Cukor helyett édesítő házilag! Csináld magad stevia!

A cukor számos bajért tehető felelőssé, fogszuvasodás, cukorbetegség, vitaminhiány csak néhány ezek közül, ráadásul az elhízás is az ő számlájára írható, így jobb, ha Te is elkerülöd jó messzire! Szerencsére ma már rengeteg édesítő vár a boltok polcain, hogy vele édesítsd meg az életed és persze az ételed, azonban ezek mindegyike elég drága. Olcsóbb és egyszerűbb, ha Te magad ültetsz természetes édesítőt, vagyis steviát.

Stevia

A különféle cukorhelyettesítő- és pótló készítmények a 20. században jelentek meg a hagyományos cukor mellett. A cukorral ellentétben lassabban szívódnak fel, alacsonyabb a vércukorszint-emelő hatásuk, energiaértékük közel azonos. Ilyen természetes édesítő többek között a gyümölcsökből készült fruktóz, a méz, az agavészirup és a nyírfacukor is, de idetartozik a szorbit is, amit gabonából állítanak elő erjesztéssel.

A stevia, mely egyre divatosabb, Közép- és Dél-Amerikában honos, az ott élő őslakosok évszázadok óta használják gyógynövényként és édesítésre is. A stevia kivonat a növény leveléből készül és ezerszer édesebb a kristálycukornál, így kis mennyiség is elég belőle az édes íz eléréséhez. Glikémiás indexe kedvezően alacsony, emellett lassú a felszívódása, kalória- és szénhidrátmentes, emellett rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Tabletta, por, kivonat, oldat és őrlemény formájában is elérhető.

Stevia termesztése házilag

Ültesd Te magad!

stevia-termesztes-hazilagErkélyen, kertben, de akár a lakásodban is próbálkozhatsz a növény termesztésével. Szabadban vagy napfényes helyen az ablak között tavasztól késő őszig, kiültetve vagy cserépben is tartható.

Egyszerűbb, ha a palántát megveszed kertészetben, vagyis ne magról csíráztasd. Legjobb, ha a késő tavaszi időszakban ülteted ki, ugyanis a fiatal növények érzékenyek a hidegre. A steviákat fél méterre egymástól, tápanyagban gazdag földbe érdemes ültetni. Mivel hajlamos a kiszáradásra, viszont a túl nedves közeget sem kedveli, jobb, ha többször öntözöd meg kevés vízzel.

A növény leveleit folyamatosan csipkedheted, de egyben is learathatod, úgy, hogy a föld felett levágod a szárakat. Ha utóbbi megoldást választod, az őszi virágzás előtt tedd meg azt, ilyenkor ugyanis édesebb a stevia! Egyes vélekedések szerint azonban minél később szeded le, annál jobb. Legcélszerűbb, ha kitapasztalod.

Egyébként a stevia évelő, viszont az erős fagyok miatt Magyarországon nem tud áttelelni. Ezért a legédesebb növényről gyűjts ágakat és azokat gyökereztesd a következő nyárra. Ezeket tedd egy kisebb cserépbe és a következő tavaszig tartsd nem huzatos, de napfényes helyen!

Szárítsd vagy készíts belőle kivonatot, így a süteményt vagy a teát édesítheted vele. A levelek egy napos őszi délutánon nagyjából fél nap alatt megszáradnak. Nem a meleg, hanem a szellőzés a lényeg. Ha kész, használhatod egész levélként, de akár le is darálhatod. A kivonathoz egy napra tiszta alkoholba áztasd a stevia leveleit, majd szűrd le és megfelelő mennyiségű vízzel hígítsd, végül lassú melegítéssel távolítsd el a maradék alkoholtartalmat.

Mit szólsz, kipróbálod?

stevia_termesztese_hazilag

Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Cukor helyett édesítő házilag! Csináld magad stevia!
5 szavazat, 4.80 átl. szavazat (94% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Cukor helyett édesítő házilag! Csináld magad stevia!
5 szavazat, 4.80 átl. szavazat (94% pont)
2417
Blog
, ,