Ugye Te is imádod az eperszezont? Amikor pedig már szabadföldön, vagy még jobb esetben a kertben érő eper is elkezd érni, lehetetlen neki ellenállni. Szerencsére az eper azon gyümölcsök közé tartozik, amelyet mértékkel még a diétádba is be tudod csempészni!
Diétás
100 gramm eper megközelítőleg 32 Kcal-t, 0,6 gr fehérjét, 0,3 gr zsírt és 7,6 gr szénhidrátot tartalmaz. Mivel a feldolgozási lehetősége gyakorlatilag kimeríthetetlen, a legtöbben minden évben alig várjuk ezt a nyár eleji időszakot, amikor minden sarkon ott mosolyognak ránk a finom és illatos eperszemek.
Az eperből tehát bármilyen finom desszertet, tortát, pudingot, krémet el tudsz készíteni, s mindennek a vegyítésével jött létre ez a kehely, amiben az epres-kakaós piskótát eperszósz és eperpuding ízesíti, a tetején pedig természetesen az elmaradhatatlan friss eperszemek díszelegnek. Az édesítővel és fehérjeporral történő sütéshez kell egy kis gyakorlat, meg némi menet közbeni kóstolgatás, de hidd el, bele lehet jönni!
Diétás eperkehely
Hozzávalók a piskótatésztához (kb. 20 cm átmérőjű tortaformához):
- 4 db tojás
- folyékony édesítő
- vanília aroma
- 1 ek. kakaópor
- 2 ek. epres, natúr, vagy vaníliás ízesítésű fehérjepor
- 1 ek. mandula, zabpehely, vagy szénhidrátcsökkentett liszt
A tojásokat először válaszd szét, a fehérjét robotgéppel verd kemény habbá egy csipet sóval és ízlés szerint folyékony édesítővel (vigyázz, mert a fehérjepor is édesített!), a sárgájába keverj egy teáskanál vanília aromát és ezt is jól keverd el a géppel. A fehérjéhez lassan csorgatva keverd bele a vaníliaaromás sárgáját, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat (a fehérjeport, a kakaót és a lisztet), majd ezt is óvatosan forgasd bele a tojásos keverékbe. Előmelegített sütőben tűpróbáig süsd, majd hűtsd ki, kockázd fel és szórj egy réteget szép, formás poharakba.
Hozzávalók az epres szószhoz és a pudinghoz:
- 250 gramm eper
- 1 cs. epres pudingpor
- 0,5 liter 1,5%-os tej és víz keveréke fele-fele arányban
- folyékony édesítő
A piskótakockákra jön rá az epres szósz, majd a puding. Az epres szószhoz semmi mást nem kell tenned, mint néhány szem epret leturmixolni. Ha nem találod elég édesnek, tehetsz bele egy kis édesítőt. Ebből a finom, édes epermasszából minden kehelybe csorgass egy keveset a piskótakockákra. Ezután forrald fel a vízzel higított tejet. A higításnak köszönhetően a kész puding ízéből nem veszít, az energiatartalmából viszont annál inkább. Ha felforrt, öntsd bele a kevés tejjel és folyékony édesítővel kikevert pudingport, és főzd sűrűsödésig. Még forrón önts két-három nagy kanállal minden kehelybe a pudingból, majd szórd rá a maradék piskótakockát, amire jöhet ismételten egy adag puding. Ha meghűlt, felszeletelt eperrel tálald.
Ínycsiklandozó finomság, próbáld ki!
Peak Girls – olvasói bejegyzés, Görgényi Judit
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!