Nyisd ki a konyhaszekrényedet! Élelmiszerek, amelyek szavatossági ideje hamarabb lejár, mint gondolnád!

Semmi nem tart örökké, mégis vannak bizonyos élelmiszerek, amelyekről nem is gondolnád, hogy képesek megromlani. Míg egy tejtermék vagy húskészítmény esetében nagy ügyet fordítasz arra, hogy megnézd rajta a lejárati dátumot, addig egy rizs, liszt vagy müzli esetében lehet még csak feltételezni sem véled, hogy már régóta nincs fogyasztható állapotban, mióta utoljára kivetted a szekrényből. Nyisd csak ki a konyhaszekrényedet és nézd végig, hogy melyek azok a dolgok, amelyek már egy jó ideje ott lapulnak a sarokban.

Szavatossági idő

Liszt
6-8 hónapig a legtöbb liszt bármilyen célra felhasználható – bontott és bontatlan állapotban egyaránt-, a teljes kiőrlésű változatok esetében azonban csak 4-6 hónappal számolj! Úgy gondolod, hogy a kamrádban lapuló liszt még egy év után is használható? A liszt közel fél év után megavasodik, valamint elszaporodnak benne a fertőzéseket okozó apró rovarok is, amelyeket szabad szemmel nem is biztos, hogy észreveszel. Ügyelj rá, hogy a lisztet száraz, hűvös helyen tárold, ahol nem kap nedvességet, ugyanis a pára meggyorsítja az erjedés folyamatát.
Tipp: A mosogató feletti konyhaszekrény nem biztos, hogy a legjobb hely a liszt tárolására, tedd inkább a hűtőbe vagy a fagyasztóba, ha biztosra akarsz menni!

Fűszerek
6-12 hónap – bontott vagy bontatlan állapotban. Ki gondolna arra, hogy a fűszerek meg tudnak romlani?! Pedig fél év után már közel nem ugyanaz a minőségük, ami az ízhatásukban is megmutatkozik. Olykor kesernyés vagy nem elég intenzív ív esetén vedd fontolóra, hogy nem teszed vissza a fűszertartót, inkább egy laza mozdulattal kiüríted a kukába.

Barnarizs
6-8 hónap – bontott vagy bontatlan állapotban. A fehér rizzsel ellentétben a barnarizs sokkal hamarabb meg tud romlani, ugyanis megsavasodik. Míg a hagyományos fehér rizst akár 4-5 évig is tárolhatod, a barnarizs esetében ez mindössze 6-8 hónap.

Olajos magvak
Mandula – 9-12 hónap
Kesudió – 6-9 hónap
Mogyoró – 6-9 hónap
Pekándió – 6 hónap
Pisztációa – 3 hónap
Fenyőmag – 1-2 hónap

Magtípustól függően viszonylag rövid eltarthatósági idővel számolhatsz. Bontatlan ideig tovább megőrzik minőségüket, viszont, ha amiatt aggódsz, hogy nem fogyasztod el időben, tárold inkább a fagyasztóban. De gondolom erre nem lesz szükség…

Élelmiszerek szavatossági ideje

Müzli
4-6 hónap bontott és 6-8 hónap bontatlan állapotban. A müzli sem tart örökké, annak ellenére sem, ha nem falod fel azonnal. Nem megfelelő tárolás esetén a páratartalom és nedvesség hatására bizony viszonylag gyorsan elvesztik frissességüket, állaguk pedig közel sem marad ropogós. Nem beszélve arról, hogy a bogarak, a bennük található gyümölcsök és egyéb édes ízek hatására sokkal szívesebben megtelepszenek benne.

Ketchup
Akár 1 évig is, bontott állapotban, hűtőben tárolva. Bontatlanul 1-2 évig. Nézd meg azért azt az üveg ketchupot, hogy mennyi ideje van a hűtődben, ha több, mint egy éve, akkor mehet a kukába! Folyékony állagából eredően fagyasztani sem túl célszerű, mert kiolvadás után valami borzalmas íze és állaga lesz.

Olajok
Szőlőmagolaj – 3 hónap
bontott és bontatlan állapotban
Szezámmagolaj – 6-8 hónap
bontott és 1 év bontatlan állapotban
Szarvasgomba olaj4-6 hónap bontott és 1 év bontatlan állapotban
Nem minden főzőolaj egyforma. Míg az olívaolaj akár 2-3 évig is kibírja, addig az egészségesebb, frissen sajtolt olajok eltarthatósága ennél jóval rövidebb idő.

Nézz szét a konyhaszekrényedben, lehet, hogy egy pár szemeteszacskót meg fogsz tölteni a lejárt szavatosságú ételekkel!

romlando_etelek_szavatossagi_ido

Nagy Csilla

Nagy Csilla

A Peak főszerkesztője vagyok. Fitnesz modellként indultam versenyeken, részt veszek a termékfejlesztésekben, és a Peak különböző projektjeiben, mint projektvezető.
Nagy Csilla
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Nyisd ki a konyhaszekrényedet! Élelmiszerek, amelyek szavatossági ideje hamarabb lejár, mint gondolnád!
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

1 hozzászólás

  • Palatinus Tünde szerint:

    Tudtad, hogy a lisztek nem megfelelő őrlése, szárítása, tárolása a gluténérzékenység kialakulásának? Már csak emiatt is fokozottabban ügyelj a szavatosságára!

Nyisd ki a konyhaszekrényedet! Élelmiszerek, amelyek szavatossági ideje hamarabb lejár, mint gondolnád!
0 szavazat, 0.00 átl. szavazat (0% pont)
4321
Blog, Egészség
, ,