A gyümölcskenyér tradicionális karácsonyi sütemény, kár is lenne kihagyni az ünnepi menüből. Német eredetű finomság, aszalt gyümölccsel és marcipánnal. Szerintem nincs olyan ember, aki kóstolás után ne szeretett volna bele. Egy kis rögtönzéssel diétásan – na jó, maradjunk annyiban, hogy sokkal egészségesebben és alakbarát módon – is el tudod készíteni. És, ha már állandóan hangsúlyozzuk a fehérjék fogyasztásának fontosságát, akkor ebből a receptből sem maradhat ki a fehérjepor. Na lássuk!
Hozzávalók:
- 60 g vaníliás fehérjepor (lehetőleg kazein alapú)
- 30 g marcipán ízű fehérjepor
- 60 g rizsliszt
- 2 ek. kókuszliszt
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. sütőpor
- 5 tojásfehérje
- 1 tojássárgája
- mazsola, aszalt sárgabarack (lehetőleg nem cukrozott) tetszőlegesen
- darált mandula
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tk. fahéj
- 1 tk. őrölt kardomom
- 1 tk. vanília aroma
- édesítő tetszőlegesen
Tipp: a tojások darabszáma a mérettől, ezért ha nagyon száraz lenne, lazítsd fel még tojásfehérjével.
Elkészítés:
Egyszerűen csak keverd össze a hozzávalókat, amíg össze nem áll az egész egy ragacsos masszává.
Sütőlapon formázz belőle egy kisebb “bucit”, de akár őzgerinc sütőbe is öntheted.
Előmelegített sütőben, 160 fokon süsd kb. 20-25 percig.
Miután kihűlt kókuszporral (őröld finomra a kókuszreszeléket) szórd meg a tetejét.
Tápérték/szelet:
106 kcal, 8 g fehérje, 14 g szénhidrát, 2 g zsír