Felvágottak cukor nélkül – léteznek?

Te is gyakran jársz úgy, hogy energiát nem sajnálva a felvágottak címkéit olvasod és keresed azon fajtákat, amik nem tartalmaznak hozzáadott cukrot? Ismerős neked is, hogy az összetevők között mindig szerepel a cukor, dextróz vagy a szőlőcukor kifejezés? Számodra is érthetetlen miért kell minden húskészítménybe cukrot tenni? Egyáltalán létezik még manapság olyan felvágott, ami nem tartalmazza ezeket a szaharidokat?

Felvágottak

Felvágottak, húskészítmények

Nos, el kell, hogy keserítselek. Ez az a kategória, ami sajnos nem csak, hogy nem fogyókúrás, de még csak nem is egészséges. Lehet, hogy eddig Te is a csirkemell alatt a csirkemell sonkát értetted vagy a fehérjebevitelt azonosítottad a sok hússal, a sok húst pedig a parizerrel. Ne aggódj, mert ezzel nem vagy/voltál eddig egyedül!

A felvágottak gyártásánál sajnos nem az az elsődleges cél, hogy minél értékesebb összetevőkből álljanak, hanem hogy minél finomabb, minél eladhatóbb terméket állítsanak elő a gyártók és főként, hogy a költségeiket minimalizálják, a fő cél a gyorsaság, vagyis, hogy minél gyorsabban, minél több termék kerüljön a polcokra. A gyorsaság miatt van kulcsszerepe az előzőekben említett cukroknak a felvágottak gyártásánál. Ugyanis, a régi hagyományos termékek, ahhoz, hogy elérjék az elvárt érzékszervi tulajdonságokat és sokáig, akár hűtés nélkül is biztonságosan eltartható termékek legyenek, több hónap eredménye, ami igen költséges a gyártóknak.

A növekvő népesség és a fogyasztási szokások megváltozása miatt, a piacon ezeknek az áruknak már nincs akkora kereslete, mint az olcsóbb gyorspácolt/érlelt társaiknak. Ezek, ugyanis 1-2 hét alatt készáruvá tehetők. Ezt azonban úgy érik el, hogy a gyártás folyamán starterkultúrát alkalmaznak. Ezek olyan mikróbák, amik segítenek a cukrokból tejsavat előállítani, ami a termékre jellemző érzékszervi tulajdonságokat kialakítja, illetve csökkenti a termék pH-ját, így megakadályozva azt, hogy káros mikroorganizmusok elszaporodhassanak benne. Ezeknek a starterkultúráknak a szaporodáshoz, tejsavtermeléshez cukorra van szükségük. Ez az oka annak, hogy a termékek kb. 97%-ban megtalálod az összetevők között a cukrot.

Felvágottak diétában

Ha olyan terméket keresel, amiben nincs tehát cukor, mélyebben kell a pénztárcádba nyúlni, mert a több hónapos, hagyományos termékek drágábbak, viszont sokkal értékesebbek, mint az 1-2 hét alatt elkészült, alacsonyabb hústartalmú változatok. Szerencsére a nagyobb áruházláncokba is találni elvétve, a prémium kategóriás termékek között a diétába is jobban beleilleszthető felvágottakat. A másik hátránya az olcsóbb húskészítményeknek, hogy a cukor mellett sok olyan összetevőkből állnak, amiket nem feltétlenül szeretnénk megenni felvágott gyanánt. Pl.: a bőr, szemek, fülek, farkak, víz, szója és állományjavítók.

Figyelj oda arra, ha nem tudsz a felvágottakról lemondani, hogy:

  • magas legyen a hústartalmuk, (min. 80%)
  • alacsony a zsírtartalmuk és
  • a sótartalomra is ügyelj!

Azonban, ha tudod, mégis az a legjobb, ha nem fogyasztod ezeket a készítményeket túl gyakran.

felvagottak-egeszseges-taplalkozasban

Szabó Vivien

Szabó Vivien

Szabó Vivi vagyok, 14 éves koromig versenyszerűen, ma már azonban csak hobbiszerűen sportolok. Táplálkozásomra mindig is odafigyeltem, ezért elég mélyen beleástam magamat az alapok elsajátításába. Termékfejlesztőként pedig nem csak a munkahelyemen, de otthon is szívesen kísérletezek finomabbnál-finomabb receptek kidolgozásán, amik remélem Neked is elnyerik a tetszésedet.
Szabó Vivien
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Felvágottak cukor nélkül – léteznek?
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Felvágottak cukor nélkül – léteznek?
3 szavazat, 5.00 átl. szavazat (96% pont)
2507
Blog, Egészség
, ,