A medvehagyma vagy vadhagyma nagyon rövid ideig kapható, hiszen nagyon rövid a szezonja is. Nagyon örültem, mikor az egyik hiper-szuper üzletben ráleltem. Rögtön két csomaggal raktam a kosaramba. Eleve szeretem magát a hagymát, a medvehagymának pedig az a különlegesen finom íze ragadott magával. Szeretem natúran, salátában és ételekhez, például a túrós tésztámhoz hozzáadva. Ez a pogi, ha szereted a különleges, hagymás ízeket nagy kedvenced lehet, hiszen könnyű elkészíteni és természetesen diétás!
Emellett az is kérdés, hogy együnk-e medvehagymát vagy nem?
A medvehagyma Nyugat és Közép Európában honos, azaz az öreg néni a bolt mellett, nagy valószínűséggel a kertjében termeszti. Ha Te is megpróbálnád termeszteni, a párás helyeket kedveli maga a növény. Ha nincs szezonja egész évben biztosítja a szervezeted kén igényét az MSM, amely szintén a hagyma kivonatát tartalmazza.
Mi ez a hagyma?
A medvehagyma hagyma-féle növény. Májustól júniusig virágzik. A levelét, a virágját sőt a gyökérzetét is fel lehet használni különböző célokra. Különösen egészséges, de főképpen azért mert hatékony formában tartalmaz kénvegyületeket, mint például a divinil-szulfit, a dimetil-thioszulfonát, vagy a metil-cisztein-szulfoxid.
Miért kell a szervezetednek kén vagy hagyma?
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
A kén az emberi testben legnagyobb mennyiségben előforduló elemek között a nyolcadik. Nagy múltja van a gyógyítás terén. Az emberiség évszázadokon át áztatta magát kénben gazdag, ásványi hévizekben, hogy meggyógyítsa különböző betegségeiket. Míg a kén természetes gyulladáscsökkentő hatása egy sor egészségügyi problémánál, mint arthritis, izom és ízületi fájdalom, segítséget nyújtott, még mindig nem volt ismert igazán, hogyan működik a kén a testben.
Az MSM szintén hagymából készül. Például a MSM gyakran úgy jellemzik, mint a osteoarthritis (ízületi gyulladás) áttörő gyógyítója, az előnyei jóval túlmutatnak a krónikus betegségek kezelésén. Valójában az atléták és fitnesz rajongók elkezdték az MSM olyan esetekben is eredményesen felhasználni, mint fájdalomcsökkentés, sérülések utáni érzékenység, gyulladásgátlás vagy izomgörcs, izületi túlfeszítés.
Hogyan használják a medvehagymát a gyógyászatban?
A szakirodalom szinte kizárólag pozitív hatásait említi. Antiszeptikus, tisztító, stimuláló és tonikus hatású növény. Az mondják, a növény tavasszal kifejezetten abban segíthet, hogy a teljes immunrendszered újra beindítsa. Az bizonyított, hogy a tested általános egészségi állapotán képes javítani, pozitív befolyással van a májadra, a bélrendszerre, a magas vérnyomásodra, vagy a koleszterin szintedre. Enyhít a gyomorfájdalmaidon, segíti az emésztésed, az asztmára is jótékony befolyással van.
Juice formájában kipróbálhatod fogyókúra során. A legegyszerűbb felhasználása, ha belekevered a salátádba. Salátából ugyanis nem tudod túlenni magad. Az alábbiakban egy medvehagymás pogácsás receptet mutatok, amennyire lehet, diétás verzióban:
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 10 dkg rizsliszt
- 1 evőkanál zabkorpa
- ½ csomag sütőpor
- 2 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt bors
- 2 egész tojás+1 a tetejére
- 1 dl tej
- 20 dkg kókuszzsír
- egy kis csokor aprított medvehagyma levél (Te döntöd el, mennyire szereted hagymásan)
- tetejére zsírszegény reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet, zabkorpát, sütőport és a fűszereket keverd össze. Külön a 2 tojást a tejjel verd fel habosra és add a lisztes keverékhez. Lágyan keverd össze és szórd bele a medvehagymát, majd tedd bele a kókuszzsírt, ami legyen puha, hogy könnyen tudj vele dolgozni (melegítsd fel egy kicsit gőz felett, de ne hagyd, hogy megolvadjon). Alaposan dolgozd össze. Ha szépen összeállt, hagyd pihenni egy fél órát a hűtőszekrényben.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztát gyúrd át egy picit, aztán nyújtsd kb. egy centi vastagságúra. Kend meg a tetejét felvert tojással és szórd meg a reszelt sajttal. Tetszőleges formákat szaggathatsz belőle.
Tett sütőlapra vagy tepsibe és süsd aranybarnára kb. 20-25 perc alatt.
Ha megsült, azonnal tálalhatod. Nem lesz ideje kihűlni!:)
Nagy kiránduló raktárvezető kollégánk, így falatozza a hegyekben 🙂
Medvehagymás pogácsa
Diétás medvehagymás pogácsa
Referenciák:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1063458405002852
https://link.springer.com/article/10.2165/00044011-200424060-00005
https://www.greatdanelady.com/articles/msm_research.htm
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Medvehagymás pogácsa, egészségesen!" című cikkhez