Immunrendszered és a mandula kapcsolata nagyjából olyan, mint a borsó meg a héja. Egy amerikai kutatás 5 okot is talált arra, hogy mért érdemes mandulát fogyasztanod. Na jó, a 6. az, hogy nem tudsz neki nemet mondani, mert nagyon finom:)
Mandula
1. Kevesebb „úszógumi”
Az „úszógumink” sokkal többet jelent annál, mint az a tény, hogy nem túl előnyösen áll rajtad. Körülfonja a belső szerveket, ami miatt sajnos nagyobb az esélye, hogy krónikus betegségek áldozataivá válsz. A kutatás során 52 súlyosabb embernek napi 5-6 szem mandulát kellett enniük 6 héten keresztül, és a folyamat során láthatóan csökkent a derékkerületük, mint azoknak, akik magas szénhidrát-és kalóriatartalmú rágcsákat ettek.
2. Alacsonyabb koleszterinszint
A Louisianai Állam egyetemén 24.808 felnőtten végzett kutatás kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik naponta esznek pár szem mandulát, 44%-al alacsonyabb a koleszterinszintjük, mint akik sosem élnek ezzel a lehetőséggel.
Mandula hatásai az egészségre
3. Kevesebb sóvárgás nasik után
A Purdue Egyetemen végezték el a következő kísérletet: 137 felnőttnek napi 5-6 szem mandulás nasi segített elnyomni az egészségtelen ropogtatni valók utáni vágyukat, és ráadásképpen még a vércukor szintjüket is szabályozta.
4. Kevesebb belső gyulladás
Egy kínai tanulmány szerint, napi 5-6 szem mandula 3 hónapon keresztül drámaian csökkenti az oxidatív stressz és a belső gyulladások kialakulásának lehetőségét. Oxidatív stressz manapság nagyon könnyen kialakulhat bárkinél, hiszen a cigarettafüst, UV sugárzás, szmog, alkohol … mind-mind kiváltó tényezőként szolgálnak.
5. Egészségesebb magzat
Ha már egy pocaklakóval is büszkélkedhetsz, akkor még inkább érdemes mandulát fogyasztanod, mert a fent említett jótékony hatások ugyanúgy igazak a magzatra is, nem csak a kismamákra.
A mandula egyébként kiváló energiaforrás, ugyanis különösen gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek bizonyítottan csökkentik a koleszterin szintet.
A mandula remek antioxidáns is egyben, mivel nagyon magas az E-vitamin tartalma. 100g mintegy 25g vitamintartalommal bír, ami egy felnőtt ember számára a napi javasolt mennyiség 170%-a.
A mandula nem tartalmaz sikért, így gluténérzékenység esetén is nyugodtan fogyaszthatod.
Napi egy marék mandula segíthet megalapozni az egészséged. Fogyaszd magában, vagy akár készíts belőle házi mandulatejet.
Te is szoktál mandulát rágcsálni?
Peak Girls – Major Bernadett, olvasói bejegyzés
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!