Hajdina diétás a köret, ami nem is gabona!

A hajdina (Fagopyrum esculentum) a keserűfűfélék családjába tartozik.  Közép-Ázsiából, Himalája mellől került el Ázsia több területére és Európába. Nem gabonaféle, csupán azért sorolják mégis azok közé, mert az elkészítési módja hasonló a gabonafélékhez. Lisztes magját egészben vagy hántolva, megőrölve használják fel. A köles mellett ez a másik ismertebb pszeudocereália, vagyis álgabona.

Hajdina

A hajdina rendkívül értékes élelmiszer, szénhidrát-, fehérje-, ásványi anyag-, vitamin- és a rosttartalma miatt egyaránt. Hasonló mennyiségű fehérje van benne, mint például a búzában, emellett olyan esszenciális aminosavakat is tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet nem, vagy csak igen kis mennyiségben tud előállítani, ezen kívül még magas a metionin-, lizin- arginin-tartalma. Jelentős mennyiségű ásványi anyagot, kalciumot, káliumot és magnéziumot találhatunk benne, emellett nyomelemeket, vasat, rezet és cinket is tartalmaz.

Vitaminokban gazdag, a B vitaminok családjának szinte minden tagja, emellett az antioxidáns hatású C-, E- vitaminból valamint a flavonol típusú, P-vitaminnak is nevezett rutinból is nagy mennyiség van benne. Ez utóbbi egészségvédő hatású, különösen a szív és az érrendszer védelmében tölthet be nagy szerepet, mivel a C-vitaminnal együtt erősíti a kötőszöveteket, segíti a sejtfalak regenerálódását, csökkenti a magas vérnyomást és az érfalak erősítésével gátolja a hajszálerek sérüléseit, vérzéseit.

Rutin sokszorosára növeli a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását, így az öregedés, a daganatok és a gyulladások kialakulása ellen is hat. Zsírtartalmának döntő része telítetlen zsírsav. Rosttartalma hasznos a székrekedésre hajlamosak, a cukorbetegek és az energiaszegény diétára szorulók számára, sőt, hozzájárul a bélrendszeri daganatok megelőzéséhez is, ezen kívül használhatják a lisztérzékenyek is, mivel nem tartalmaz glutént. A hajdinalisztből készül a franciák hajdina palacsintája, a galette, és az oroszok népszerű tésztaétele, a blini.

Hajdina diétában

Hogyan fogyaszd a hajdinát?

Hajdinából szinte minden olyan étel elkészíthető, amihez egyébként szokásosan hántolatlan rizst használunk. Köretként, kásaként önálló ételként is fogyasztható, lisztjét pedig kenyérsütéshez, tésztákhoz, süteményekhez is alkalmazhatjuk. Salátába, krémlevesek, fasírt készítéséhez is alkalmas. Főzése a rizshez hasonlóan, kétszeres mennyiségű folyadékban körülbelül 20 perc alatt készre főzzük.

Mivel a hajdina íze kicsit kesernyés, és sütési tulajdonságai sem a legideálisabbak, ezért mindenképpen ajánlatos magasabb sikértartalmú liszthez keverni. Karakteresebb íze miatt, jól kombinálható dióval, bazsalikommal.

Tippek:

Érdemes kipróbálni a hajdina házi csíráztatását is, mivel a hajdinacsíra értékes, ízletes táplálék, hozzáadhatod salátákhoz, köretekhez, de akár önálló ételként vagy levesbetétként is megállja a helyét, frissen és szárítva is. A hajdina terméséhez hasonlóan a csírája is gazdag vitamin- és ásványi anyagtartalmú, egészséges étel.

A levelében is található rutin, ezért szárított levelét vérnyomáscsökkentő gyógyteák adalékanyagául is használják.

hajdina-dietaban

 

Martonosi Adrienn

Martonosi Adrienn

Martonosi Adrienn vagyok, dietetikus és táplálkozástudományi szakember. 2008 óta dolgozok a szegedi klinikán, a fő területem a táplálkozási evészavar, az anyagcsere betegségek és mostanában a sporttáplálkozással is. Munkatársaimmal 2013-as Astellas díjat nyertük el az év egészségügyi szakdolgozói csapataként.
Martonosi Adrienn
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Hajdina diétás a köret, ami nem is gabona!
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Hajdina diétás a köret, ami nem is gabona!
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)
288
Blog, Egészség
, ,