Vitamindús almás-körtés pite

Az alma az egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja”. Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet. Tehát tényleg megéri a napi étkezéseinkben belecsempészni egy kis almát, hiszen ártani nem árthatunk vele.

A körte – az almához hasonlóan – egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig levesként, köretnek, mártásnak és desszertként is fogyaszthatjuk. A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.

Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Ha pedig e két fantasztikus gyümölcsöt (a körtét és az almát) összekombináljuk, elkészíthetjük a következő igazi vitamin- és fehérjebombát az almás körtés pite egészséges, diétás változatát!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tésztához a diót, a mandulát, a fehérjeport, az útifűmaghéjat és a zabpelyhet összeforgatjuk. Mézzel ízesítjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Fóliába becsomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez fél kiló almát és fél kiló körtét meghámozunk. A körtét vékony szeltekre vágjuk, az almát pedig lereszeljük. Ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezzük.

A tésztát reszelőn a formába reszeljük, egy kicsit bele egyengetjük, és először a reszelt almát elterítjük rajta, majd a pite tetejét körteszeletekkel díszítjük. Közepes hőfokon 20-30 perc alatt megsütjük.

vitamindus-almas-pite

Almás pite

Diétás almás pite

Viszóczky Bence

Viszóczky Bence

Viszóczky Bence vagyok, az Óbudai Egyetem környezetmérnök hallgatója így életemben kiemelkedő helyen áll környezetünk megóvása, védelmének feladat.

Mindezek mellet pedig igencsak fontosnak tartom a mai világunkban azt, hogy egy ember életében elsőrangú helyen szerepeljen az egészséges életmód és a tudatos, helyes táplálkozás. A Peak tartalomfejlesztőjeként hiszem azt, hogy ezen dolgok mindenki számára elérhetőek és megvalósíthatóak!
Viszóczky Bence
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
Vitamindús almás-körtés pite
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (97% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Vitamindús almás-körtés pite
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (97% pont)
1460
Peak konyha
, ,