Az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek a szénhidrátok, azonban korántsem mindegy, azok melyik típusát fogyasztod: míg az egyik előnyös tulajdonságokkal bír, addig a másik hátrányos az egészséged szempontjából. A szénhidrátok útvesztőjében gyakran elveszhetünk, ezért összeszedtük azokat, amelyeket érdemes és nem érdemes fogyasztanod.
A napi kalóriabevitel egy részét (körülbelül 40-60%-át) szénhidrátokból kellene fedezni, ezért különösen fontos, hogy jól válasszuk meg az ételeinket. A sportolóknál még inkább számít a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátfogyasztás, hiszen ezek szolgáltatják a fizikai aktivitáshoz szükséges energiát. A szénhidrátok tehát mindenképpen kellenek, azonban korántsem mindegy, melyiket választod.
Szénhidrátok
„Jó” és „rossz” szénhidrátok
A szénhidrátokat két nagy csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett szénhidrátokra, amit akár jó és rossz jelzővel is elláthatunk. Az étrendben a komplex szénhidrátoknak kellene a főszerepet játszania, hiszen ezek értékes tápanyagokkal bírnak, és hosszan tartó energiát biztosítanak a szervezetünk számára. A másik oldalon az egyszerű, szénhidrátok állnak, amit talán szélsőségesen, de rossz szénhidrátoknak is nevezhetünk, hiszen ezek hirtelen és gyorsan emelik a vércukorszintet, amelynek hatására könnyebben kialakulhatnak a zsírpárnák, s hosszú távon sajnos egyes betegségek (pl. cukorbetegség) is.
Szénhidrátok diétában
Milyen szénhidrátot érdemes enned?
A különbséget már tudod, de lehet, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy melyik milyen szénhidrát, amit nap mint nap fogyasztasz.
Ezt ne!
- hozzáadott cukrot tartalmazó ételek
- cukor
- fehér liszt
- üdítők
- sütemények
- egyéb édességek (pl. cukorkák, csokik, kekszek)
Ezek jöhetnek!
- teljes kiőrlésű gabonából készült termékek (pékáru, tészta)
- édesburgonya
- zabpehely
- amaránt
- quinoa
- diófélék, magvak
- barna rizs
A glikémiás indexet is figyeld!
A szénhidráttípus mellett, érdemes figyelned az ételek glikémiás indexére is. Ha jól választod meg az ételeidet, akkor a nap folyamán a vércukorszint közel ugyanazon a szinten marad, amelynek eredménye az lesz, hogy egész nap energikus leszel, nem fog farkaséhség gyötörni, és minimálisra csökken a cukorbetegség kialakulásának esélye is.
Néhány alacsony glikémiás indexű étel: lencse, bab, paradicsom, dió, mogyoró, tej, joghurt, kefir, zabpehely.
Táplálkozz okosan!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Szénhidráttérkép, avagy szénhidrátok diétában! Melyiket, miért (ne)?" című cikkhezKedves Judit! A kukoricából készült termékekkel mi a helyzet?
Üdv: Zsanett