Quinoa, nem véletlenül az inkák aranya

Quinoaval egyre több üzletben, főképp bioboltok polcain találkozhattunk. Hetente fedezhetünk fel új gabonaféléket, növényeket, gyümölcsöket, amik eddig még nem gazdagították az étrendünket. Nézzük meg, hogy miért lenne jó választás számodra, ha még nem próbáltad eddig ki?

Quinoa

Mi is a Quinoa és honnan származik?

Ez az egészen apró magocska Dél-Amerikából származik, Peru és Bolívia vidékein terem. A növény akár 180 cm-es is lehet, a magok a szár csúcsán nőnek. Hozzánk natúr vagy puffasztott változatban érkezik. A boltokban háromféle quinoával találkozhatunk. A köles és a szezámmag közötti mérettel bíró quinoa szemek elefántcsont színűek, pirosak vagy feketék. A szín és az íz között némi összefüggés tapasztalható. A legenyhébb ízű a fehér mag, a piros és a fekete kissé ropogósabb szerkezetű, és cseppet erőteljesebb aromájú. A quinoa rendkívül tápláló, számos betegség megelőzésében és gyógyításában van fontos szerepe.

Quinoa élettani hatása:

Rendszertanilag nem gabona, hanem egy Chenopodium növénycsalád gyümölcse, gluténmentes, nagyon könnyen emészthető, magas a fehérje tartalma, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat. Ezen kívül gazdag káliumban, mangánban, kalciumban, magnéziumban, vasban, rézben és foszforban, valamint nagyobb mennyiségű B-, C- és E-vitamint tartalmaz. Leggyakrabban gluténmentes diétáknál, életmódváltásnál és gyomorpanaszok esetén alkalmazzák sikerrel, valamint a migrénes fejfájás esetén is. A migrén mellett még javasolják cukorbetegeknek, szív- és érrendszeri problémákkal küzdőknek, valamit csontritkulás esetén is jó kiegészítő táplálék. A quinoa íze diós, kifejezetten kellemes, ezért is könnyen válhat a rizs és más, gabonafélék alternatívájává.

Quinoa diétában

Hogyan készítsd el a quinoát?

Ha quinoát vásárolunk, minden esetben alaposan mossuk meg, mert a növényen található egy szaponin nevű kesernyés réteg, amit csak mosással tudunk eltávolítani. Abban az esetben is érdemes átmosni, ha a csomag, amit vettünk mosottnak hirdeti a benne lévő magokat. A rajta található anyag, a szaponin nagyon hasznos, mert távol tartja a rovarokat és a madarakat a növénytől, és így feleslegessé teszi, hogy azt bármilyen vegyi anyaggal kezelni kelljen.

Mosás után kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, kb. 15-20 perc után, mire az összes folyadékot elfőtte, akkor lesz jó. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, enyhén diós íze lesz. A quinoa ideális köretnek, de készíthetünk belőle salátákat, használhatjuk töltelékként, illetve reggeliként is remekül megállja a helyét.

Reggeliként való felhasználásakor a quinoát főzhetjük tejben/ növényi tejben, majd adhatunk hozzá vékonyra gyalult almát, fél marék mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt és egy kis fahéjjal gazdagíthatjuk. Édesítővel vagy mézzel ízesíthetjük, ízlés szerint.

quinoa-dietaban

Martonosi Adrienn

Martonosi Adrienn

Martonosi Adrienn vagyok, dietetikus és táplálkozástudományi szakember. 2008 óta dolgozok a szegedi klinikán, a fő területem a táplálkozási evészavar, az anyagcsere betegségek és mostanában a sporttáplálkozással is. Munkatársaimmal 2013-as Astellas díjat nyertük el az év egészségügyi szakdolgozói csapataként.
Martonosi Adrienn
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Quinoa, nem véletlenül az inkák aranya
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Quinoa, nem véletlenül az inkák aranya
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)
308
Blog, Egészség
, ,