Nagyon sok kétely van a hölgyekben a joghurtfogyasztással kapcsolatosan. Hozzánk is számtalan kérdés érkezik a fogyasztását illetően, hiszen számtalan diétás étrend részét képezi ez a finomság. De akkor mégis mi a probléma vele? Foglaljuk össze a jó és a rossz oldalát egyaránt.
Fehérje
Bizonyára Te is azért vetted fontolóra a joghurt fogyasztását, mivel az elmúlt pár évben nagyon divatba hozták az immunrendszer és az emésztőrendszer egészséges szabályozására. Ilyen-olyan kis és nagy kiszerelésben, zsebpalackban, mini-palackban rejlő „bifiduszeszenzisz” segíthet majd Neked, hogy rendbe tedd „Pocakot”. Ezáltal jogosan hiheted azt, hogy a napi joghurtfogyasztásoddal elegendő probiotikumot juttatsz a szervezetedbe az egészséged megőrzése érdekében. Azért nem árt, ha jobban belenézel abba a palackba és megismered a joghurt problémás oldalát is.
1. probléma
Egyes gyártók termékei valóban tartalmaznak élő kultúrát, de a legtöbb esetben sajnos nem ez a jellemző. A joghurtok többsége az USA-ból ered, ahol leginkább pasztőrözött tej a termékek alapanyaga… Ez önmagában nem is olyan nagy probléma, mert ha a tejhez élő kultúrát adunk, akkor a végeredmény egy ismét elő, aktív élelmiszer lesz, amely könnyebben emészthető, mint a hagyományos tej. Viszont a legtöbb gyártó az élő kultúra hozzáadása után pasztörizálja a joghurtot, amely megöli az értékes probiotikumot.
A legjobb minőségű joghurtokat nem pasztőrözik az élőflóra hozzáadása után, amely száma széles skálán mozog márka és típus alapján. Ezért mielőtt megvásárolnád az általad kiszemelt terméket ellenőrizd a címkén, hogy valóban ÉLŐ! és aktív kultúrát tartalmaz-e.
2. probléma
A legtöbb joghurt sajnos egészségtelen összetevőket tartalmaz az ízfokozás érdekében. Lehet Te is úgy vagy vele, hogy nem veszed meg a „se szaga, se színe” termékeket, viszont ezek az adalékanyagok is ugyanúgy megölik az értékes élő flórát amellett, hogy az egészségedre is károsak. A joghurtok többsége sajnos rengeteg hozzáadott cukrot, édesítőt és kukoricaszirupot tartalmaznak. A szukralóz szintén megöli az élő sejteket, ezek után gondolhatod, hogy ezekben a joghurtokban valójában mennyi probiotikum található. A legjobb amit tehetsz, hogy ízesítetlen, natúr-görög joghurtot veszel és saját magadnak édesíted valamilyen natúr édesítővel, stevia-val és friss gyümölcs hozzáadásával.
Az sem biztos, hogy a legjobb megoldás, ha az úgynevezett 0% zsírtartalmú joghurtot vásárolod meg. A teljes zsírtartalmú joghurtok csökkentik az étvágyad és a sóvárgásod, amely után kevesebbet fogsz enni a nap hátralevő részében. A 0%-os joghurtok fogyasztása után csak éhesebb leszel és lehet még egy nagy kakaós csigát is elrágcsálsz kísérőként. Sőt, ha sikerül olyan joghurtot beszerezned, amely fűvel, szálas takarmánnyal táplálkozó tehéntől származik (legjobb a házi készítésű termék), akkor viszont kizárólag egészséges zsírt juttathatsz a szervezetedbe, mint a CLA és az Omega 3 zsírsav, ráadásul jelentős K2-vitaminforrás is.
3. probléma
Tényleg a joghurt a legjobb forrás, ha probiotikumhoz akarsz hozzájutni? A probiotikumok ténylegesen akkor fejtik ki hatásukat, ha több típusuk is a szervezetbe jutnak, viszont a joghurtok mindössze 3-4 törzset tartalmaznak. Ezzel szemben a kefír viszont erjesztett tejtermék, amely gyártótól függően tartalmazza a probiotikumok 10-20 törzsét is. Egy pohár joghurt általában 1-5 milliárd CFU (kolóniákat alkotó egység), míg a kefír akár 7-50 millárd CFU tartalommal rendelkezik. A joghurtok érlelése 2-3 óra, a kefírt viszont mintegy 12-16 órán keresztül tenyésztik. Továbbá a kefír 99%-ban laktózmentes, a legkönnyebben emészthető tejtermék, úgyhogy biztosan nem fog haspuffadást, vagy pattanásos bőrt kiváltani.
Fehérje és joghurt
Természetesen a tejtermékek fogyasztása több tábort is megoszt az emberek között, mindig is lesznek pro és kontra érvek. Ugyanúgy, ahogy minden ember szervezete eltérő és másképp reagál bizonyos élelmiszerekre, nagyon nehéz egy általános következtetést levonni. Egy biztos, ha Te eddig megrögzött joghurtfogyasztó voltál, akkor nem kell felhagynod ezzel a szokásoddal, viszont nem árt ha kicsit tanulmányozod a terméket mielőtt megveszed. Ne annak higgy, amit a reklámban látsz, győződj meg inkább a jótékonyságáról saját magad.
Tej-és laktózérzékenység
Ha érzékeny vagy a tejtermékekre, emésztési zavarokat okoznak Neked, akkor sem kell lemondanod a finom fehérjeporokból, hiszen van megoldásunk a számodra. A Whey Isolat és a Whey20 tejsavó izolátumok, szénhidrát-és zsírtartalmuk 1% alatt van, így laktózérzékenység esetén is nyugodtan fogyaszthatod őket.
Vagy választhatod a szójaproteint is, ami egyáltalán nem tartalmaz tejszármazékot, viszont az íze nem olyan finom és krémes, mint a tejsavó proteineké.
A proteinporokból is készíthetsz édes és krémes finomságot, ami elveszi az étvágyad és ráadásul a szervezeted is ellátja a szükséges tápanyagokkal.
Tejérzékeny vagy, de nem szeretnél lemondani a finom fehérjeporodról? Az Enzymes emésztőenzim segíti a proteinitalok fehérjéinek megemésztését, így elkerülheted a puffadás, kellemetlen közérzet és a pattanások okozta kínos állapotot.
Böngéssz tovább a fehérjék között és találd meg a Neked megfelelőt. Kattints a képre.
Peak Girls – Nagy Csilla
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!
A peakshop.hu oldalain található információk, szolgáltatások, cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend helyett alkalmazni őket.