A csirke és a rizs ősidők óta a legnépszerűbb fitnesz menü a világon. De mi van akkor, ha találhatunk JOBB köretet is a jó öreg fehér szemeken túl is? Merthogy találhatunk! De miért edd a bulgurt rizs helyett?
Ki vagy mi is a bulgur?
Bár sokan ismerik, még mindig van aki nem. Vagy evett valamilyen török étterembe „török rizsként”, csak nem azonosította be 🙂
A bulgur egy roppant egészséges gabonafajta. Nem egy külön növény, hanem a durumbúza egy speciális, tört változata… vagyis egy búzatöret. 🙂 A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.
> Peak-tipp! Használj MCT olajat a salátákhoz, mivel az MCT nem rakódik le zsírként – ez egy olyan speciális zsír, ami pont ellenkezőleg hat: gyorsítja az anyagcseréd, és segíti a fogyókúrád!
1. A bulgur sokkal jobb glikémiás index-el rendelkezik
A GI-t tekintve ő a sztár a gabonák között. De a rizseknél is. 100 g bulgurban 69 g szénhidrát van, aminek a glikémiás indexe 46. Összehasonlításképpen a fehér rizs glikémiás indexe 87, de a nagyon jónak számított basmati rizs glikémiás indexe is magasabb.
Ez mit is jelent neked Azt, hogy nem okoz vércukor ingadozást, nem leszel tőle rögtön éhes, hosszú ideig feltölt energiával – és nem feltétlenül a zsírpárnádat gyarapítja. Fogyózóknak, IR-nek, cukorbetegeknek alap, de ha szálkás izomzatot akartok, akkor is érdemes a bulgurra váltani.
2. A bulgur magasabb rosttartalmú és jobb a tápértéke
A szuper glikémiás index mellett ugye nagyon magas rost tartalommal rendelkezik – emiatt laktat és megfelelő folyadékbevitel mellett gondoskodik arról, hogy a bélműködésünk tökéletes legyen. A rostokon túl számos B és E vitamint is tartalmaz, jelentősebben mint a fehér rizs.
3. A bulgur gyorsabban elkészül
Az elkészítése pofonegyszerű… én két módon szoktam, az egyikhez tűzhely sem kell. 🙂
Az első mód: mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért akár elég csak vízzel leforrázni – én 2,5-3 szoros vízzel szoktam, hogy mindenképp bőven ellepje. Így hagyjuk 1 órát, majd a maradék vizet szűrjük le.
A másik mód az, ha szintén 3-szoros vízben felteszed főzni. 10-15 perc elég neki, addigra szépen lefövi a vizet. Nekem ez puhább, rizottósabb és finomabb… de ha nincs időm, az első, pergősebb változat is finom!
3 és még egy ok, amiért én eszem rizs helyett! 🙂 Plusz! Bár ez egyéni, de szerintem finomabb is! 🙂
A barna rizshez hasonlítható leginkább, kicsi tarhonya beütéssel. Nincs jellegzetes íze, a környezetéhez tökéletesen idomul… így mindenhez passzol, amihez a rizs is! Például:
- sima zöldséges köretnek a csirke mellé
- petrezselyemmel, citrommal, zöldfűszerekkel és paradicsommal isteni tabulé készíthető
- a másik török fogás, a paradicsomos rizs is mennyei: a bulgurt kis paradicsompörével, hagymával és fűszerekkel főzd meg
- a tradícionális magyar konyhához is passzol: pirospaprika, tejfölös szósz… mindent elbír 🙂
- tölteléknek is szuper: rizs helyett darált hússal pároztatva mehet a zöldségekbe!
- meglepő, de édesen is finom. Szerintem az íze miatt inkább a mazsolás-mézes-aszalt vonalon mozog, de rizskochnak is simán vállalható!
- magvajakkal összesütve is nagyon pikáns az íze! Akár édes, akár sós oldalról közelítjük meg!
Szóval! Elfoglalt, diétázó, egészségtudatos nőknek a bulgur kell rizs helyett! És szerintem mindannyian azok vagyunk! 🙂
BÓNUSZ!!! ITT egy videó, ahol arról is mesélek, HOGYAN tudsz sikeresen diétás ételeket sütni! Kötelező mindenkinek, aki a reform konyhában akar boldogulni!
bulgur
bulgur rizs helyett
Referenciák:
USDA Agricultural Research Services: Bulgur, Cooked
https://www.healthline.com/nutrition/bulgur-wheat#bottom-line
Harvard School of Public Health: Health Gains From Whole Grains
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "3 ok, amiért a bulgurt edd rizs helyett!" című cikkhezSzia Marianna,
Szerintem googlben biztosan találsz gluténmentes verziót. Nem mindegyik az, hiszen keresztszennyeződés lehetséges. Móni
Épp csak néhány alkalommal vagy ellentétes a saját cikkeddel, de sebaj.
Szia Márk,
Hát ez van. reméljük azért MÁSOKNAK segít.