-+=
Olvasási idő: 2 perc

Semmi nem tart örökké, mégis vannak bizonyos élelmiszerek, amelyekről nem is gondolnád, hogy képesek megromlani. Míg egy tejtermék vagy húskészítmény esetében nagy ügyet fordítasz arra, hogy megnézd rajta a lejárati dátumot, addig egy rizs, liszt vagy müzli esetében lehet még csak feltételezni sem véled, hogy már régóta nincs fogyasztható állapotban, mióta utoljára kivetted a szekrényből. Nyisd csak ki a konyhaszekrényedet és nézd végig, hogy melyek azok a dolgok, amelyek már egy jó ideje ott lapulnak a sarokban.

Szavatossági idő

Liszt
6-8 hónapig a legtöbb liszt bármilyen célra felhasználható – bontott és bontatlan állapotban egyaránt-, a teljes kiőrlésű változatok esetében azonban csak 4-6 hónappal számolj! Úgy gondolod, hogy a kamrádban lapuló liszt még egy év után is használható? A liszt közel fél év után megavasodik, valamint elszaporodnak benne a fertőzéseket okozó apró rovarok is, amelyeket szabad szemmel nem is biztos, hogy észreveszel. Ügyelj rá, hogy a lisztet száraz, hűvös helyen tárold, ahol nem kap nedvességet, ugyanis a pára meggyorsítja az erjedés folyamatát.
Tipp: A mosogató feletti konyhaszekrény nem biztos, hogy a legjobb hely a liszt tárolására, tedd inkább a hűtőbe vagy a fagyasztóba, ha biztosra akarsz menni!

Fűszerek
6-12 hónap – bontott vagy bontatlan állapotban. Ki gondolna arra, hogy a fűszerek meg tudnak romlani?! Pedig fél év után már közel nem ugyanaz a minőségük, ami az ízhatásukban is megmutatkozik. Olykor kesernyés vagy nem elég intenzív ív esetén vedd fontolóra, hogy nem teszed vissza a fűszertartót, inkább egy laza mozdulattal kiüríted a kukába.

Barnarizs
6-8 hónap – bontott vagy bontatlan állapotban. A fehér rizzsel ellentétben a barnarizs sokkal hamarabb meg tud romlani, ugyanis megsavasodik. Míg a hagyományos fehér rizst akár 4-5 évig is tárolhatod, a barnarizs esetében ez mindössze 6-8 hónap.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Olajos magvak
Mandula – 9-12 hónap
Kesudió – 6-9 hónap
Mogyoró – 6-9 hónap
Pekándió – 6 hónap
Pisztációa – 3 hónap
Fenyőmag – 1-2 hónap

Magtípustól függően viszonylag rövid eltarthatósági idővel számolhatsz. Bontatlan ideig tovább megőrzik minőségüket, viszont, ha amiatt aggódsz, hogy nem fogyasztod el időben, tárold inkább a fagyasztóban. De gondolom erre nem lesz szükség…

Élelmiszerek szavatossági ideje

Müzli
4-6 hónap bontott és 6-8 hónap bontatlan állapotban. A müzli sem tart örökké, annak ellenére sem, ha nem falod fel azonnal. Nem megfelelő tárolás esetén a páratartalom és nedvesség hatására bizony viszonylag gyorsan elvesztik frissességüket, állaguk pedig közel sem marad ropogós. Nem beszélve arról, hogy a bogarak, a bennük található gyümölcsök és egyéb édes ízek hatására sokkal szívesebben megtelepszenek benne.

Ketchup
Akár 1 évig is, bontott állapotban, hűtőben tárolva. Bontatlanul 1-2 évig. Nézd meg azért azt az üveg ketchupot, hogy mennyi ideje van a hűtődben, ha több, mint egy éve, akkor mehet a kukába! Folyékony állagából eredően fagyasztani sem túl célszerű, mert kiolvadás után valami borzalmas íze és állaga lesz.

Olajok
Szőlőmagolaj – 3 hónap
bontott és bontatlan állapotban
Szezámmagolaj – 6-8 hónap
bontott és 1 év bontatlan állapotban
Szarvasgomba olaj4-6 hónap bontott és 1 év bontatlan állapotban
Nem minden főzőolaj egyforma. Míg az olívaolaj akár 2-3 évig is kibírja, addig az egészségesebb, frissen sajtolt olajok eltarthatósága ennél jóval rövidebb idő.

Nézz szét a konyhaszekrényedben, lehet, hogy egy pár szemeteszacskót meg fogsz tölteni a lejárt szavatosságú ételekkel!

romlando_etelek_szavatossagi_ido

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!