Ezt a sütit Anyukám mindig karácsonyra szokta elkészíteni, hagyományos változatban. Régen nagy kedvencem volt, de aztán elhagytam a cukros-lisztes édességeket, így feledésbe merült. A sütit arról jegyeztem meg, hogy keményítő és mogyoró kell hozzá, meg csokidarabok vannak benne. Mivel mostanság a reform alapanyagok között feltűnt a tápióka keményítő, újra eszembe jutott a recept és úgy gondoltam, átalakítom egészséges összetevőkből, emellett próbáltam csökkenteni a zsírtartalmát és egy kis fehérjét belecsempészni. Jelentem, 3. próbálkozásra sikerült tökéletes állagot és ízt kikísérleteznem. A receptet nem titkolom, íme:
Mogyorós süti
Hozzávalók:
- 50 g tápióka keményítő (vagy más étkezési keményítő)
- 40 g zabpehelyliszt
- 30 g szezámmagliszt
- 30 g ízesítetlen tejsavófehérje
- 10 g útifűmaghéj
- 50 g eritrit (vagy xilit)
- 40 g cukormentes étcsoki
- 30 g mogyoróvaj
- 20 g kókuszzsír
- 1 nagy tojás sárgája
- 1 kk. szódabikarbóna
- 0,5 dl víz
A forgatáshoz:
- 1 nagy tojás fehérje
- 50 g földimogyoró
Diétás mogyorós süti
Elkészítés:
Keverd össze a keményítőt, a liszteket, a fehérjét, útifűmaghéjat, édesítőt és szódabikarbónát, majd az étcsokit késsel forgácsold bele. Ezt követően add hozzá a mogyoróvajat, kókuszzsírt és a tojássárgáját. A fehérjét tedd félre, szükség lesz még rá! A tésztát gyúrd össze – pici vízre is szükség lesz, hogy megfelelő állagú, viszonylag kemény, de nem szétmorzsolódó gombócot kapj.
A tésztát kb. fél órára tedd hűvösre, hogy jobban összeálljon és a lisztek és az útifűmaghéj is beszívják a nedvességet.
Utána formálj egy nagyobb, vagy két kisebb rudat a tésztából. A földimogyorót törd össze, vagy daráld durvára aprítógéppel, a tésztarudakat hempergesd először a tojásfehérjébe, utána a mogyoróba.
Szeleteld a rudakat korongokra, ha kell, kicsit formálj rajtuk, lapítsd őket ki. Ha van maradék tojásfehérje és mogyoró, érdemes a korongok tetejére nyomkodni.
Szilikonlapon vagy sütőpapíron 180 °C körüli hőmérsékleten süsd őket, míg picit megnőnek és elkezdenek barnulni.
Forrón is finomak, de műanyag dobozban sokáig eltárolhatóak ezek az omlós mogyorós-csokis korongok.
Én 20 tallért készítettem ebből az adagból, így 1 db-ban átlagosan 80 kcal, 3 g fehérje, 6 g szénhidrát és 5 g zsír van.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Ünnepcsalogató diétás mogyorós süti" című cikkhezSziasztok
Azt szeretném kérdezni,hogy jó mondjuk ízesített fehérjével is, és ha igen ugyan úgy hűtőben kell tárolni?
Köszönöm szépen előre is 🙂
Szia Melinda,
Persze, ízesített fehérjeporból is finom lesz a végeredmény, a lényeg, hogy ízben passzoljon a mogyoróhoz. 🙂 Nem szükséges hűtőben tárolnod.