-+=
Olvasási idő: 2 perc

Ezt a sütit Anyukám mindig karácsonyra szokta elkészíteni, hagyományos változatban. Régen nagy kedvencem volt, de aztán elhagytam a cukros-lisztes édességeket, így feledésbe merült. A sütit arról jegyeztem meg, hogy keményítő és mogyoró kell hozzá, meg csokidarabok vannak benne. Mivel mostanság a reform alapanyagok között feltűnt a tápióka keményítő, újra eszembe jutott a recept és úgy gondoltam, átalakítom egészséges összetevőkből, emellett próbáltam csökkenteni a zsírtartalmát és egy kis fehérjét belecsempészni. Jelentem, 3. próbálkozásra sikerült tökéletes állagot és ízt kikísérleteznem. A receptet nem titkolom, íme:

Mogyorós süti

Hozzávalók:

  • Processed with Moldiv50 g tápióka keményítő (vagy más étkezési keményítő)
  • 40 g zabpehelyliszt
  • 30 g szezámmagliszt
  • 30 g ízesítetlen tejsavófehérje
  • 10 g útifűmaghéj
  • 50 g eritrit (vagy xilit)
  • 40 g cukormentes étcsoki
  • 30 g mogyoróvaj
  • 20 g kókuszzsír
  • 1 nagy tojás sárgája
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 0,5 dl víz

A forgatáshoz:

  • 1 nagy tojás fehérje
  • 50 g földimogyoró

Diétás mogyorós süti

Elkészítés:

1+1 most 3! Bármit bármivel kombinálhatsz! + Ajándék peak szakácskönyv ebook 2.990Ft értékben!

Keverd össze a keményítőt, a liszteket, a fehérjét, útifűmaghéjat, édesítőt és szódabikarbónát, majd az étcsokit késsel forgácsold bele. Ezt követően add hozzá a mogyoróvajat, kókuszzsírt és a tojássárgáját. A fehérjét tedd félre, szükség lesz még rá! A tésztát gyúrd össze – pici vízre is szükség lesz, hogy megfelelő állagú, viszonylag kemény, de nem szétmorzsolódó gombócot kapj.

A tésztát kb. fél órára tedd hűvösre, hogy jobban összeálljon és a lisztek és az útifűmaghéj is beszívják a nedvességet.

Utána formálj egy nagyobb, vagy két kisebb rudat a tésztából. A földimogyorót törd össze, vagy daráld durvára aprítógéppel, a tésztarudakat hempergesd először a tojásfehérjébe, utána a mogyoróba.

Szeleteld a rudakat korongokra, ha kell, kicsit formálj rajtuk, lapítsd őket ki. Ha van maradék tojásfehérje és mogyoró, érdemes a korongok tetejére nyomkodni.

Szilikonlapon vagy sütőpapíron 180 °C körüli hőmérsékleten süsd őket, míg picit megnőnek és elkezdenek barnulni.

Forrón is finomak, de műanyag dobozban sokáig eltárolhatóak ezek az omlós mogyorós-csokis korongok.

Én 20 tallért készítettem ebből az adagból, így 1 db-ban átlagosan 80 kcal, 3 g fehérje, 6 g szénhidrát és 5 g zsír van.

Processed with Moldiv

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!