-+=
Olvasási idő: 2 perc

Az alma az egyik legismertebb gyümölcsünk, szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. Az alma becsét, jó hírét, a gyógyító erejébe vetett ősi hitet jelzi az is, hogy több nép mitológiájában is szerepel.

Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja”. Tény, hogy ez a gyümölcs minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be), kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet. Tehát tényleg megéri a napi étkezéseinkben belecsempészni egy kis almát, hiszen ártani nem árthatunk vele.

A körte – az almához hasonlóan – egész évben beszerezhető, mégis évente csak hat kilót eszünk meg belőle fejenként. Pedig levesként, köretnek, mártásnak és desszertként is fogyaszthatjuk. A körte elég sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz; összetétele miatt sok betegségre természetes gyógyír lehet.

Ha sok körtét eszünk, megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladást, a vérszegénységet, a szív- és érrendszeri problémákat, a tuberkulózist, sőt a végbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti. A körte leve ideális folyadék gyomorhurut idején, gyomorkímélő diétákhoz, pozitívan hat a vese működésére, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

Ha pedig e két fantasztikus gyümölcsöt (a körtét és az almát) összekombináljuk, elkészíthetjük a következő igazi vitamin- és fehérjebombát az almás körtés pite egészséges, diétás változatát!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tésztához a diót, a mandulát, a fehérjeport, az útifűmaghéjat és a zabpelyhet összeforgatjuk. Mézzel ízesítjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Fóliába becsomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük.

A töltelékhez fél kiló almát és fél kiló körtét meghámozunk. A körtét vékony szeltekre vágjuk, az almát pedig lereszeljük. Ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezzük.

A tésztát reszelőn a formába reszeljük, egy kicsit bele egyengetjük, és először a reszelt almát elterítjük rajta, majd a pite tetejét körteszeletekkel díszítjük. Közepes hőfokon 20-30 perc alatt megsütjük.

vitamindus-almas-pite

Almás pite

Diétás almás pite

Vidd bátran, örülünk, hogy adhatunk neked!