Nehéz dolgom volt: Édesanyám zsidó származású kollégája és a családja jött át hozzánk vendégségbe. Szokás szerint az én felelősségem volt a desszert, mivel én is szerettem volna enni, ezért olyan receptet akartam alkotni, ami nem csak gluténmentes, IR- és diéta barát, hanem kóser is. Hogy minden feltételnek megfeleljek egy kóser citrustortát Peak-eltem meg.
Hozzávalók (12 nagyobb muffin, vagy egy közepes tortaforma):
- 350 g mandarin – héjában mérve!
- 150 g kókuszliszt (használhatsz őrölt mandulát vagy diót is)
- 50 g fehérjepor – esetemben Peak Delicious Whey Protein (Nut Mix Delux ízt választottam, de bármilyen vaníliás, vagy esetleg kókuszos/csokis ízvilágú alkalmas lehet)
- 4 tojás
- 20 g útifű maghéj
- 13 g (1 csomag) sütőpor
- 100 g eritrit
- + ízesítők: nálam egész csillagánizs, szegfűszeg és fahéj
Elkészítés:
1. Mosd meg alaposan a mandarinokat, és annyi vízben, hogy épphogy felérje, főzd puhára az egész fűszerekkel. Nagyjából 1 óra vagy mikróban, fedett edényben a legnagyobb fokozaton 10 perc. Akkor jó, ha már egy-két gyümölcs héja felrepedt és fakanállal megnyomva kifejezetten puha.
2. Turmixold le a mandarinokat – nem kell meghámozni. Amikor kissé kihűlt, üss bele a 4 tojást. A főzővizet közben forrald kb. 1-2 cent töménységűre.
3. Keverd bele az útifű maghéjat, a fehérjeport, az eritritet és a sütőport.
4. Adagold formába, 200 °C-ra előmelegített sütőben, szilikonos muffin formában nagyjából 13-15 perc alatt sült készre.
Tűpróbával ellenőrizheted.