-+=
Olvasási idő: 2 perc
Manapság összefolynak az allergia-intolerancia-érzékenység fogalmak, amikor az ételekről van szó. Viszont nagyon nem mindegy, hogy miként orvosoljuk ezeket a sokszor zavarba ejtően hasonlító tüneteket. Ha kíváncsi vagy a részletekre, gyere tarts velem ebben a posztban!

Ételérzékenység

Tisztázzuk a fogalmakat! Mit jelent ha egy adott ételre, összetevőre intoleráns vagy?

Amennyiben kis mennyiségben viszed be az adott ételfajtát a szervezetedbe, úgy semmilyen negatív következménnyel nem jár. Tehát nem tapasztalsz tüneteket, amelyek jelezhetnének fennálló problémát. Viszont, ha ugyanebből az ételfajtából már nagyobb mennyiséget fogyasztasz el, akkor bizony kellemetlen következményekre kell számítanod. Ételintoleranciák esetén a leggyakoribb tünetek: émelygés, puffadás, görcsök stb…

Létezik-e ételallergia?

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Az igazat megvallva, nem létezik ételallergia! A magyarázat egyszerű. Az élelmiszerek a legtöbb esetben nem okoznak hisztaminkiáramlást a vérbe, így az téves megfogalmazásnak minősül, hogy allergiát idéz elő bármilyen ételfajta. A probléma helyes meghatározása inkább valamilyen enzim hiány. A legegyszerűbb példa erre a laktózérzékenység, amikor valaki szervezetében nem termelődik laktáz enzim a tejben található laktóz lebontására, így a tej emésztetlenül a vékonybélből a vastagbélbe jut, ahol bélbaktériumok által bélgázok és savak termelődése közben kerül megemésztésre a tápanyag.

Az ételérzékenység fogalma:

Nem igazán helyes definíció az érzékenység, inkább az irritáció volna a pontosabb megfogalmazás. Erre az irritabilis bélszindróma a legszemléletesebb példa. Vagyis előfordulnak olyan élelmiszerek, amelyek irritálják a beleket és heves ellenreakciót vált ki a szervezet erre válaszként. Ilyen esetben görcsök, hasmenés vagy akár székrekedés is tapasztalható. Mindenképpen oda kell figyelni a tünetekre, hiszen súlyosabb esetben kialakulhat hosszan tartó bélbetegség is!

Ételérzékenység ellen

Mit tegyél, ha bizonyos ételek elfogyasztása után kellemetlen tüneteket tapasztalsz?

  • Vezess ételnaplót! Mindig írd fel, hogy miket fogyasztottál el a nap során, még a legapróbb dolgokat is jegyzeteld le, hogy pontosan meg tudd figyelni a szervezeted reakcióit!
  • Nézz körül a családodban! Ha orvoshoz fordulsz segítségért, akkor jó ha előre felkészülsz minden lehetséges kérdésre, így jobb ha a családtagjaidat megkérdezed, hogy ők is tapasztalnak-e hasonló tüneteket bizonyos ételek elfogyasztása után.
  • Vérvizsgálatra kérj beutalót! Egyértelműen mutatja az eredményeket, ha egy vérvétel után az allergiára jellemző IgE antitestek szintje meghatározásra kerül a vérből.

Látod Te is, hogy megtévesztő lehet, ha nem vizsgáltatod ki a tüneteid valódi okát! A legmegnyugtatóbb megoldásért fordulj mielőbb orvoshoz, hogy megfelelő módon tudj változtatni a táplálkozási szokásaidon!

etelzekenyseg-tunetek

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.