Ebben a „műben” megosztom azt a helyzetet, AMI a GYAKORLATBAN VAN.
Hogyan édesítünk a táplálék kiegészítők esetében jelenleg? (2019-ben készült ez az írás. Azóta sokat változott retorikám 🙂 – nem változtatok ezen, maradjon ilyen. Móni – 2023.)
Valójában állandóan feladat van az édesítéssel kapcsolatosan, mert jönnek mennek a trendek és a vásárlói igények, miközben az igény változatlanul magas: ÉDESSÉG KELL, SZÉNHIDRÁT és cukor nélkül. Röviden:
Követeljük a finom édességeket, miközben karcsú alakot akarunk!
Addig megyek, amíg nem találok olyan élelmiszereket, amelyek finomak, de nem hizlalnak. Mivel kiküldtél tehát a világba felderíteni egy szál paranccsal a zsebemben, én összeszedtem és telepakoltam a Peakshopot ilyen cuccokkal. Volt rá vagy 16 évem, ennyi ideje eszem a Peak termékeket, és még mindig élek.
Nem elég hogy élek, de pontosan annyi a súlyom, mint 16 évvel ezelőtt, így jogosan feltételezhetjük, hogy az édesítés működik. Na nézzük, mit mivel variálhatunk, MI VAN egyáltalán amiből dolgozhatunk.
A mesterséges édesítő szerek azok az édes ízű anyagok, amelyek a cukor helyettesítésére szolgálhatnak főzés vagy élelmiszer gyártás során. Azért használjuk őket, mert alacsonyabb, vagy NULLA a kalória tartalmuk.
Mesterséges Édesítőszer:
aceszulfam K
aszpartam
szaccharin
szukralóz
NEM Mesterséges Édesítőszer:
erithritol
fruktóz
maltitol
mannitol
szorbitol
sztevia
tagatose (Naturlose)
xylitol
Mindegyiken nem megyek végig, mert fenéken billentesz a végén, hogy leterhellek egy enciklopédiával. Húzzuk ki gyorsan, ami nem aktuális:
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
→ 1. Aszpartam: Maradjunk abban, hogy ezt, ha jól emlékszem 2009 környékén az összes Peak termékből kivettük, mert mindenféle érdekes tanulmány látott róla napvilágot. Közel nulla a kalória tartalma, mellékíze nincs, így való igaz, hogy jól működött, ha fogyni kellett. A Light Cola-ban még mindig van aszpartam, és én szoktam is ilyet inni – nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. A Te döntésed, hogy élsz-e aszpartammal.
→ 2. Fruktóz: Van benne szénhidrát, dehát az édesítőszerek közé van besorolva. A glukózzal szemben, extra előnye nincs, de azért sok helyen látom feltűntetve, mint édesítőszer. Ha diétázol, kihúzhatod a listádról, mint alternatívát. Mi NEM használjuk, mert akkor NEM FOGYNÁL LE.
→ 3. Szorbitol: Van kalória tartalma. A szorbitol energiatartalma alacsony, grammonként 2,6 kilokalória (11 kJ), míg a cukor 4 kilokalóriát (17 kJ) tartalmaz.
Ezzel nem sokra megyünk. Diétához nem megfelelő.
→ 4. Mannitol: Grammonként 1.6 kcal-t tartalmaz, azaz a cukorhoz képest 40%-kal alacsonyabb az energiatartalma, azonban 50%-kal csökkent az édessége. Nem használható jól diétához.
→ 5. Maltitol: A maltit tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének körülbelül 60–90%-a. Energiatartalma is valamivel alacsonyabb, mint a cukornak, kb 2,4 kcal/g. A tiszta maltit hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus termékekhez megfelelő lehet. Néhány Peak termékben előfordul – főképpen amiatt, hogy az eritrit TÚL NAGY mennyiségben és tömegben kerülne bele egy krémbe, vagy fehérjébe. (akár 30%-ban….)
→ 6. Xilitol: Ez a NAGY KEDVENCE mindenkinek, szuper a marketingje, ráadásul jól hangzik a nyírfacukor elnevezés, én meg papagájként ismételgetem a gyártóinknak, hogy köszönöm NEM KÉREK ebből a Peak termékekbe. A xylitol egy úgynevezett cukor alkohol, de rövidítsünk ezen az emailen azzal, hogy VAN KALÓRIATARTALMA. Kb. a fele a cukorénak. Nem értem, hogy tudnék ezzel diétázni?
Tudom, tudom ez itt kérem szépen, egy durva leegyszerűsítés, mert a glikémiás index is számít a szénhidrátok esetében, és az is, hogy az adott anyag mekkora mennyisége szívódik fel az emésztő-rendszeredben.
Nem lehet ezt csinálni az Olvasókkal! – Én mégis azt javaslom: EGYSZERŰSÍTSÜNK.
Nem vagy Te táplálkozás tudós, hogy naphosszat kalóriákat ossz és szorozz, hogy most megeheted ezt a süteményt, vagy nem. Így nem lehet élni, viszont TE IS LE AKARSZ fogyni. Ebben az esetben egy tuti út van, nulla hozzáadott szénhidrát, és punk-tum. Nincs számolgatás, sem félelem. Az eredmény viszont garantált!
Maradt a listánkról, a tagatose és a sztevia.
→ 7. A tagatose-nak is van bőven kalória tartalma – kb. 40%-a a cukorének. Kihagyjuk.
→ 8. Sztevia: A szteviának olyan mellékíze van, hogy a terhességem során mindig rosszabbul lettem, mintha nem ettem volna semmit sem. Ezért a legtöbb termékben, amelyik szteviát tartalmaz, ennek az édesítőszernek az aránya kb. 5 ezrelék körül van. EZRELÉK igen. 🙂 Nem sok, de a csomagoláson jól mutat a kis szteviás zöld levélke.
Én csak azt kérem, nézd meg mi a VALÓDI édesítő anyag abban a termékben. Segít ha ezt tudod, amikor diétázol.
→ 9. Maradt a szaccharin, a szukralóz és az acelszufám k – ezeket találni meg jelenleg a Peak termékekben. Azért használjuk jelenleg őket, mert ezek édesek, közel nulla kalória tartalmúak, azaz VALÓBAN eléred velük a céljaid.
→ 10. Már megint kihagytam valamit! Az eritrit KIMARADT!
Igeen, a szuperhős az eritrit mostanában. Ő lenne a nagy Ő?
Az eritrit hasonlít a szorbitolhoz és a maltitolhoz, és kiváló tulajdonságai vannak, ráadásul természetesnek is tekinthető. Nincs mellékíze, a glikémiás indexe 0. 60% édességű a cukorhoz képest, és 0,2 kalória van benne grammonként. Az semmi.
A helyzet azonban az, hogy 100-szor annyi tömegű eritritet kell használnunk belőle, a szukralóz édesítő képességéhez képest. A szukralózból elég 1 gramm a megfelelő édességhez, de ugyanehhez az édesítő hatáshoz, eritritből 100 gramm kell majd.
Ez azt jelenti, hogy eritrites édesítés esetén, a whey proteined fehérjetartalma 80%-ról, 50%-ra fog csökkenni. Tetszene ez Neked? Áh, dehogy tetszene.
Felháborodnál, hogy eritritolt árulunk fehérjepor helyett.
Ahol nem fontos a fehérjetartalom, például a készülő Peak édességeknél, vagy a Peak mogyorókrémnél, ott eritritet használunk. De a fehérjeporok esetén, még keressük a megfelelő technológiát – ez a dolgunk.
A táplálék kiegészítők fejlesztése egy Utazás. Mindig más technológiákat keresünk, hogy minden egyes nap jobbak legyünk!
édesítő fehérjeporban
édesítő eritrit fehérjeporban
Referenciák:
Peak
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Miért nem eritrit az édesítő, a fehérjeporodban? Utazás 10 féle édesítőszer körül!" című cikkhezA steviatól sokan elrettennek, mikor előszőr megkóstolják. Így voltam ezzel én is, mikor előszőr próbáltam a kávémat inni vele… a mosogatóban végezte. De ugyanez volt a helyzet, mikor a cukor helyett annak idején édesítőt tettem bele. Ám ha az ember igazán elszánt, és fokozatosan kezdi használni, vagyis kezdetben csak egy picit tesz a mellé, amit addig használt, legyen az cukor, vagy más édesítő, gyorsan meg lehet szokni. Nekem rövid idő alatt már fel sem tűnt a mellékíz ugyanolyan, mintha cukrot tettem volna bele. Azóta csak steviat használok. És árban is szerintem ez a leggazdaságosabb, ha a por formájút vesszük meg és otthon készítünk belőle vízzel egy hígítást, ami utána hűtőben legalább 1 hónapig biztosan eláll ( 10g-t szoktam 2,5 dl meleg vízben oldani és egy kis 50 ml-s cseppentős flakonban bárhová elvihető. 20 g stevia por kb. 1800-2300 Ft) Szerintem ez így olcsóbb, mintha eritritet vennék, mégha csak a kávémba használom is.
Ideje a szukralóztól is búcsút venni..
Szóval a szukralóz nem ártalmatlan. Sajnos magamon is tapasztaltam.
Szia András,
Minden étel ártalmas, ha túl sokat eszel belőle. Nincs olyan, hogy jó meg rossz étel. Ételek vannak, amikből változatosan kell fogyasztani. Ennyi a teendő. A szukralóztól sem halunk meg, csak megkönnyíti mondjuk egy cukorbeteg vagy elhízott ember életét.
El kell felejteni végre a jó és rossz fogalmát. Dolgok vannak.
Puszillak, Móni
Sziasztok! Monk fruit felmerült már, mint lehetséges megoldás? Amerikában egyre több termékbe bekerül (ott volt szerencsém hozzá), mert miközben sok szempontból hasonlít a stevia-ra (erős édesítő hatás, kis mennyiség elég, természetes), közben szerencsére nélkülözi annak a keserű utóízét. Sajnos Magyarországon (jelenleg, 2020 márciusában) még külön keresve sem tudok venni Monk fruit édesítőt, pedig mind különálló édesítőként (kávéba, teába, stb.), mind pedig hozzáadott édesítőként (pl. nálatok a fehérjeporokba) igen jó megoldás lehetne. Nem merült fel nálatok esetleg a használata?
Szia Merlin,
Nagyon jó a kérdésed, és bevallom felmerült már a fejlesztőkkel. Az alapanyag kitesztelésénél tartunk jelenleg, tehát lehetséges, hogy lesz a szortimentben. 🙂
Puszillak, Móni
Móni, melyik az a fehérje por, ami a legkevésbé édes? (Csak egy picit édes) nekem pl a kazeines túl sok. Koszi
Szia Sanyi,
A Whey Selection sima alapízekre szavaznak a fiúk:
https://peakshop.hu/shop/whey_fusion_feherjepor_dietahoz
Innen válasszatok szerintem, BÁR a remélem nem a Micellar Caseint ittad mert az egyáltalán nem édes. 🙂 Ha az túl édes, akkor már csak az ízesítetlen jöhet szóba. 🙂
Puszillak, Móni