-+=
Olvasási idő: 4 perc

A zselatin (más néven főzött kollagén) gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságokkal bíró csoda étel, mivel segíti a hiányzó aminosavak (a fehérjék építőkövei) kitöltését a diétában.

Az amerikai orvos, Ray Peat azt állítja, hogy a degeneratív és gyulladásos betegségek gyakran javíthatók zselatin gazdag ételekkel. 

A zselatin használatának egyik legnagyobb előnye az, hogy segít kiegyensúlyozni az aminosav beviteled. A kollagén egy egész állat, akár 50% -át is kiteheti, de a zselatin felhasználható a teljes étrendedben lévő, fehérje egyensúly megteremtéséhez. A normál amerikai étrend (de a magyar is), általában nagyon sokféle húst tartalmaz (marhahús, csirke, bárány és pulyka), ami ha nincs kiegyensúlyozva más fehérjefélékkel, akkor (pl.: tojás, hal, kagyló) akkor szép lassan gyulladások alakulhatnak ki a testünkben.

Mi ez az egész, nem értem!

Azt a fehérjét, amely egy speciális aminosavból keveset tartalmaz, limitáló – korlátozó – fehérjének is nevezik, hiszen csak annyi szövet épülhet fel belőle, amennyit a legkisebb mennyiségben előforduló aminosav lehetővé tesz. Javíthatod ételed fehérjetartalmát, ha a nem teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszerek mellé olyasmit eszel, ami a hiányzó aminosavban gazdag, és ezzel pótlod a hiányt. Ezt a folyamatot nevezzük komplettálásnak, vagy kiegészítésnek.

A fehérje komplettálás során tehát úgy válogassuk össze a különbözõ nyersanyagokat, hogy azok együtt jól emészthetõk legyenek, és egymást aminosav összetételükben is kiegészítsék. Komplettálás alapja, hogy mivel az egyes élelmekben más-más limitáló aminosav található, így ezeket együtt fogyasztva sokkal értékesebb fehérjéhez jutunk

Melyek a zselatin fogyasztás előnyei?

Az ő előnye, az egyedülálló és gyulladáscsökkentő aminosav profil, ami elsősorban glicint, glutaminsavat, prolint és alanint tartalmaz. A triptofán és számos más aminosav azonban teljesen hiányoznak belőle. Az utóbbiak nem esszenciális aminosavak, azaz a szervezeted képes őket előállítani. Az a helyzet azonban, hogy a szervezeted által megkövetelt mennyiségben, nem biztos hogy egy túlterhelt máj képes majd elvégezni ezt a munkát. A májnak rengeteg fehérjére van szüksége, hogy optimálisan működjön, főleg akkor amikor a méregtelenítő folyamatokat végzi.

Most akkor mi van? A zselatin vagy a kollagén hidrolizátum a nyerő?

Bár a zselatin legegészségesebb forrása a házilag készült csontleves (mivel ásványi anyagokat is tartalmaz), a por alakú verziók, kényelmes módszert kínálnak arra, hogy ne kelljen minden nap levest főznöd.

A két por között a különbség a feldolgozási módszer!

A hidrolizált kollagén nem egészen ugyanaz, mint a zselatin. A hidrolizált forma eléréséhez a kollagént sokkal intenzívebben dolgozzák fel, amelynek hatására lényegében a fehérjék még kisebb részekre bomlanak le. Mindkettő ugyanazokból az aminosavakból áll, csak kémiai tulajdonságaik különböznek.

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

A kollagén előnyei legfőképpen az aminosavaknak köszönhetők. Az ember emésztőrendszere ugyanazon aminosavakká képes lebontani a zselatint is, és a hidrolizált kollagént is, így hát az egészségre gyakorolt hatásukat tekintve szinte mindegy, hogy melyik formáját fogyasztjuk. Ugyanakkor néhányan azt tapasztalhatják, hogy a hidrolizált formát könnyebben emésztik meg.

Kollagén hidrolizátum: A kollagént egy  magasabb hőmérsékletű tartályban tárolják amiatt,  hogy csökkentsék az aminosav kötéseket leválasztó molekulatömeget. Ezt a folyamatot hidrolízisnek nevezik. A megfelelő időpontban a porlasztó szárítóhoz szállítják, miközben a terméket száraz porrá alakítják.

Zselatin: A kollagént egy futószalagon továbbítják, lehűtik és megszilárdítják. 12% nedvesség alá szárítják, szemcsés részletezésig őrlik és csomagolják.

Hogyan kell a legjobban használni a kollagén minden típusát?

A fentebb leírt hidrolízises eljárás lehetővé teszi a zselatin por könnyebb emészthetőségét és alkalmas az emésztési gyengeségre és érzékenységre. Ez a fajta zselatin leginkább porként alkalmazható gondos adagolással.

Hogyan kell inni a zselatint?

„Ha sok húst eszel egy étkezésre, akkor akár jó ötlet lehet 5 vagy 10 gramm zselatint bevenned ekkor, hogy az aminosavak kiegyensúlyozzák egymást.” Ray Peat, PhD

A szokásos zselatin csak forró vízben oldható és ő alkalmasabb az ételek előállításához (gyümölcsös sütik, desszertek) A zselatint, mint tápanyagot, MÁS ételekkel együtt kell felhasználni, és nem igazi ételként.

Kollagén peptidek: mennyire van szükség?

Az egyéni igények változóak, de a legtöbb ember körülbelül ½-1 evőkanál / nap kollagén hidrolizátummal ( por vagy kapszulák formájában ) kezd, és növelheti az adagját, 2 hetente, 1 evőkanállal. Valójában annyit vegyél be belőle, amennyit a szervezeted el bír viselni. Dr. Ray Peat szerint a zselatin a teljes fehérjefogyasztás mintegy 30% -át teszi ki, amely egy tipikus ember számára naponta 3-6 evőkanál zselatint tartalmaz (1 ek. zselatin= 6 gramm fehérje).

Fontos megjegyzés: Túl gyorsan adagolva emésztési problémákat és mellékhatásokat okozhat: puffadás, étvágytalanság, gyomorfájdalom. Tehát gondosan ügyelj az adagolására mielőtt elkezded használni.

Hol található a legjobb kollagén és zselatin?

Az állatok bőréből és csontjából kinyert zselatin fogyasztásával a saját bőrünk és csontjaink egészsége is javítható. A zselatinnak és a kollagénnek figyelemreméltó bélrendszer gyógyító hatása is van, és nagyon egyszerűen beépíthetjük az étrendünkbe. Saját készítésű csontlevesekből és hosszan készített sültekből is ki tudjuk nyerni a zselatint. Egyáltalán nem bonyolult és így egy kis extra tápanyaghoz juttatjuk a szervezetünket.

A Peak sem tétlenkedett!

Keverd össze a kollagén porod italokkal, shake-kel, smoothie-kal, vízzel vagy adj hozzá egy evőkanállal kedvenc receptjeidhez, hogy gyulladásgátló hatása is legyen. (Ez könnyen oldódik hideg folyadékban.)

Miért a Peak Collagéne italport válaszd szimpla zselatin helyett?

A Peak kollagénje egy prémium hidrolizátum, amelyet a szarvasmarha-kollagén anyag enzimatikus hidrolíziséből származtatnak. Ezen eljárás során részleges hidrolizált fehérjét kapunk. Három lépésben megtisztítják, majd a hidrolízis eljárás után porlasztva szárítják. Az anyag kettős nagy aktivitású szűrést kap a spray-szárítás előtt. Ezzel az eljárással a fehérje feloldása után teljesen tiszta oldatot kapnak.

eur. ing. Jakóczi Iván, gyógyszerkutató fejlesztőnk, szóban is elmeséli mi ez?

A lényeg emellett az, hogy a Peak Kollagén 7 féle EGYÉB hozzáadott hatóanyagot és hialuronsavat is tartalmaz, amelyet pont azért tettünk bele, hogy a bőrünk még szebb legyen, sőt az is maradjon. Fontos, hogy C vitamin is került bele, mert a kollagén csak a C vitamin társaságában képes megfelelően felszívódni!

Kollagénes citromtorta ITT!

kollagén és zselatin

kollagén és zselatin hatásai

 

 

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

http://raypeat.com/articles/articles/gelatin.shtml
https://www.westonaprice.org/health-topics/mental-emotional-health/meat-organs-bones-and-skin/
https://www.thehealthyhomeeconomist.com/