-+=
Olvasási idő: 4 perc

Diétázol? Cukorbeteg van a családban? Nem kell lemondanod a magyar konyha fenséges ízvilágáról, a klasszikus ételek jelentős része diétás változatban is elkészíthető. A töltött káposzta is, méghozzá MCT olajjal. A magyar konyha klasszikus ételei zamatosak, ínycsiklandozóak, ám a kalóriában is bővelkednek, fűszeresek és zsírosak.

Megmutatom neked, hogy nem kell lemondani a finom falatokról! Ha elkészíted ezt a nagyszerű töltött káposztát, garantált sikered lesz! Ne húzd a szádat, higgy nekem! Ha mégis a nagyi változatát tesztelnéd le az ünnepek alatt, akkor nem árt, ha némi zsírégetővel felfegyverkezel az ebédhez!

Nem csak az elfogult családom, hanem másokat is meggyőztem vele, hiszen ezzel az ételemmel értem el országos első helyezést a Kor Kontroll Társaság és a MOMOT (Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság) főzőversenyén!

Sokan azt gondolják, hogy a magyaros ételek mind zsírosak és nem illeszthetőek be egy diétás étrendbe, ezt sikerült bebizonyítanom, hogy nem így van, mert nagyon finom, ízletes a kalóriaszegényebb változat is. Sőt!

Hozzávalók:

  • 1 fej savanyított káposzta
  • kb 1 kg vágott savanyú káposzta
  • ½ kg zsírszegény darált hús
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt csemege paprika
  • 4-5 marék durvább zabpehely
  • 2 marék finomabb szemű zabpehely
  • 10% tejföl
  • Mct olaj hogy telt ízt kapjon az ételed

Dietas_toltott_kaposzta_hozzavalok

Elkészítés:

A darált húshoz add hozzá az apró kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát – aprítógépben pillanatok alatt megvan. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával. Így szoktam csinálni: 1 kávéskanál bors, 3 kávéskanál pirospaprika, sóból is kb. 3 kávéskanálnyi. Érdemes megkóstolni, azért ne legyen sótlan! Majd 4-5 marék durvább zabpehellyel dolgozd össze.

A savanyú káposztát egyszer elég átmosni, de ha nagyon savanyú, akkor érdemes akár kétszer is.

A levelekbe szépen helyezd bele a gombócokat és tekerd fel szorosan. Nekem maradt káposztalevél, azokat csíkokra vágtam és hozzáadtam a többi vágotthoz. Egy nagyobb fazék aljára rakd a vágott káposzta felét, erre jön 1 kávéskanál pirospaprika, pár evőkanál MCT olaj, hogy telt ízt kapjon az étel, és a töltött káposzták. Aztán a tetejére ismét vágott káposzta kerül, pirospaprika és szalonnabőrke. Öntsd fel vízzel, de csak épp hogy ellepje. 2-3 órát biztosan fő, addig kell, amíg a káposzta jó puha nem lesz.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Vedd ki a gombócokkal töltött káposztaleveleket egy külön edénybe. A vágott káposztás léhez adj hozzá 2 marék finomabb zabpelyhet, ezzel sűríted kicsit. Majd rakd vissza a töltötteket és kicsit forrald össze.

10%-os tejföllel kínálhatod.

Mi ez az MCT olaj a káposztádban?

A sportolók körében ismert speciális olaj kiegészítőről van szó, amely az izomzatod számára tápanyagot, a szervezetednek pedig energiát biztosít az edzésekhez, azonban a testeden nem raktározódik el zsírpárnaként. Nem halad át a máj anyagcsere folyamatain, ezért nagyon gyorsan a szervezeted rendelkezésére áll, mellyel így jobb fizikai teljesítményt tudsz elérni.

Az MCT olaj helyettesítő közepes láncú triglicerideket tartalmaz, melyek sokkal könnyebbek és gyorsabbak az átlagos zsírsavaknál, ezért a zsíremésztési problémákkal küszködő, de nagy teljesítményt igénylő sportot űző atléták (fogyasztása legjobb szénhidrátokkal együtt) számára gyors, és a szervezet számára értékes energiaforrást jelent az MCT.

Az MCT olaj nem hasonló az általánosan ismert, egészséges omega 3 zsírsavtartalmú olajokra (len, kender, repce) melyek szedése szintén ajánlott egészségvédő természetüknél fogva.

Ideális esetben a sportolók alacsony kalóriatartalmú diéták esetén alkalmazzák az MCT-t, illetve amennyiben nagy mennyiségű energiára van a szervezetüknek szüksége.

Diéta során 15 ml MCT olaj helyettesítő napi szedése bőven elég. Ezt a kevés mennyiséget tekintve az MCT olaj hatására a termogenézis 40 %-al nő és a szervezeted sokkal több kalóriát éget el e 2 evőkanál olaj hatására. Ezzel a 15 ml-es MCT trükkel a más ismert jojo-effektust is elkerülheted, természetesen a megfelelő diéta betartása mellett.

> Peak-tipp: Aki pedig igazán gourmet és kávé-fan, annak csodás hírünk van! A Peak MCT olaj új közegben is felbukkant: méghozzá 3-féle finom ízű kávéban – igen, a híres golyóálló kávé nálunk is hódít! Koffeinmentes, mégis gyorsítja az anyagcseréd… rendelkezik az MCT minden áldásos tulajdonságával 🙂

Hogyan és miből készül az MCT olaj, és mi a különbség a kókuszolajat tekintve?

A kókusz olaj a fehér kókusz húsból származtatott olaj. A kókuszolaj egészségvédő hatásainak nagy hányada a magas MCT tartalmának köszönhető.  A kókuszolaj ugyanúgy mint a többi növényi olaj hidrogenizálatlan formában alkalmas az egészséged megőrzésére. A hidrogenizált kókuszolaj nem rendelkezik egészségvédő hatékonysággal. Az MCT olaj nem kókuszolaj, hanem a kivont közepes láncú trigliceridek gyűjteménye. Ezek a zsírsavak telített zsírsavak, és a láncuk 6-12 szénatom hosszúságú.

Ezek a zsírsavak, melyek az MCT olajban vannak besűrítve, képesek lehetnek akadályozni az alábbi baktériumok terjedését a szervezetedben:

– Chlamydia trachomatis,
– Helicobacter pylori
– Hemophilus influenzae
– Listeria monocytogenes
– Neisseria gonorrhoeae
– Staphylococcus aureus
– Staphylococcus epidermidis
– Streptococcus agalactiae

Az alábbi gombafajok szaporodását is gátolhatja:

– Aspergillus niger
– Candida albicans

Az MCT zsírsavai deaktiválhatják/gátolhatják az alábbi vírusokat:

– HIV vírus
– Cytomegalovírus (CMV)
– Herpes Simplex
– Herpes Simplex Vírus Type 1
– Herpes Simplex Vírus Type 2
– Kanyaró Vírus

Jó igaz? Ez egy igazi, karácsonyi páncél káposzta, ami az alakodra és az egészségedre is vigyáz!

Dietas_toltott_kaposzta

 

Töltött káposzta

Diétás töltött káposzta

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24328700
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3732585/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10448397
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC89562/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1758207/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234920/