A mesterséges édesítőszerek már régóta szerves részét képezik a testsúlykontrollnak és a diétáknak, és számos előnyt kínálnak a cukorral szemben, például a kalóriaérték hiányát. Ennek eredményeképpen naponta jelentős kalóriadeficitet lehet létrehozni, ami természetesen elősegíti a fogyást, testsúlymegtartást.
A vércukor- és inzulinszintre gyakorolt hatásuk is kevésbé drasztikus, mint a cukoré. Az előnyök ellenére azonban a mesterséges édesítőszerek kockázatokat is rejtenek magukban.
A lehetséges negatív hatásokkal kapcsolatos kutatások gyakran ellentmondásosak, és különösen a közösségi média olyan életmódot népszerűsít, amely nagymértékben támaszkodik a mesterségesen édesített termékekre – ugyanakkor sokan ódzkodnak tőle.
Természetes édesítőszerek cukorbetegeknek és diétázóknak
Mindazok számára, akik szeretik a cukormentes termékeket, szívesen ennének diétás édességeket, de nem biztosak abban, hogy mennyi mesterséges édesítőszert fogyasztanak, akik szeretnék elkerülni a mesterséges édesítőszereket, vagy nem jól tűrik azokat, van egy tökéletes megoldásunk: a Peak HBN Clean Flav természetes ízesítő a megoldás!
A hagyományos termékekkel ellentétben a HBN Clean Flav nem a szukralózra vagy más mesterséges édesítőszerekre, hanem természetes alternatívákra: xilitre és stevia glikozidokra támaszkodik, valamint szabadalmaztatott élelmi rostból FIBERSOL-2 és természetes aromákból áll.
Milyen természetes édesítőszer a legjobb?
Stevia, más néven a Jázminpakóca
Az EU 2011 decemberében hagyta jóvá a Stevia édesítőszerként való használatát. Édes íze 300-szor erősebb a cukoréná, és nem alakul ki fogszuvasodás, elhízás, érelmeszesedés, magas vérnyomás és allergia a használata következtében. Sőt a vércukorszintre sincsen hatása. Így cukorbetegek, Inzulin-rezisztenciában szenvedők is bátran alkalmazhatják. Előnyeiként elmondható még, hogy javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, eltávolítja a felhalmozott méreganyagokat, normalizálja a vércukorszintet és stabilizálja a vérnyomást. Egyetlen “hibája”, hogy igen enyhe kesernyés utóíze érezhető ha önmagában fogyasztjuk.
Miért biztonságos és hatásos diétázóknak?
Bár előállításukhoz több feldolgozási lépés szükséges, mégis természetes forrásból, nevezetesen a sztevia növény leveleiből származó édesítőszerről van szó. A glikozidtartalomtól függően a stevia 50-300-szor édesebb, mint a cukor, hőstabil és nem erjeszthető. A szteviol-glikozidok teljesen érintetlenül haladnak át a felső tápcsatornán.
A vastagbélben lévő bélbaktériumok a szteviol-glikozidokat szteviollá hidrolizálják, amely aztán a portális vénán keresztül felszívódik, főként a májban metabolizálódik szteviol-glükuroniddá, majd főként a vizelettel ürül. A kutatások azt mutatják, hogy sem a sztevia, sem az összetevői vagy melléktermékei nem halmozódnak fel a szervezetben az anyagcsere során. A glükózegységek erjedéséből származó energia olyan alacsony, hogy a stevia gyakorlatilag nem szolgáltat kalóriát.
Xilitol, avagy a Nyírfacukor
Először is nagy tévedés azt gondolni, hogy a xilit nyírfából lesz előállítva! Tény, hogy először a xilitet nyírfából nyerték ki, de azóta már kukoricarostból vonják ki ez a fajta cukoralkoholt. A Nyírfacukor mindössze egy találó magyar fantázianév. Ettől függetlenül igazak rá azok a jó tulajdonságok, amelyek miatt érdemesebb a fehér cukor alternatívájaként használni.
A xilitol a fogak szempontjából a lehető legtökéletesebb választás mert: fogszuvasodás gátló hatású, hozzájárul az ásványi anyagok fogzománcba való beépüléséhez, mérsékli a szájszárazságot, lepedékképződés-csökkentő hatású, képes a torokba és a felső légutakba bejutó baktériumok kipusztítására.
Mellékhatásaké
A xilit körülbelül olyan édes, mint a szacharóz, de édesebb, mint a hasonló más cukoralkoholok, például a szorbit vagy a mannit. A xilit kellően hőstabil ahhoz, hogy sütéshez is felhasználható legyen
A bevitt xilit körülbelül 50%-a felszívódik a bélben. A fennmaradó 50%-ból 50-75%-ot a bélbaktériumok rövid szénláncú szerves savakká és gázokká metabolizálnak. A maradék a széklettel vagy a vizelettel ürül ki.
Eritritol
Az eritritol szintén egy természetes cukoralkohol, 60-80%-kal erősebb az édesítő ereje a hagyományos fehér cukorhoz képest. Glikémiás indexe: 0, tehát semmilyen hatással nincs az inzulintermelésre. Gátolja a gomba szaporodást, így a candida betegségben szenvedőknek ez a legjobb választás! Szintén elmondható, hogy nem jelent veszélyt a fogakra sem és abszolút mellékhatások nélkül fogyasztható. Kellemetlen utóíze sincs, így főzéshez, sütéshez, egyaránt kiválóan alkalmazható. Az EU 2003 óta engedélyezi édesítőszerként a használatát.
Érdemes mindegyik alternatívát letesztelned, ahhoz, hogy megtapasztalhasd, hogy neked melyik válik be a legjobban. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek a természetes édesítőszerek amellett, hogy megannyi pozitív hatást gyakorolnak az egészségedre, sokkal kevesebbet is fogyasztasz belőlük a magas édesítő erejük miatt, tehát gazdaságosabb a használatuk is.
Hogyan segít Neked a Peak a természetes ízesítőkkel?
Alapvetően a Peak Flav Powders ízesítő porok mögött az az elképzelés áll, hogy az egészséges ételek ízét fokozzák, hogy az emberek szívesen és rendszeresen fogyasszák azokat. Ez egy fontos eleme a diétádnak, amit bárki megérthet, aki valaha is evett már zsírszegény túrót mindenféle ízesítő adalékanyag nélkül. 🙂
A Flav Powders használatának másik ötlete a cukor megspórolása. Vagy úgy, hogy nem fogyasztunk többé cukros termékeket, vagy úgy, hogy cukor helyett más ételek édesítésére használjuk őket. Általánosságban elmondható, hogy a csökkentett cukorbevitel egészségügyi és fizikai szempontból mindenképpen előnyös.
Természetes édesség, természetes ízek – mesterséges adalékanyagok helyett! NEKED a legjobb, ha….
– kétségeid vannak az édesítőszerek egészségügyi előnyeivel kapcsolatban.
– egyszerűen nem tolerálod azokat
– bárkiknek, akik már használnak mesterségesen édesített termékeket, és csökkenteni szeretnék a teljes bevitelüket.
A Peak 100% természetes ízesítő porokat itt tudod kipróbálni, három isteni ízben: csokoládé, vanília és sajttorta!
Referenciák:
https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(23)00429-5/fulltext
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10281581/
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/5/1348
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839416/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10074550/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7011604/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10882813/
https://rccardiologia.com/previos/RCC%202020%20Vol.%2027/RCC_2020_27_2_MAR_ABR/RCC_2020_27_2_103-108.pdf
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/00220345900690080601
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30130461/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28775393/