A természetes öregedés elkerülhetetlen. Ám a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a dohányzás vagy a rendszeres alkoholfogyasztás felgyorsíthatják ezeket a folyamatokat. A bőröd idejekorán löttyedt, az arcbőröd fokozott gyorsasággal veszít a rugalmasságából. A májad is károsodik, mivel a rossz élettani körülmények a belsődön is nyomot hagynak. Ennek következtében jelennek meg a bőrfelületeden furcsa foltok, keletkezhet hámlás is, sőt a szem alatti karikáidért is a nem megfelelő májműködés a felelős. Egy alaposan átgondolt, megtervezett, egészséges étrenddel azonban megvédheted fiatalságodat és bőröd rugalmasságát.
Fiatalító étel
Az alábbi élelmiszerek a következőkben segíthetnek neked:
- védik a bőrt a káros UV-sugarakkal és egyéb környezeti ártalmakkal szemben, megőrzik rugalmasságát,
- védelmet nyújtanak a koffein, az alkohol a tartósítószerek káros hatásaival szemben,
- rendkívül gazdagok antioxidánsokban, így védelmezik immunrendszeredet és segítenek a káros szabad gyökök elleni harcban,
- segítik a különféle fertőzések elkerülését,
- nagyobb eséllyel kerülöd el a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
Természetes fiatalító étel
Melyek is ezek a „fiatalító” és könnyedén beszerezhető élelmiszerek?
1. Paprika
Rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen, ha valóban fogyni szeretnél. Ezenkívül van benne A-vitamin, amely védi a bőrt a káros UV-sugaraktól, a benne rejlő folsav pedig segít elkerülni a korai ráncosodást, feszesen tartja a bőrt.
2. Jégsaláta
Magas a rosttartalma, ezért minden saláta kiváló alapja lehet. Kellemesen laktat, telít, lédús, ropogós és serkenti az emésztést. Ráadásul segít megőrizni a szemek egészségét és a látás élességét.
3. Quinoa
Kiváló gluténmentes fehérjeforrás, amely kellemesen eltelít úgy, hogy felgyorsítja a méregtelenítési folyamatokat. Frissen tartja a bőrt és jelentős szerepe van a csontok egészségének megőrzésében is magas kalciumtartalma miatt.
4. Tojás
Ezt a remek fehérjeforrást mértékkel fogyasztva a koleszterinszintedet sem kell féltened. Az egyik legjobb reggeli, mert kellemesen eltelít, laktat, remek B12-vitamin-forrás. Védi a csontok egészségét, mivel nagymértékben K és D-vitamint tartalmaz.
5. Sötétzöld leveles zöldségek
A sejteknek szükségük van egy Q10 nevű koenzimre, amely segíti őket újraépülni, segíti az újabb fontos sejtek termelődését és fiatalon tartja a bőrt. A Q10 az egyik legjobb harcos az öregedés ellen, márpedig a sötétzöld leveles zöldségek bőven tartalmaznak ebből a fontos anyagból. Fogyassz belőle sokat, így nemcsak a bőröd lesz feszes, de az emésztésed is javul. Ezek a zöldségek ugyanis remek rostforrások is egyben.
6. Fahéj
A fahéj nemcsak egy pikáns fűszer. Csökkenti a koleszterin- és a vércukor-, valamint a trigliceridszintet és megakadályozza a baktériumok elterjedését a szervezetben, ráadásul serkentően hat az agyműködésre. Nagyon erőteljes antioxidáns és pikáns aromája miatt remek zsírégető és anyagcsere-serkentő is. Ízesítheted vele a reggeli vagy a délutáni kávédat is.
7. Mandula, dió és kesudió
Remek rézforrások. A réz igen fontos ásványi anyag, mely felelős a korai őszülésért is, segíti a pigmentek termelődését, ami által a haj megőrzi természetes színét.
8. Mediterrán fűszerek
A friss bazsalikom, oregánó, petrezselyem vagy a rozmaring nagyon erősen antioxidáns hatásúak. Ezek a fűszerek kívül-belül fiatalon tartanak. Ráadásul intenzív ízük miatt serkentik az emésztést, tisztító, méregtelenítő hatással rendelkeznek.
9. Bogyós gyümölcsök
A cellulitisz elleni harcban jó szolgálatot tesznek a bogyós gyümölcsök. Ezek ugyanis lédúsak, magas a víztartalmuk. Serkentik a véráramlást és a nyirokkeringést., ezáltal a nyirokrendszeren keresztül könnyedén távoznak a lerakódott méreganyagok és elkerülhető a nagyon nem szeretett gödrösödés.
10. Tengeri halak
A legendás omega 3 zsírsavak kiváló antioxidánsok és az idegrendszer egyik legkiválóbb gyógyítói. A tengeri halak remek források, kellemesen laktatnak, serketik a zsírégetést, csökkentik a koleszterinszintet.
Ezek közül Te milyen gyakran és mely élelmiszereket fogyasztod szívesen?