Befejezted a diétádat és nincs eredménye? Íme, 5 alattomos étel, amit nem kellene fogyasztanod, mert tönkreteheti a célodat!
A legfontosabb dolgok közül az egyik, amire koncentrálnod kell, ha azt szeretnéd, hogy sikeres legyen a küldetésed abban, hogy veszíts a testzsírodból, ki kell zárnod a hozzáadott cukrot az étkezésedből.
Beszéljünk az okokról
Napjainkban az elhízások legfőbb oka a magasan bevitt cukor mennyiség. Az emberek szívesen fogyasztanak feldolgozott ételeket, gyors ételeket, „snack” ételeket, amiknek a legmagasabb cukortartalma és még ráadásul sokba is kerülnek.
A legrosszabb része ennek a problémának
A nem kívánt zsír, illetve a cukor ösztönzi az éhség érzeted az inzulinszínt növekedésével. Ez arra ösztönöz, hogy fogyassz még több szénhidrátot és cukrot, így rengeteg kalóriát is.
A napi étkezéseddel könnyen eléred a 3500 kalóriát is, ami a legtöbb embernek túl sok, még azoknak is akik rendkívül aktívak vagy szükséges fenntartani a súlyukat. Amint felfedezed mik is ezek az ételek, remélhetőleg elhagyod ezek fogyasztását.
Milyen ételekről van szó?
A legtöbbről hagyományosan azt gondolnánk nem gazdagok cukorban, de vessünk rá egy pillantást néhányra! Itt vannak a fő bűnösök!
- Spagetti mártás/szósz
Szóval: Ülsz egy tányér spagetti előtt este és arra gondolsz milyen jó választás volt a paradicsom alapú szósz a tejszínes mártás helyett, pedig utóbbit jobban szeretted volna.
Nos, meg lennél lepve, ha tudnád, hogy csak fél csésze paradicsomszósz több mint három teáskanálnyi cukrot tartalmaz? Ennek köszönhetően, több mint 50 kalória tiszta cukor van benne adagonként és a legtöbben nem érik be fél csészével. Add hozzá ezt a cukrot a nagy szénhidrát tartalmú tésztához, amit megeszel vele és máris bajban vagy.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
- Ketchup
A legtöbben imádják a sült hasábburgonyát, ami önmagában sem egy jó választás a transzzsírsav tartalma miatt.
Persze ezt még megöntözzük egy kis ketchup-el, mivel az paradicsomból van és a paradicsom egészséges, de a legtöbb ketchup nem az. A ketchup maga hihetetlenül sok cukrot tartalmaz, közel 20%-a cukor magas kalória tartalommal. Ha jobban megnézed a boltok polcát, biztosan találsz olyan változatot, ami cukormentes!
- Alacsony zsírtartalmú salátaöntet
Sokszor azt hallani: Ha salátát fogyasztasz diétában, mindig válassz zsírszegény salátaöntetet betartva a „fogyókúra szabályait”. Sajnos ez nem mindig igaz.
A legtöbbször a zsír kerül eltávolításra ezeknél a variációknál, sokszor cukor kerül hozzáadásra. Így az egyik veszélyes hozzávalót cseréltük egy másik veszélyesre. A gyártók tudják, hogy azokat a termékeket senki nem fogja megvenni, amiknek nem jó az íze. És mivel az öntet íze zsír nélkül nem a megfelelő valamit kell hozzá adni. A megoldásuk erre a cukor.
Egy olaj, amit nem kell beleszámítanod a napi zsírfogyasztásodba, akkor sem ha fogyókúrázol!
Az MCT olaj kókusz és pálmaolajból készült speciális olaj, amelyet olyan beteg embereknek fejlesztették ki a gyógyászatban, akik nem képesek a hagyományos zsírokat rendesen megemészteni, felszívni és felhasználni. Az MCT trigliceridjei lényegesen rövidebbek, mint az átlagos zsírokban, tehát gyorsabban felszívódnak és hidrolizálódnak a szervezetedben. Az MCT olaj helyettesítő emésztése kevesebb enzimet és gyengébb epekiválasztást igényel, mint a hagyományos zsíroké. Emiatt teljesen megkerüli a limfatikus rendszert és közvetlenül a keringési rendszeredbe jut. E folyamat következménye a nagyon magas biológiai érték és az, hogy az MCT kalória tartalma azonnali energiatermelésre alkalmas, azaz:
- nem raktározódik a zsírszövetekben, ha túlzásba viszed a fogyasztását
- rendkívül sok energiát ad, ha keményen diétázol, és egy egy órás kardió edzés előtt állsz.
Mégis szinte már hiányoznak ezek a táplálkozásunkból. A zsírok elsődlegesen energiát szállítanak a testünk számára, de emellett további és fontos feladataik is vannak. Az idegek és az agy fő alkotóelemei, emellett a tested minden egyes sejtjének membránjaiban is jelen vannak. A zsírok a hormonok felépítésében is szerepet játszanak.
Ezek a zsírsavak a zsírégetést elősegítik a szervezetben
Jobb hormonháztartást, gyorsabb regenerációt, növelik a fizikai teljesítőképességet, vitalitást, erősítik az immunrendszert.
Speciális zsírégető olaj
Melyet nem képes a szervezeted zsírszövetekké alakítani. Kalóriaszegény diéta esetén elengedhetetlen. Sütéshez, főzéshez, saláta dresszingekhez, köretekhez is ajánljuk, ráadásul kis mennyiség is elég belőle. Vagy kóstold meg az MCT-s csokiszószt! Sőt, hihetetlen de fogyókúra alatt is megteheted!
Sőt! Ha még cukormentes kakaóporral és édesítőszerrel turbózod,akkor csokiszószként a gyümölcssalátadra is rakhatod! 😉 Kattints a képre ha sikerült meggyőznünk,hogy miért érdemes kipróbálnod ezt a termékünket!
- Kenyér
Mindazok, akik szénhidrát mentesen diétáznak, nem kell aggódniuk emiatt az étel miatt, hiszen nekik tiltólistán van a kenyér, de azok, akik nem ilyen szélsőségesen táplálkoznak érdemes megvizsgálni milyen összetevők vannak a címkén.
Légy résen és ne fogyassz cukor vagy kukoricaszirup tartalmú kenyeret. Bármelyik tönkreteszi a zsírégető étrended. Ha ilyet találsz, tedd vissza a polcra és keress másikat.
- Gyümölcs-ízesítésű joghurt
Egy másik fontos pont. Jól meg kell nézned a kedvenc uzsonnád hozzáadott cukortartalmát. A legnagyobb kiszerelésű fajtákban 15 gramm cukor is lehet adagonként.
Egészséges és cukormentes
Okosabb választás lenne egy natúr joghurt némi friss gyümölccsel (jó fehérjeforrások is) vagy együnk cukormentes joghurtot. Egyre több márkából kaphatóak a cukormentes változatok és ezek alacsony kalóriatartalmúak is. Ha gyümölcs helyett magas rosttartalmú gabonafélékkel fogyasztjuk, tovább lassíthatjuk az emésztést és még a teljes tápanyagtartalmat is fokozzuk.
Összefoglalva
Légy nagyon óvatos mit eszel!
A cukor már ott van mindenben napjainkban, és ha nem vizsgálod, meg nagyítóval a termékeket könnyen mellé nyúlhatsz!
rejtett cukor
cukormentes étrend speciális olajjal
Referenciák:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169328X04000890
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306452202001239
https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02168088?LI=true