-+=
Olvasási idő: 2 perc

A modern világban a fogyókúra szinonimájává váltak a különböző természetes és mesterséges édesítőszerek. Az emberek úgy gondolnak rájuk, mint a cukor tökéletes, kalóriamentes pótlójára.

Vajon azért, mert nincs kalóriatartalma nem is hízol tőle?

Az édesítőszereket két csoportra lehet osztani. Az első a mesterséges édesítőszerek, melyet laboratóriumi úton állítanak elő. Ezek közé tartoznak többek között: Aspartám, Ciklamát, Aceszulfám-K, Szukralóz stb. A másik nagy csoport a természetes édesítőszerek, melyeket általában növényekből izolálnak. Ilyen például az eritrit, maltit, xylit, stevia stb. A vádak általában a mesterséges édesítőszereket érik, valószínűleg mert ezek előállítása bonyolult, és a fogyasztók számára nem annyira ismert. Gondolj csak bele: azt, hogy a Steviát hogyan állítják elő eléggé egyértelmű – a növény leveléből kivonják a vegyületeket. De vajon hány ember ismeri például az aspartám előállításának menetét?

Az ellentábor legnagyobb fegyvere, hogy a mesterséges édesítőszerek azért nem hizlalhatnak, mert sokkal kevesebb, vagy 0 kalóriát tartalmaznak a cukorhoz képest. Emellett sokkal édesebbek, így kevesebb kell belőlük, valamint a legtöbb édesítőszer nem metabolizálódik, vagyis hasznosulás nélkül megy végig a szervezeten. Az elmélet hívői viszont azt állítják, hogy a sokkal édesebb íz becsapja az agyad, és arra készíti a szervezeted, hogy nagy kalóriatartalmú ételt fogyasztasz, és amikor ez mégsem történik meg, szervezeted teljesen összezavarodik, és kevesebb kalóriát kezd égetni, valamint elkezd raktározni. Több hosszú távú kutatás is próbált összefüggést találni az édesítőszerek és az elhízás között, a végeredmények azonban vegyesek.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Egyik ilyen kutatás, ami több mint 3000 résztvevő bevonásával készült, arra jutott, hogy (figyelembe véve az életmódot: mennyit mozogtak a résztvevők, milyen volt az elején a testalkatuk stb.) akik rendszeresen olyan élelmiszereket fogyasztottak, amik édesítőszerrel készültek, azok BMI indexe átlagosan 47%-kal nőtt a kontroll csoporthoz képest. Egy másik, sokkal nagyobb lélekszámú, kísérletben, melyben csaknem 79 ezer 50-69 év közötti nő vett részt, arra jutottak, hogy az ok-okozat fordított. A kutatás megállapította, hogy a túlsúllyal rendelkező emberek sokkal nagyobb eséllyel fogyasztanak édesítőszereket, vagyis a hízásra hajlamos egyének nyúlnak inkább ezekhez az anyagokhoz. Ugyanakkor egy 2014-es kutatás pont arra jutott, hogy az édesítőszerek használata akár még segíthet is súlyvesztésben. A kutatás során átfogó vizsgálatot végeztek több felmérésen, és az adatok kiértékelése után arra jutottak, hogy az ilyen kutatásban résztvevők a vizsgálati idő alatt átlagosan majdnem 1 kg-ot adtak le. Az évek során tucatnyi kutatás próbált erre a kérdésre választ találni, eddig mind hiába.

Jóból is megárt a sok!

Sajnos a válasz nem annyira könnyű és egyértelmű, mint amilyennek elsőre gondolnád. Annyi viszont biztos, hogy itt is él az aranyszabály: jóból is megárt a sok. Ha te is félsz attól, hogy az édesítőszerekkel ellenkező hatást érsz el, mint szeretnéd, akkor a következőket érdemes megfogadnod és fejben tartanod:

  • A mesterséges édesítőszerek nem tartalmaznak kalóriát (vagy csak minimálisat)
  • Ám túlzott édességük miatt becsaphatják a szervezetet, ami így „raktározási módba” áll, bár erre egyértelmű bizonyíték nincs.
  • A természetes édesítőszereknek ugyan van kalóriatartalmuk (szénhidrátból), ám kevesebb, mint a cukornak. Ebből kifolyólag megemelik a vércukorszintet is, ám nem akkora mértékben, mint a cukor. Ugyanakkor a Stevia segít csökkenteni a magas vérnyomást, és cukorbetegeknél a vércukorszint csökkenését is megfigyelték.

Tehát ha nem viszed túlzásba az édesítőszerekkel készült ételek fogyasztását, elegendő folyadékot fogyasztasz, odafigyelsz a testmozgásra és a szénhidrátbeviteledre, akkor nem kell amiatt aggódnod, hogy az édesítőszerek hatására hízni fogsz.

edesitoszerek-hizlalnak


édesítőszer

édesítőszer hízlal

Források:

womenshealthmag, authoritynutrition, insidetracker, dailymail, mayoclinic

Jessica Ahmed, Saskia Preissner, Mathias Dunkel, Catherine L. Worth, Andreas Eckert, Robert Preissner
Nucleic Acids Res. 2011 Jan; 39(Database issue): D377–D382. Published online 2010 Oct 14.
Anthony Sclafani, Steven Zukerman, Karen Ackroff
Chem Senses. 2015 May; 40(4): 245–258. Published online 2015 Feb 24.

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!