A krémesnek már önmagában is nehezen lehet ellenállni, hát még ha egy kicsit megturbózzuk almával. A végeredmény egy diétás, minden édességre való vágyat megszüntető krémes csoda. Jó hír, hogy tovább eláll, így ha hétvégén készíted még hétköznapra is hagyhatsz magadnak pár szeletet. Bár nem biztos, hogy a család is így gondolja.
Krémes
Mire lesz szükséged a tésztához:
- 5 db tojás
- 3 ek eritrit
- 2 ek darált dió
- 1 ek. fehérjepor (vaníliás)
- 2 ek. szénhidrátcsökkentett liszt vagy zabpehely-, graham liszt
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 2-3 db alma
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 db tojás
- 2 adag vaníliás fehérjepor (kazein vagy kevert fehérje)
- 3 dl tej+ 3 dl víz
- ízlés szerint édesítő
- 1-2 ek. tejföl
Krémes recept
Az almákat hámozd meg, majd vágd vékony cikkekre. Ha nem édes típusú almát vettél, akkor összekeverheted egy kevés eritrittel, fahéjjal. A tojásokat válaszd ketté. A tojások sárgáját keverd habosra az édesítővel, amíg az fel nem olvad benne, illetve el nem kezd fehéredni. Mixerrel oszlasd el benne a szódabikarbónát. Közben keverd fel a tojásfehérjét, amíg kemény hab nem lesz. Végül apránként adagold a lisztet a sárgájás keverékhez, majd lazítsd fel a tojásfehérjével. Óvatosan keverd, nehogy a hab összetörjön. A tésztát öntsd kivajazott, kilisztezett formába, majd helyezd rá az almaszeletek. Sütőben, 180 °C-on kb. 15-20 percig süsd.
A tojásokat először a pudingporral, fehérjével és nagyon kevés tejjel keverd csomómentesre. Tegyél bele kellő mennyiségű édesítőszert, lehet folyékony is. Végül az összes tejet és vizet öntsd hozzá. Lassú tűzön, folyamatosan keverve főzd simára, ameddig puding állagú lesz. Legjobb, ha mixerrel kevered addig, amíg kihűl, így nem lesz bőrös a teteje. Miután kihűlt a krém lazítsd fel egy kis tejföllel, ez kb. 1-2 evőkanálnyi mennyiséget jelent, nehogy folyós krémet kapj.
A tészta almás felét kend meg a krémmel, majd egy teáskanál kakaóporral hintsd meg a tetejét (szűrő segítségével). Ha nincs otthon elég fehérjéd, hogy a krémbe is tegyél, akkor használhatsz még egy csomag vaníliás pudingport. Ugyanúgy fel kell főzni a víz és tej keverékével, de így magasabb lesz a sütemény szénhidráttartalma.
Különleges, finom és diétás. Kipróbálod?
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Krémes egy kicsit másképp, amolyan diétás módon! Almával és fehérjével!" című cikkhezSziasztok! Először is a véleményem: ez nagyon finom!
Mindent a leírtak szerint csináltam, de nekem teljesen más lett. Tapasztalatom: a tészta rengeteg ehhez a mennyiségű krémhez. A krém olyan híg maradt, hogy nemhogy tejfölt tettem bele lazításnak, hanem még egy adag (bár ez igen tág fogalom) hanem még egy zacsi fehérjeport és zselatint is kellett bele tennem. Tapasztalatom még, hogy érdemes az almákat belenyomkodni a tésztába, ami egyáltalán nem sült meg 15-20 perc alatt. Nekem legalább 45 perc kellett. És szerintem még istenibb lenne ha több almát tettem volna bele. Sőt! Almát fogok lereszelni és a krémréteg alá egy réteg vastag fahéjas alma megy majd – ellensúlyozva az irtó vastag tésztát.
Szia Dius!
Szuper, nagyon jó, hogy megosztottad velünk a tapasztalatodat. Igazából amennyi összetevő, annyiféle változat. A diétás receptekkel többnyire kísérletezni kell! 🙂
Hali,
nem teljesen értem a receptet (bár nem vagyok egy tapasztalt szakács, az igaz). A tésztához van írva hozzávalónak dió, fehérjepor, de a receptbe nincs beleírva. Azt a lisztel keverem össze és úgy öntöm a többihez a lisztet?
Köszi
Szia! Igen, keverd a liszthez!;)