-+=
Olvasási idő: 4 perc

Azért írok ezt Nektek, mert úgy érzem sok laikus számára nem teljesen egyértelmű, hogy mik is azok a cukoralkoholok, miért ezeket használjuk a normál édesítőszerek helyett, illetve aggódtok, hogy vannak-e olyan speciális élethelyzetek (várandósság, szoptatás, időskor, IBS, speciális érzékenységek), amikor nem alkalmazhatóak biztonságosan.

Mivel szinte minden ízesített fehérje por és Peak csokikrém kivétel nélkül tartalmaz valami édesítőszert is, úgy gondolom fontos beszélnünk erről a témáról. 

A cukor egy egyszerű szénhidrát forma, ellentétben a keményítőtő féléktől és a cellulóztól, ami több ezer cukormolekulából áll, ezek egy-kettő, pár szénatomos láncok, amelyek elsődleges szerepe a testben az energia szolgáltatás.

Egy cukorból, úgy lesz aldit, vagyis cukoralkohol, hogy valamilyen technológiával vagy természetes módon funkciós csoportok (-OH) kapcsolódnak a cukorgerinchez, így jönnek létre ezek a többértékű alkoholok.
Színtelen, általában kristályos vegyületek, amelyek közül több is édes ízű. Vannak köztük olyanok, amelyek hasznosulnak energiaforrásként és olyanok is, amelyek hasznosítására nem képes a szervezet.

A maltitot kivéve, mindegyik alacsony glikémiás indexű (~10) vagy nem szívódik fel, így nem szolgáltat energiát. Habár még az energiát hordozó cukoralkoholok, is kevesebb kalóriával rendelkeznek, soknak az édesítő hatása is alacsonyabb. Nem karamelizálódnak, és milyen negatív az olvadáshőjük (igazából hűlnek!), ezért a szájban édes ízt keltenek.

Az eritriten kívül nagy mennyiségben, vagy hozzászokás nélkül fogyasztva puffadást okozhatnak. Azt, viszont, hogy mi számít nagy mennyiségnek az egyéni tolerancia határozza meg. Aszerint, hogy egyszerű vagy összetett cukrokra hasonlít a szerkezetük.

A leggyakrabban használtak közülük: 

1. Xilit, Xilitol, nyírfacukor (E967): szénhidráttartalma nagyjából a cukoréval megegyező, de nem tud az egész felszívódni, kalória tartalma kb. 40%-l kevesebb. GI-je 7, tehát lassan felszívódó. Fontos megemlíteni, hogy az arra érzékenyeknél illetve hozzászokás nélkül hasmenést okozhat, ezért kisgyerekek, vagy speciális emésztőrendszeri állapotú felnőttek esetén figyelembe kell venni az egyéni toleranciát, és kikérni szakember javaslatát a fogyasztás (mértékéről).

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

2. Szorbit (E420): nagyon hasonlít a cukor állagára, ezért emulgálószerként és nedvesség növelőként is használják.A szorbitszirup fogyasztása cukorbetegek számára nem javasolt. Előnye, hogy jól bírja a hőkezelést. Cukorbetegeknek maximum napi 30 g fogyasztását javasolják, de ezt természetesen az orvos személyre szabott terápiás javaslata felülírja.

3. Mannit: általában az élelmiszer ipar használja (édesítőszer, csomósodást gátló anyag). Erősen savas kémhatású reakciók során hasznosul és bomlik, így fogyasztásakor ezt figyelembe kell venni. Jó hír viszont, hogy az emésztés során biológiai membránokon nem képes áthatolni, így nem ad energiát a fogyasztása. Túlzott mértékű fogyasztása esetén puffadás és hasmenés léphet fel az arra érzékenyeknél.

4. Eritrit (E968): 2006 óta engedélyezett. Édesítő ereje a cukor édesítőerejének 70%-a, viszont nem szívódik fel, így energia tartalma nulla. Nincsenek káros mellékhatásai, mint a cukornak és nem okozhat emésztési problémákat (bár egyes egyéni beszámolók alapján nagymértékű fogyasztása gyomorégést okozhat). A Peak étcsokikrém is például őt használja.

5. +1 Szukralóz (E955): ugyan nem cukoralkohol, hanem mesterséges édesítőszer, de 600x édesebb, mint a cukor, ezért JÓVAL kevesebb kell belőle. Nincs kalória tartalma, viszont vált ki inzuliunválaszt. Ezt érdemes figyelembe venni és eszerint más makro és mikronutriensekkel együtt fogyasztani (például fehérjével és aminosavakkal, aminek a felszívódása stabilizálja a vércukorszintet). A kristálycukortól kémiailag csak néhány klór atom különbözteti meg, ami természetesen is van az emberi szervezetben. A napi bevihető (tehát mindennap megehető) biztonságos mennyiség 15 mg/kg, vagyis egy 60 kg-s nő esetén 900 mg (0,9 g).

Hogyan érinti ez a kalóriatáblázatod?

A különböző élelmiszerek tápanyagtartalom táblázatában fel kell tüntetni, hány gramm szénhidrát és poliol van az adott élelmiszerben. Az egységes szabályozás szerint a felszívódó poliolok 2,4 kcal/g értékben beleszámítandóak az energiatartalomba. Jelenleg a cégek nem kezelik teljesen egységesen a polioltartalom és a szénhidráttartalom feltüntetését.

Vannak olyan termékek, ahol a szénhidráttartalomba csak a felszívódó poliol tartalom van beleszámítva, de ennek ellenére a teljes poliol mennyiség külön fel van tüntetve, olyanok is vannak, ahol a szénhidráttartalom tartalmazza a poliol mennyiséget és olyan is (elsősorban, ha túlnyomórészt felszívódó poliolokat alkalmaz a termék). Ne felejtsétek el, hogy a rosttartalmat, habár kémiailag azok is szénhidrát molekulák külön tüntetik fel!

Ezért volt tehát kérdés sokatoknál az új Peak cukormentes étcsokikrém esetén is az össz-szénhidrát tartalom 🙂

További fontos megjegyzések!

Fontos felhívnom a figyelmeteket, hogy az ADI egy biztonsági szám, valószínűleg annál nagyobb érték sem okoz problémát, de ez az a túlbecsült érték, ami a ritka hiperérzékenyek kivételével mindenki számára biztonságosan fogyasztható.

Fontos megjegyezni, hogy IBS (Irritábilis bér szindróma) esetén a legtöbbször a FODMAP elveket javasolják. Ezekben a cukoralkoholok kerülendő anyagok. Természetesen ezt az egyéni orvosi javaslat felülírhatja. Más krónikus gyulladásos állapotok esetén is kérjük ki kezelő orvosunk vagy más szakember véleményét!

Napi 20-30 g-t szoktak javasolni maximális mennyiségnek (ez a felnőttek esetén kb. 60-70 kg testsúlyra értendő) gyerekeknek érdemes ennél kevesebbet adni (kb. fele-negyede testsúlyarányosan) és csak óvatosan, folyamatosan szoktatva kiváltani vele, a kezdetben használható édesítőszereket (méz, gyümölcspépek…stb.).

Ha valaki terhesség vagy szoptatás alatt elutasítja a mesterséges édesítőszereket, az egyéni döntése, hiszen jelenleg az élelmiszeriparban nem a biztonságot kell igazolni az engedélyezéshez, hanem a toxikus hatást a betiltáshoz.

Ennek ellenére több kutatást is végeztek kismamákkal és várandós anyukákkal, ahol a szacharint leszámítva nem találtak kimutatható negatív hatást. Az, hogy szoptatási időszakban átkerül-e az anyatejbe még egy alulkutatott téma.

SZEMÉLYES véleményem szerint mértékletes fogyasztásuk a cukoralkoholoknak (és úgy általában a mesterséges alapanyagoknak) nem probléma, amennyiben figyelünk arra, hogy az adott étel, adalék után a gyermek nem utasítja-e vissza az anyatejet, csökken-e az elfogyasztott mennyiség.

Én úgy gondolom, hogy minden anyuka egyedileg el tudja dönteni, hogy mik azok az előnyök és lehetséges hátrányok, amelyek alapján vagy kipróbálja vagy elzárkózik a mesterséges édesítőszerek elől. Aki ódzkodik ezektől, nekik javasoljuk nassolásra például az édesítőszer, és más hozzáadott anyagtól mentes 100%-os Peak magvajakat!

Mező Móni írása az édesítőkról ITT!

Cukoralkoholok

Cukoralkoholok energiatartalma

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

http://www.mdche.u-szeged.hu/~kovacs/szhnev/szhnev.htm
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mannit
http://semmelweis.hu/fszoi/files/2015/06/Cukorp%C3%B3tl%C3%B3k-%C3%A9des%C3%ADt%C5%91szerek.pdf