Szerencsére jó az idei alma termés, így elkezdtem receptek után kutatni: hogyan is használhatnám fel a gyümölcsöket? Találtam is egy jó “süti” receptet, amit a saját ízlésemre formáltam. Sok előnye van, például hogy nem kell sütni, na és hogy olyan különleges táplálkozási szokásokat követőknek is belefér az étrendjébe, mint a nyers vegan étkezés vagy a paleo. Íme, az almáspite ízű nyers torta receptje, amit nem sütni, hanem hűteni kell! 🙂
Almás süti
Hozzávalók egy kb. 20 cm átmérőjű tortaformához, 8 szelethez:
- kb. ½ kg alma
- 80 g darált dió
- 30 g kókuszliszt
- 2 ek. útifűmaghéj
- 1 nagy ek. méz, vagy más édesítő ízlés szerint
- fahéj
Almás süti sütés nélkül
Elkészítés:
Az almákat pucold meg, majd a felét reszeld le nagy lyukú reszelőn, a másik felét botmixerrel turmixold össze a kókuszliszttel és a mézzel.
Keverd össze a reszelt almát, a diót, az útifűmaghéjat és az előbb összeturmixolt hozzávalókat, Ha kell, adj hozzá további édesítőt, és ízlés szerint fűszerezd fahéjjal.
Nyomkodd bele a masszát egy szilikonos, vagy pedig sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd tedd a hűtőbe pár órára.
Ez idő alatt az ízek jól összeérnek és az útifűmaghéj is megszívja magát, így összeáll a “torta” és könnyen ki lehet borítani a formából és egyszerűen szeletelhető lesz.
A tetejét szórd meg fahéjjal, de díszítheted por eritrittel és dióval, vagy almaszeletekkel is.
Jó étvágyat!