-+=
Olvasási idő: 2 perc

Az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek a szénhidrátok, azonban korántsem mindegy, azok melyik típusát fogyasztod: míg az egyik előnyös tulajdonságokkal bír, addig a másik hátrányos az egészséged szempontjából. A szénhidrátok útvesztőjében gyakran elveszhetünk, ezért összeszedtük azokat, amelyeket érdemes és nem érdemes fogyasztanod.

A napi kalóriabevitel egy részét (körülbelül 40-60%-át) szénhidrátokból kellene fedezni, ezért különösen fontos, hogy jól válasszuk meg az ételeinket. A sportolóknál még inkább számít a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátfogyasztás, hiszen ezek szolgáltatják a fizikai aktivitáshoz szükséges energiát. A szénhidrátok tehát mindenképpen kellenek, azonban korántsem mindegy, melyiket választod.

Szénhidrátok

„Jó” és „rossz” szénhidrátok

A szénhidrátokat két nagy csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett szénhidrátokra, amit akár jó és rossz jelzővel is elláthatunk. Az étrendben a komplex szénhidrátoknak kellene a főszerepet játszania, hiszen ezek értékes tápanyagokkal bírnak, és hosszan tartó energiát biztosítanak a szervezetünk számára. A másik oldalon az egyszerű, szénhidrátok állnak, amit talán szélsőségesen, de rossz szénhidrátoknak is nevezhetünk, hiszen ezek hirtelen és gyorsan emelik a vércukorszintet, amelynek hatására könnyebben kialakulhatnak a zsírpárnák, s hosszú távon sajnos egyes betegségek (pl. cukorbetegség) is.

Szénhidrátok diétában

Milyen szénhidrátot érdemes enned?

33% OFF a stressz elleni termékekre!

A különbséget már tudod, de lehet, hogy nem vagy tisztában azzal, hogy melyik milyen szénhidrát, amit nap mint nap fogyasztasz.

Ezt ne!

  • hozzáadott cukrot tartalmazó ételek
  • cukor
  • fehér liszt
  • üdítők
  • sütemények
  • egyéb édességek (pl. cukorkák, csokik, kekszek)

Ezek jöhetnek!

  • teljes kiőrlésű gabonából készült termékek (pékáru, tészta)
  • édesburgonya
  • zabpehely
  • amaránt
  • quinoa
  • diófélék, magvak
  • barna rizs

A glikémiás indexet is figyeld!

A szénhidráttípus mellett, érdemes figyelned az ételek glikémiás indexére is. Ha jól választod meg az ételeidet, akkor a nap folyamán a vércukorszint közel ugyanazon a szinten marad, amelynek eredménye az lesz, hogy egész nap energikus leszel, nem fog farkaséhség gyötörni, és minimálisra csökken a cukorbetegség kialakulásának esélye is.

Néhány alacsony glikémiás indexű étel: lencse, bab, paradicsom, dió, mogyoró, tej, joghurt, kefir, zabpehely.

Táplálkozz okosan!

szenhidratok-fogyasztasa-dietaban

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!