Ha kedveled a húsételeket, akkor a vadas sem hiányozhat a kínálatból. Bemutatok neked egy egyszerű, de csökkentett kalóriatartalmú receptet az elkészítésére. Így sem lesz klasszikusan diétás, versenydiétában nem is állja meg a helyét, de ugye neked nem is ez a célod. Súlymegtartásra tökéletesen megfelelő. Ez az étel három fő részből áll: pörköltalap, mártás és a zsemlegombóc.
Vadas
Hozzávalók a pörkölt alaphoz:
- 1/2 kg zsírszegény hús (lehetőleg marha, vagy vadhús, én sertésből készítettem)
- olíva olaj vagy nullkalóriás olajspray
- 1 db hagyma
- pirospaprika
- nátrium csökkentett só
- 10 szem egész bors
- 4-5 babérlevél
Hozzávalók a mártáshoz:
- 1-2 db sárgarépa
- 1-2 db petrezselyemgyökér
- 1 db hagyma
- nátrium csökkentett só
- kis doboz zsírszegény tejföl
- habaráshoz kevés CH szegény liszt vagy zabliszt
- 1 teáskanál mustár
Hozzávalók a zsemlegombóchoz:
- 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
- kis olíva olaj
- 1 db tojás
- zabliszt és teljes kiőrlésű tönkölyliszt fele-fele arányban (20-20 dkg kb.)
- nátrium csökkentett só
- 1 bögre víz
Vadas diétás recept
Az elkészítést a pörköltalappal kezdd:
1. Pirítsd „üvegesre” a hagymát egy serpenyőben
2. Add hozzá a húst, sót, pirospaprikát és egy kevés vizet.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
3. Most jöhet a vadas fűszerezés: a babérlevél és az egész bors.
4. Fedő alatt főzd puhára a húst, úgy, hogy az ne égjen le!
Ez idő alatt jöhet a mártás elkészítése:
1. Pucold meg a zöldségeket, majd aprítsd össze.
2. Párold meg egy edényben jó puhára (közben keverd meg a pörköltalapot).
3. Amikor kész, a levét öntsd le és tedd félre, majd botmixerrel turmixold össze.
Pörköltalap és a mártás:
Ha a pörköltalap is elkészült, add hozzá a leturmixolt zöldségkeveréket, mustárt, a tejfölt és a félrelakott léből kevés liszttel habard be. Vigyázz a mustárral, nem kell belőle sok. Akkor jó, ha kicsit savanykás.
És végül a zsemlegombóc:
1. Kockázd fel a kenyeret (legjobb, ha már régi és száraz).
2. Pirítsd meg kevés olajon, vigyázz, nehogy megégjen!
3. A többi alapanyag összedolgozásával kapott tésztában forgasd meg a pirított kenyérkockákat.
4. A tésztás keveréket szaggasd (gombóc formában) forrásban lévő vízbe, majd hagy főni legalább 10 percig
A tökéletes vasárnapi diétás ebéd! Elkészíted?