Az alma az egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.
Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja”. Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet. Tehát tényleg megéri a napi étkezéseinkben belecsempészni egy kis almát, hiszen ártani nem árthatunk vele.
A körte – az almához hasonlóan – egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig levesként, köretnek, mártásnak és desszertként is fogyaszthatjuk. A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.
Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Ha pedig e két fantasztikus gyümölcsöt (a körtét és az almát) összekombináljuk, elkészíthetjük a következő igazi vitamin- és fehérjebombát az almás körtés pite egészséges, diétás változatát!
Hozzávalók:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg darált mandula
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 1 evőkanál útifű maghéj
- méz (ízlés szerint)
- 5 evőkanál vaníliás fehérjepor
- 0,5 kg alma reszelve
- 0,5 kg körte szeletekre vágva
- kevés fahéj és őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
A tésztához a diót, a mandulát, a fehérjeport, az útifűmaghéjat és a zabpelyhet összeforgatjuk. Mézzel ízesítjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Fóliába becsomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez fél kiló almát és fél kiló körtét meghámozunk. A körtét vékony szeltekre vágjuk, az almát pedig lereszeljük. Ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezzük.
A tésztát reszelőn a formába reszeljük, egy kicsit bele egyengetjük, és először a reszelt almát elterítjük rajta, majd a pite tetejét körteszeletekkel díszítjük. Közepes hőfokon 20-30 perc alatt megsütjük.