Manapság nagyon divatos és hangzatos lett bizonyos alapanyagokat „szuperételeknek” nevezni. Ezt olyan összetevőkre használjuk, amelyeknek kimutatottan hasznosak és valamilyen tápanyagból magas koncentrációval rendelkeznek. Van egy olyan hüvelyes, ami talán nem olyan trendi, mint a goji bogyó vagy a chia mag, de annál hasznosabb.
Bab fehérje
Miről is van szó? Beszéljünk a BABról!
Kezdjük azzal, hogy a bab egy nagyszerű fehérjeforrás! 100 gramm szárazbab 23 g fehérjét tartalmaz, ami rendkívüli mennyiségnek számít a növények körében. Amikor a fehérjebeviteled növelésére gondolsz, rögtön a húsok fogyasztása jut az eszedbe, pedig a bab is bőven labdába rúghat. Hasonlítsunk össze 1 csésze darált marhahúst, 1 csésze babbal a tápanyagok tekintetében.
Bab növényi fehérje
- a marhában 230 kcal van, míg a babban 240 kcal
- a marhában 23%-a található meg a napi zsírszükségletnek, míg ugyan ennyi babban 0% a zsír
- a marhahús a napi koleszterol 25%-át tartalmazza, míg a bab 0%-ot
- a marhahósban nincsenek rostok, de a bab a napi szükséglet 60 %-át fedezi
- vitaminok tekintetében a marha több B6 és B12 vitamint tartalmaz, de a babban sokkal több a vas, a magnézium és a kálcium
Szinte ugyanannyi kalóriát tartalmaz a két alapanyag, de a bab mégis több tápanyagot juttat a szervezetedbe, így érdemes nem csak köretként gondolni rá. Plusz pozitívum, hogy az antioxidáns tartalma is említésre méltó.
A többi „szuperételhez” képest a bab olcsó, finom és sokféle képen felhasználható. Készíthetsz belőle levest, főzeléket, salátát vagy pürésítve egy finom mártogatóst, esetleg chilit. Bármelyiket is választod, biztosan jól fogsz járni vele!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Egy elfeledett „szuperétel”, a bab! Beszéljünk a fehérjetartalmáról!" című cikkhezA konzervbab viszont már kicsit előre feldolgozott, áztatott, és ezért csak kevesebb, a főtt bab ban 4-6g/100g van… a doboz felirata szerint. Az örök probléma a száraz és feldolgozott ételek makróinak számolásakor.