Az utóbbi évtizedekben megváltozott környezeti hatások, valamint az életmódunkban rejlő hibák egyre inkább az egészséget veszélyeztető tényezőkké léptek elő. A túlhajszolt életmód, a fizikai inaktivitás, a káros szenvedélyek, és nem utolsó sorban a kiegyensúlyozatlan táplálkozás következtében számos, ún. civilizációs betegség arányszáma jelentősen megemelkedett. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban egyre gyakrabban hallhatod Te is, hogy milyen fontos az egészség megőrzésében a helyes táplálkozás, de arról keveset hallani, hogy mik az egészséges táplálkozás alapelvei, mit és miért fogyasszunk. Nagyon fontos kiemelni, hogy itt nem a fogyókúrát hangsúlyozzuk, hanem az étkezést, ami hozzájárul az egészségedhez. Természetesen a kettő között párhuzamot is vonhatunk, de itt hosszabb távról van szó, ha a célod első sorban a súlyvesztés.
Egészséges táplálkozás
Érdekel, hogyan kell egészségesen táplálkozni? A cikk első részében a gabonafélék, a zöldségek és a gyümölcsök egészséges táplálkozásában betöltött szerepéről olvashatsz.
1. Gabonafélék
- Az egészséges táplálkozás alapja a gabonafélék rendszeres fogyasztása
- Naponta többször fogyassz gabonafélét
- Tervezd úgy napi étrendedet, hogy lehetőleg minél több étkezésre jusson teljes értékűm gabonatermék
- Használj teljes értékű gabonafélét az ételeid elkészítéséhez is, és törekedj a változatosságra, készíts időnként például zabkását, zabkorpás pogácsát, kölesrizottót…stb.
- Őrizd meg a gabonafélékből készült ételek értékeit – az elkészítés során ne adj hozzá zsiradékot és sót, vagy csak csekély mennyiségben
Miért van szükséged a gabonafélék rendszeres, naponta többszöri fogyasztására?
A gabonafélék és a belőlük készült élelmiszerek és ételek jelentős szerepet játszanak az energia-, és szénhidrátbevitelben, hozzájárulnak a szervezet fehérje-, valamint vitamin- és ásványi anyag-szükségletének kielégítéséhez. Zsírtartalmuk elenyésző, de az ételkészítés, az élelmiszergyártás és az étkezés során hozzáadott zsiradék miatt jelentősen megnövekedhet, ezért erre érdemes odafigyelned (kelt, hajtogatott, töltött péksütemények).
A teljes értékű, nagy élelmi rosttartalmú gabonafélék rendszeres fogyasztása jelentős szerepet játszik számos betegség megelőzésében (bélbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbaj). Az élelmi rostok növelik a táplálékok telítő értékét. Ha magas rosttartalmú ételt eszel, sokkal lassabban fogsz megéhezni, és a székletürítés is könnyebb lesz.
A gabonafélék vitaminokkal és ásványi anyagokkal is szolgálnak, első sorban a teljes magból készült gabonapelyhekben, illetve teljes őrlésű lisztben és az abból készült termékekben vannak jelen nagyobb mennyiségben. A gabonamagvakban és teljes őrlésű lisztekben E-, B1-, B2-, B6-vitamin és niacin, valamint kalcium, magnézium és cink is található említésre méltó mennyiségben.
Egészséges táplálkozás elvei
2. Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök
Az egészséges táplálkozás második nélkülözhetetlen eleme a rendszeres zöldség- főzelék- és gyümölcsfogyasztás.
- Egyél naponta, legalább háromszor zöldség-főzelékfélét és gyümölcsöt
- Gyakran válassz sötétzöld leveles főzelékféléket, citrusféléket, paradicsomot, valamint hüvelyes főzelékeket – ezekben ugyanis, bőségesen találsz karotinoidokat, C-vitamint és folátokat (folsav)
- Tarts mindig otthon gyümölcs és zöldségféléket, ha nassolni támad kedved, ezek csillapítják az édesség utáni vágyad
- Fontos, hogy mindig friss, ép gyümölcsöt, zöldség-főzelékfélét fogyassz, a penészes, sérült termékeket ne használd fel – betegséget okozhatnak
Miért kell naponta fogyasztanod zöldség-főzelékfélét és gyümölcsöt?
A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök sokfélesége változatossá teszi táplálkozásodat és tápanyagaik, valamint egyéb összetevőik révén jelentős szerepük van az egészséged megőrzésében, ezért van naponta szükség arra, hogy bőségesen fogyassz belőlük. Többségük energiatartalma nem nagy, kivéve a száraz hüvelyeseket, valamint a héjas termésű gyümölcsöket és ez utóbbiaktól eltekintve zsiradéktartalmuk is elenyésző. A legtöbb zöldség-főzelékféle és gyümölcs szénhidráttartalma is kicsi, de van néhány kivétel, például a száraz hüvelyesek, burgonya, gesztenye, banán, valamint a csonthéjas gyümölcsök egy része.
Egyik legjelentősebb egészségvédő alkotóelemük az élelmi rosttartalom. A zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben lévő élelmi rostok (pektin) gátolják a zsírok és koleszterin felszívódását, epesavakat kötnek meg és ürítenek ki a széklettel. Az élelmi rostok rendszeres bevitele hatására csökken a vérben a koleszterin szint. A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök számos vitamint – B1-, B2-, B6-, C-, K-vitamin, folátok – valamint karotinoidokat, a diófélék igen jelentős E-vitamin mennyiséget tartalmaznak, egyes főzelékfélékben szintén jelen van az E-vitamin: brokkoli, zöldborsó, bimbós kel, paraj, spárga, zeller. A zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök jó kálium-, magnézium-, közepes kalciumforrások. Vastartalmuk szintén közepes (a gombákban, parajban, sóskában, ribiszkében, csipkebogyóban azonban jelentős) és állati fehérjeforrás nélkül fogyasztva csak kis mértékben hasznosul a szervezetben.
A zöldség- és főzelékfélékben, gyümölcsökben lévő antioxidánsok – E-, C-vitamin, karotinoidok, cink, szelén, flavonoidok –, valamint élelmi rostanyagok és flavonoidok gátolják az érelmeszesedés és számos daganatos betegség kialakulását.
A zöldség-főzelékfélék könnyen és gyorsan elkészíthetők, azonban az ételkészítéshez ne, vagy csak kevés zsiradékot használj és kíméletesen főzd, süsd ezeket az élelmi anyagokat. Tartós és túl nagy hőhatásra ugyanis az egyes vitaminok mennyisége 10-50 %-kal csökkenhet.
Következő részben a tej és tejtermékek, a húsfélék és a zsiradékok egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről olvashatsz.
Forrás:
Egyetemi jegyzetek