Imádom a kókuszos és csokis dolgokat, de emellett kifejezetten figyelek arra, hogy az étrendem adalék és felesleges összetevőktől mentes legyen, ezért a csokis kókuszcsodának elnevezett finomság, jelenleg a kedvenceim közé tartozik.
Chia puding
A környezetemben most mindenki chia puding lázban ég, de még egyik recept sem volt olyan vonzó, hogy én is kipróbáljam, mígnem megérkezett a várva várt Coconuty, ami megadta a löketet… A recept kigondolásakor az elvárásaim a következőek voltak:
- nem étcsokis, hanem inkább a tejcsokis hatást érjen el a csokis réteg,
- glutén-, tej-, cukormentes legyen,
- ne dermedjen meg a csoki a rétegek között, hanem krémes maradjon,
- legyen benne egy viszonylag szilárdabb kókuszréteg,
- és a legfontosabb: Bounty íze legyen
Kókuszos chia puding
Miből is áll a csokis kókuszcsodám?
Chia puding (1. réteg)
- 3 dl kókusztej
- 40 gramm chia mag
- eritri ízlés szerint
- 1 evőkanál Coconuty
Kókuszréteg (2. réteg)
- 100 gr kókuszreszelék
- 2 evőkanál Coconuty
- 5 evőkanál kókuszkrém
- pici víz
Csokiréteg (3. réteg)
- 100 gramm cukormentes, diétás étcsoki
- 3 evőkanál kókuszkrém
- 1 evőkanál Coconuty
Fehérje réteg
- 100 gr Totu
- 2 evőkanál Coconuty
- 2 evőkanál kókuszkrém
- pici víz
Elkészítés:
1. A chia puding hozzávalóit összekeverem, majd hűtőben hagyom állni 0,5-1 órát úgy, hogy közben 1-2-szer megkeverem. Miután kicsit kocsonyás lett, szétosztom kis poharakba, és visszateszem a hűtőbe 5-10 percre.
2. Összekeverjük a kókuszréteg összetevőit is, és ezt is betesszük egy picit a hűtőbe, hogy a kókuszreszelék kicsit megszívja magát.
3. Mialatt a két rétegünk elemei külön-külön ugyan, de a hűtőben pihennek, elkészítjük a csokiréteget. Az étcsokit gőz felett megolvasztjuk, majd a kókuszkrémmel és a Coconutyval összekeverjük, hagyjuk kihűlni. (Akkor jó, ha a kihűlés után sem dermed meg, ha mégis ezt tapasztalnánk, tegyünk bele még egy kis kókuszkrémet.)
4. Amíg várjuk, hogy a chia puding és a kókuszréteg a hűtőben dermedjen, és a csoki kihűljön, addig egy aprítógépbe tesszük a fehérje réteg összetevőit, és összedolgozzuk azt. Aki nem érzékeny a tejre, az természetesen zsírszegény túróval is elkészítheti ezt a réteget.
5. Miután minden összetevőnk elkészült, szépen elegyengetjük az egyes rétegeket, majd kókuszreszelékkel vagy csokidarabokkal díszítjük.
Tipp: rétegezd tetszőlegesen, akár gyümölcs hozzáadásával, csak a kreativitásod határozza meg, hogyan készíted el ezt a poharas desszertet.
Jó étvágyat hozzá!