábra alapján ezután a megfelelő végtermékeket gyártják:

Tejsavófehérje-koncentrátum (WPC)
Tejsavófehérje izolátum (WPI)
Tejsavófehérje-hidrolizátum (WPH)
Tiszta tejsavófehérje

A különböző típusú tejsavófehérjék fehérjetartalma eltérő.

  • A tejsavófehérje izolátum akár 90% fehérjét biztosít.
  • A tejsavófehérje koncentrátum akár 89% fehérjét is tartalmaz (ez valamivel kevesebb).
  • Az, hogy a tejsavófehérje-koncentrátum valójában mennyi fehérjét tartalmaz, néha az enzimes gyártási folyamat során adott körülményektől (hőmérséklet, pH-érték) függ.

Az ÚJ Clear Wheyprotein, ami hamarosan elérhető a Peakshopban, tejsavófehérje-izolátumból származik, amelyet egy további folyamat során újra hidrolizálnak. Az utóbbi előállítási lépés biztosítja, hogy átlátszónak és könnyűnek, valamint kevésbé krémesnek és tejszerűnek tűnik.

További különbségek, különösen a leggyakoribb tejsavóváltozatok, mint koncentrátum vagy izolátum között, a következők:

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

  • Magasabb hasznos foszfolipidek és különféle bioaktív lipidek, például konjugált linolsav (CLA), foszfatidil-szerin (PS), foszfitidilkolin (PC) és szfingomielin tartalom a tejsavófehérje-koncentrátumban.
  • Magasabb laktóz (2), zsír- és szénhidráttartalom a tejsavófehérje-koncentrátumban, mint a tejsavófehérje-izolátum
    Izolálás vs Koncentrálás

Népszerű marketingfogás, hogy a tejsavófehérjét “fűvel táplált tejsavófehérjeként” vagy “legelőn táplált tejsavófehérjeként” reklámozzák. Szarvasmarháknál a füves takarmányozás javítja a hús lipidprofilját a gabonatakarmányozáshoz képest, de magára a fehérjére nincs hatással. A füves takarmányozás kismértékben javíthatja a tejsavó frakció CLA-tartalmát, de a különbség fiziológiailag lényegtelen (1 ), különösen akkor, ha a szinte zsírmentes fehérjeváltozatokat részesíted előnyben, mint például a tejsavófehérje-izolátum vagy a tiszta tejsavófehérje, amelyek összességében alig adnak zsírt.

Melyik tejsavófehérjét válasszam?

Tudnod kell, hogy a legerősebb “Body of Evidence” a legolcsóbb tejsavófehérje-koncentrátum használata mellett áll, mivel a legtöbb tanulmány erről elérhető.

Castro és munkatársai (3) a tejsavófehérje sportolók testösszetételére gyakorolt ​​hatását vizsgálták. A témában kezdetben előkerült 5250 címből végül csak nyolc tanulmány volt alkalmas az összehasonlításra módszertani minősége miatt. Testtömeg-kilogrammonként 0,24-1,28 g tejsavófehérje adagolásával a nap különböző szakaszaiban, különböző adagméretekben, a kutatók nem találtak jelentős hatást a tejsavófehérje használatával a sovány tömeg változásaiban. Ami azonban megváltozott, az a zsírtömeg aránya. Itt a legegyértelműbb különbségek a tejsavófehérje-koncentrátum alkalmazásakor jelentkeztek.

Taylor és munkatársai (4) arról számolnak be, hogy az edzés előtti és utáni tejsavófehérje-kiegészítés jelentősen megnöveli a felsőtest maximális erejét a maltodextrin-kiegészítéshez képest placebóként 8 hetes időszak alatt. Tejsavófehérje-koncentrátumot használtunk.

Naclerio és munkatársai (5) metaanalízisében mind a tejsavófehérje-koncentrátum, mind a tejsavófehérje-izolátum pozitív változásokat eredményezett az aktív alanyok sovány tömegében és erőpontszámában.

A tejsavófehérje tehát a tejből származik. Mint ilyen, magas biológiai értékkel és gyors és jó felszívódással rendelkezik, feltéve, hogy a benne lévő összes komponens jól tolerálható. A tejsavófehérjéknek több altípusa is meghatározható, amelyek mind sajátos tulajdonságaikban, mind árban különböznek.

Összességében a tejsavófehérjék minden típusa hasonló, a szervezetre gyakorolt ​​hatásában (6). Hogy végül melyik tejsavófehérjét választja, az személyes íz és egyéb preferenciájától függ:

  • A tejsavófehérje koncentrátum biztosítja a legjobb ár/haszon arányt.
  • Kisebb mennyiségű egyéb összetevő, például laktóz vagy zsír található a tejsavófehérje-izolátumban, a tiszta tejsavófehérjében vagy a tejsavóprotein-hidrolizátumban.
  • Ha a klasszikus tejes állagot részesíted előnyben, válasz a jól bevált, olcsóbb tejsavófehérje változatokat.
  • Ha jobban szereted az italszerű fehérjéket, akkor az új Clear Wheyproteinnel megéri a pénzét, de valamivel magasabb áron.

Addig is a Peak választékból az alábbi Whey Proteineket találod, a különleges termékjellemzőikkel feltűntetve:

– Slim and Beauty Protein – kollagént, HCA zsírégetőt, és krómot is tartalmaz

– Whey Selection – 6 féle whey protein formát tartalmaz, és vitaminokat

– Delicious Whey Protein – 3 féle whey proteint formulát tartalmaz

– Whey Protein Concentrate – csak tejsavó fehérjét tartalmaz

– Anabolic Protein – soya protein izolátumot, és whey protein formulákat is tartalmaz

 

tejsavófehérje információk

tejsavó fehérje gyártási információ

Vágj bele a futásba és éld át akár életed ELSŐ MARATONJÁT! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

Források
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15159244/
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK44624/#ch3.s20
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31480653
(4) https://cdnsciencepub.com/doi/10.1139/apnm-2015-0463
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26403469/
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4597363/