Te is úgy érzed, hogy a kilókkal folytatott küzdelmedben a cukor az egyik legnagyobb ellenséged? Ha igen, akkor igazad van, ugyanis a cukor rengeteg; könnyen és gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért nagy mennyiségben fogyasztva bizony zsírrá alakul, és tested különböző területein raktározásra kerül. Számos modern élelmiszer (üdítők, édességek, péksütemények stb.) rogyásig vannak tömve a cukor különböző fajtáival. De vajon mit tehetsz, ha nem szeretnél lemondani az édességekről, ám úgy szeretnél néha bűnözni, hogy nem bűnözöl?
Édesítőszer
Az élelmiszergyártók is felismerték már a potenciált az alacsony cukortartalmú élelmiszerekben, és bizony ezeknek a piaca egyre nő, így te is egyre több termék közül választhatsz, ám ha megnézed az összetevőit egy-egy ilyen terméknek, lehet, hogy bajban érzed magad, hiszen mindegyiken más-más édesítőszer szerepel. De vajon melyik jó és melyik nem?
Az édesítők alapvetően olyan adalékanyagok, melyeket az élelmiszer édességének fokozására adnak ahhoz. Ezeket több szempont alapján is csoportosíthatjuk, például:
- Cukrok és cukorpótlók
- Természetes, mesterséges édesítők
Az egyik legtöbbször használt csoportosítás úgy választja szét őket, hogy van-e tápértékük, vagy nincs. A tápértékkel rendelkező édesítők (továbbiakban: cukor) közös jellemzője, hogy felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, így van kalóriaértékük. Ezeket az összetevők között általában „cukor” vagy „hozzáadott cukor” névvel találod meg, de gyakran használják a következő jelöléseket is:
- glükóz (dextróz: a legprimitívebb cukor, emiatt nagyon jól és gyorsan szívódik fel)
- fruktóz (gyümölcscukor: gyümölcsökben jellemző, lipogenikus volta miatt gyorsan zsírrá
- szacharóz (glükóz-fruktóz keverék, gyakorlatilag kristálycukor)
- malátacukor (két glükózrészből álló diszacharid)
- méz
- stb.
Természetes édesítőszerek
A természetes cukrok másik nagy csoportja a poliolok, melyek cukor alkoholok. Ilyenek például:
- eritrit (természetes cukoralkohol)
- izomalt (szacharózból kémiailag előállított)
- maltit (keményítőből előállított)
- szorbit (glükózból, enzimek segítségével állítják elő)
- mannit (szorbit sztereozimorje: a molekula vegyületei azonosak, de térben máshogy
- xylit (nyírfacukor)
- stevia (stevia rebaudiana leveléből kivont)
A poliolok lehetnek természetesek vagy mesterségesek, de közös jellemzőjük, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, és kisebb hatással vannak a vércukorszintre, mivel a test nem tudja teljesen megemészteni őket. Nagy hátrányuk, hogy az arra érzékenyeknél görcsöket, hasfájást, hasmenést, stb. okozhatnak.
A tápértékmentes (mesterséges) édesítők jó alternatívát jelenthetnek, ha szeretnéd a szénhidrát beviteledet csökkenteni. Édesítőszerekkel általában diétás, cukormentes élelmiszerekben, rágógumikban találkozhatsz.
A gyártók általában a következő fajtákat használják:
- aszpartám
- szacharin
- szukralóz
- aceszulfám-K
- ciklamát
A természetesebb íz és gyengébb mellékíz elérése érdekében általában keverni szokták az édesítőket a termékekben. A mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon biztonságosak-e? Ezt a kérdést már nagyon sokan körbejárták, több kutatás is feszegette, és mindig más választ kaptak. Egy biztos: Az Európai Unióban forgalomba hozott minden – édesítőszert tartalmazó – élelmiszernek tesztek sorozatán kell átmennie, hogy zöld utat kapjon. Az élelmiszergyártóknak bizonyítaniuk kell, hogy a felhasznált alapanyagok fogyasztása biztonságos. Persze az még mindig kérdéses, hogy mekkora mennyiségig biztonságos a fogyasztásuk?
Ennek megválaszolására minden édesítőszernél felállították a napi fogyasztható mennyiséget (ADI), mely azt jelöli, hogy testsúly-kilogrammonként mekkora mennyiség fogyasztható fejenként. Ez az érték a legtöbb édesítőszernél annyira magas, hogy egy átlagos ember átlagos napi fogyasztása a határérték 100-adát se éri el.
Azt persze magadnak kell eldöntened, hogy bízol-e a mesterséges édesítőszerekben, vagy a szintén jó alternatívát jelentő Poliolok mellett rakod le a voksod. Ha inkább a természetes megoldások híve vagy, akkor remek választás lehet a Stevia, mely akár 200-szor édesebb a cukornál, és szinte semmilyen mellékíze nincs.
Te melyik mellett tetted le a voksodat?
Források:
sugar-and- sweetener-guide
chopra
wikipedia
tudatosvasarlo