Múlt héten hazavittem tesztelésre egy tasak Sweet Potato édesburgonyaport, hogy mégis, mit lehetne kihozni ebből az újdonságból. Nos, ahhoz képest, hogy szkeptikus voltam, most már bátran mondhatom, hogy a shakered mellett kifejezetten jól megállja a helyét a konyhádban is! Íme egy élő példa, a csokoládés fonott kalács!
Hozzávalók:
- 200 g Sweet Potato édesburgonya por
- 300 g liszt – amit egyébként is használsz otthon a diétádban (az én receptem CH-csökkentett liszttel készült)
- pici tej – kb. 1,5 dl
- méz
- élesztő – kb. 30 g
- 2+1 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- zsírszegény kakaópor
- eritrit
- cukormentes csokoládé
- 200 g light vaj
- vanília aroma
Elkészítés:
Melegítsd meg a tejet, keverj bele egy kis mézet, majd futtasd fel benne az élesztőt.
Keverd össze az édesburgonyaport és a lisztet, eritritet – tetszőlegesen, picit sózd meg, majd szórd bele a reszelt citromhéjat.
Kb. 100 g vajat melegíts fel, hogy megolvadjon, keverj bele egy kis vanília aromát, és add a lisztkeverékhez. Tedd hozzá a 2 tojássárgáját is.
Kezdd el összeállítani a tésztát, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt is. Ha túl száraz lenne a tészta, egy picit tejjel lágyítsd, ha túl folyós, akkor pedig egy kis lisztet szórj hozzá.
Miután egy könnyedén formálható tésztát kaptál, tedd félre kb. 1 órára pihenni.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd össze a kakaóport eritrittel. Nyugodtan mehet bele több édesítő, mert keserű lehet a töltelék, ha túl sok benne a kakaó aránya.
A már legalább a duplájára nőtt tésztádat vedd három egyenlő részre. Mindegyiket nyújts ki egy vékony téglalap formára, kend meg olvasztott vajjal, szórd meg az eritrit-kakaópor keverékkel, majd helyezz rá cukormentes csokidarabkákat is. Tekerd fel.
Helyet őket egy tepsibe és font össze a három töltött tésztát.
Kend meg a fonott kalácsod tetejét tojássárgájával. Helyezd a sütőbe, és kb 30 percig süsd aranybarnára.
Hagyd, hogy kihűljön, különben hasfájás lehet a vége!