Fiatalabb korodban valószínűleg sokat találkoztál a zöldborsófőzelékkel. Jó esetben, frissen szedett borsófejtésben is volt részed, rosszabb esetben csak arra emlékszel, hogy megállt a kanál a tányérodban, mert a konyhai dolgozók úgy berántották az adagot, hogy gyakorlatilag az egész liszt és olaj keveréke volt, normális ízek hiányában. Pedig a borsó jó tápértékkel rendelkezik. Rostos, antioxidánsként megszabadít a szabadgyököktől, flavonoidokat tartalmaz és még a konyhádban is több módozatban megállja a helyét. Csinálj egy olyan főzeléket belőle, ami friss és feldobja egy kicsit a menüidet.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók:
- 1 kg fagyasztott borsó
- 3 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- fél zeller
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kanál 12%-os tejföl
- 2 kanál teljes kiőrlésű rozsliszt vagy zabliszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors, curry (1 evőkanál)
- 1 liter zabtej
- 1 evőkanál kókuszzsír
Diétás zöldborsófőzelék
Elkészítés:
Hagyd a borsót szobahőmérsékletűre melegedni. Hámozd meg a zöldségeket. Vágd finomra a vöröshagymát, majd kókuszzsíron pirítsd le. Ahogy üvegesre pirult, zúzd össze a fokhagymát és add hozzá. Amint kiadta az illatát, öntsd bele az edénybe az összes borsót és egészben a hámozott zöldségeket (csak az alaplé jellegért tedd bele).
Öntsd fel 1 liter zabtejjel. Sózd, borsozd és fűszerezd 1 evőkanál curryvel. Forrás után 20 percet főzd. Amint ez letelt, a borsóból emelj ki lével együtt 35 dkg-t.
Mixerpohárban 1 evőkanál tejföllel és a rozsliszttel keverd csomómentesre. Öntsd vissza a serpenyőbe, keverd el. Forrald 5 percig. Tálalás előtt szórj bele egy csokor apróra vágott petrezselymet.
Jó étvágyat!