Remélhetőleg a „narancs” szó említésénél nem csak a narancsbőr jut eszedbe. Bizonyára Te is ismered ezt a jó illatú, édes gyümölcsöt. De mennyit tudsz róla? Tudtad például, hogy a narancs Dél-Kelet Ázsiából származik és már időszámításunk előtt 2500-ból megtalálhatóak a nyomai? Vagy, hogy Nagy Sándor révén jutott Európába, de csak a középkorra tehető elterjedése?
Narancs
Azt biztosan tudod, hogy a narancs legfőbb erényének C-vitamin tartalmát tartják. Pedig ennél sokkal több van benne. Tény, hogy egy átlagos narancs a felnőttek számára javasolt napi C-vitamin mennyiség kétszeresét is tartalmazhatja. Ezen kívül a benne lévő vitamin hatásosabb, mint sok tablettában lévő, mert a narancsban úgynevezett bioflavonoidokkal fordul elő, amiknek köszönhetően tartósabban fejti ki hatását. De étvágyjavító, gyomor erősítő, vértisztító és emésztést serkentő hatása sem elhanyagolható. Ez utóbbi főleg magas rosttartalmának köszönhető. Az immunrendszer támogatásában is jelentős szerepe van, mert a narancs növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok szintjét a vérben, ezáltal segít leküzdeni a különböző vírusfertőzéseket.
A narancsban található antioxidánsok mérséklik a szabad gyökök káros hatásait és a gyümölcsben található C-vitaminnal együttműködve védik az érfalakat a károsodásoktól, csökkentve ezzel a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Sokan inkább csak a narancs levét fogyasztják, pedig a héja gombaölő hatású, a gerezdeket elválasztó hártya pedig pektint tartalmaz, ami meggátolja a koleszterin felszívódását, ezzel csökkentve a vérben található koleszterin mennyiségét. Ezen túlmenően még az érelmeszesedés és az epekő képződés megelőzésében is jelentős szerepe van!
Narancs a konyhában
A fentiekből kiderül, hogy a narancs tehát akkor a legegészségesebb, ha nem csak a kifacsart levét, hanem a kevésbé ízletesnek mondható hártyát és a héját is fogyasztod. A narancs leve a reggeli kiegészítésén kívül sütemények, krémek, likőrök ízesítője is lehet. Kesernyés, aromás héja is jól használható nem csak a különféle desszertekhez, de szószokhoz, húsokhoz is. Készülhet belőle gyümölcsleves, de a karácsonyi bejgli töltelékét is extra ízzel tölti fel a reszelt vagy kandírozott héj. Ezt nyers állapotában, de szárítva is használhatod. Arról viszont ne feledkezz meg, hogy alaposan meg kell mosnod a narancsot a felhasználás előtt!
Érdekességek a narancsról
Tudtad, hogy csak a hidegebb országokban válik a narancs héja narancsszínűvé? Ott, ahol mindig meleg van, a klorofil megmarad a növényben, és a narancs zöld marad. A narancssárga szín a buddhista szerzeteseknél az isteni szeretet és a megvilágosodást jelenti, ez az oka annak, hogy a ruhájuk is teljesen narancssárga. Nem csak étkezéshez használható a narancs! Virágát már Kleopátra is rendszeresen használta, állítólag önbizalom erősítő hatása van és eufóriát okoz. Régen narancsvirággal szórták be a nászágyakat is.
A narancs héja illóolajokban gazdag, így az illatszeripar is előszeretettel használja, de az aromaterápia is hasznosítja.
Karácsonyi narancs
+ 2 Karácsonyi tipp:
Készíts zselatinnal egy kevés narancslekvárt, narancszselét, vagy narancsszószt a karácsonyi sültek mellé! Nem fogod megbánni.
Fogj egy narancsot és egy marék szegfűszeget. A szegfűszeget szurkáld bele a narancs héjába. Perceken belül igazi karácsonyi hangulatot varázsol köréd az illatával, amit hetekig élvezhetsz. Ha kiteszed egy szép kis lapos tányérra, néhány fahéj rúddal, fenyőággal, dekorációnak sem utolsó!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Narancs, a hideg elleni szövetséges és egyben a karácsonyi hangulatfelelős!" című cikkhezEzt nem értem. Floridában is meleg van, és a narancs ott is narancs színű, nem? A buddhisták pedig nem istenhívők, és számukra az istenek nem a szeretetet, hanem a büszkeséget és az önzést jelentik. Nem ezért narancssárga a ruhájuk, főleg, hogy Tibetben sosem volt narancs, a kínaiak pedig onnan vették át ezt a színt. Az emésztést serkentő hatása nem a rosttartalma, hanem a savtartalma miatt jelentős. A narancs C-vitamin tartalma 50mg körüli, ami nagyon kevés, a SZGY Albert által ajánlott napi 3-500mg-hoz vagy a manapság ajánlott napi 1000mg-hoz képest. A narancs héja erősen mérgező azoktól a vegyszerektől, amelyekkel kezelik. Narancslekvárt pedig ne zselatinnal készíts, mert az a marhacsont kivonata, és gusztustalan egy gyümölcslekvárba. Inkább növényi eredetű zselésítő anyaggal készítsd. Érdemes lenne elölről megírni a cikket, mert többnyire tévedésekből áll.
Szia Krisztián,
Tudod a legegyszerűbb a másik munkáját kritizálni. Kérlek írj a [email protected] címre, ha felkészült szakmailag helytálló cikkeket tudsz írni, és majd megvizsgálom megfelel-e a számunkra.
Addig röviden:
A narancs C vitamin tartalma 50 mg/100 gramm narancs. Egész nyugodtan egyél többet belőle.A naracsban lévő antixodiánsok megszázszorozzák a benne lévő C vitamin hatékonyságát. Egy narancs C vitamin tartalma ezért összehasonlíthatatlan egy C vitamin kapszuláéval. EZ tudományos tény.
A narancs héja csak akkor mérgező, HA vegyszerekkel kezelik. Máskülönben hogy lenne MÉRGEZŐ?
A marhacsont kivonatától lehet undorodni de feltételezem húslevest ettél már: ott ugyanez a zselatin megtalálható. Az általad ajánlott c vitamin kapszula UGYANEBBŐL készül.
A buddhizmus témájában várom kiegészítő cikkedet, amelynek tartalmát ellenőrizni fogom.
Ha segíthetek állok rendelkezésedre
Kedves Krisztián!
Köszönöm az észrevételeket, de azt kell mondjam, nem feltétlen tévedésekről van szó. A cikk megírása előtt rengeteg alapvetően hiteles forrást, több könyvet is átolvastam. Az, hogy minden információ 100%-ig helytálló-e, sajnos nem tudtam így sem leellenőrizni (többek között sosem jártam Tibetben). Viszont nem sok értelmét látom azon vitatkozni, hogy például az „isteni” jelzőt miért kell szó szerint venni, vagy, hogy a sok esetben gyorsított „érésnek” köszönhetően mennyi C-vitamin lehet egy átlagos narancsban (ami ugye függ az éghajlattól, a termelő országtól, a szüretelés idejétől és még ezer más dologtól…). A gusztus, meg az, hogy ki mennyire veszi komolyan az ajánlásokat meg már tényleg magánügy. Én speciel nem szednék napi 1000 mg C-vitamint, csak betegség esetén, és nem is ajánlanám például veseproblémákkal küzdöknek.
A cikket legjobb tudásom szerint írtam meg, ellenőrzésen is átment. Így, ha nem haragszol, amíg más forrásokban nem találok ellentétes információkat, addig így marad.
Üdvözlettel: Sallay Boglárka