-+=
Olvasási idő: 4 perc

Ahogy közelednek az ünnepek, egyre több finom karácsonyi süti receptjét osztom meg veled és bizonyára észrevetted, hogy közülük nagyon sok fehérjeport is tartalmaz. Én is rendszeresen használom őket, hiszen a segítségükkel nagyon jó tápanyag összetételű édességeket lehet készíteni, és az ízük is sok pluszt adhat egy recepthez. Cikkemben a saját tapasztalataimat osztom meg arról, hogy mi mindenre jók a proteinporok a “cukrászatban”, és hogy mihez milyen típusú és ízű fehérjét ajánlok.

Fehérjepor sütéshez

Elsőként kezdjünk egy gyakori kérdéssel: nem veszik-e el a fehérjetartalom sütés/főzés hatására?

A jó hír, hogy nem, ez egy tévhit, ami nem is tudom, hogy merülhetett fel?! A fehérjepor egy élelmiszer, magas fehérjetartalommal, ugyanúgy, mint mondjuk egy szelet hús vagy egy tojás. Gondolom, ezeket sem nyersen fogyasztod, mégsem jut eszedbe, hogy vajon megmarad-e a fehérjetartalmuk. Ami megváltozik a hő hatására, az a fehérje szerkezete. Ezt látod akkor is, mikor a tojás megfő vagy sül. Az állaga megváltozik, mivel a fehérje denaturálódik, de az aminosav tartalma ugyanúgy megmarad. Ami elveszik, az néhány enzim, de ez bármilyen más étel, pl. a gyümölcsök, zöldségek hőkezelésekor is megtörténik. Nem kell tehát attól tartanod, hogy a fehérjék valamilyen misztikus módon eltűnnek a sütődben. Mondhatjuk úgy is, hogy “az anyag nem vész el, csak átalakul.” Most, hogy ezt már tudod, vágjuk is bele, mi mindenre jók!

Liszt helyettesítése sütikben

A liszt egy részét szinte bármilyen süti receptjében kiválthatod fehérjeporral. Erre a célra én a kevert (részben növényi, részben állati), vagy kazein alapú fehérjeporokat ajánlom, esetleg marhafehérjét, mert egyrészt sok víz felvételére képesek, másrészt jobban bírják a hőt. A tejsavófehérje kevésbé alkalmas erre, mert kevesebb folyadékot vesz fel, így híg maradhat tőle a tészta, hő hatására pedig előbb denaturálódik, ami miatt ronthat az állagon, vagy akár ki is száríthatja a tésztát. Ízben vaníliás, csokis vagy semleges ízű fehérjével jársz a legjobban, persze receptfüggő, hogy milyet választod.

Sütikrémek

30% OFF + Ingyenes Szállítás a Peak Télapótól! Most használd ki!

A sűrű, pudingosra kikeverhető fehérjeporokat sütikbe való krémként is remekül fel tudod használni, akár önmagukban, akár sovány túróval, natúr, zsírszegény krémsajttal, mogyoróvajjal, avokádókrémmel, kakaóporral vagy épp gyümölcsökkel gesztenyemasszával keverve. A túró- és sajttorták készítésénél a fehérje íze legyen az első szempont. Ilyenkor nyugodtan választhatsz tejsavót is, hiszen nem kell megfőzni a krémet, a megfelelő állagot pedig a túróba kevert zselatin fogja megadni a sütinek. Gyümölcsös édességekhez válassz vaníliás vagy valamilyen ízben harmonizáló gyümölcsös proteint. Főzött krémeknél érdemes a fehérjeport utólag a krémbe keverni, hogy a hőhatás ne rontson az állagán. Az ilyen krémek egyébként palacsintatölteléknek is szuperül megállják a helyüket.

Fehérjepor sütéshez-főzéshez

Processed with MoldivSütés nélküli sütikbe

Olyan édességekbe, mint a kókuszgolyók, keksztekercsek, házi szaloncukrok, bonbonok, proteinszeletek ízesítésként és a tápérték javítása érdekében bármilyen finom fehérjepor felhasználható, elrontani szinte lehetetlen az ilyen receptek alapját képző masszát. Ha túl sűrű, akkor egy kis folyadékkal, ha folyós, egy kis szárazanyaggal (pl. zabkorpa, kókuszliszt) azonnal rendbe lehet tenni.

Cukormáz helyett

Mézes sütik készítésekor jöttem rá, hogy kétféle cukormázat is helyettesíthetünk fehérével. Az egyik, amikor kazeint, vagy más sűrű fehérjét kevés vízzel és/vagy citromlével kikevered, habzsákba teszed és ezzel mintákat rajzolsz a sütikre, majd a már lekapcsolt sütőben hagyod megszáradni. A másik az a fajta cukormáz, amibe beleforgatod a mézespuszedliket és így sütöd meg őket. Ehhez egy tojást, vagy tetszőleges mennyiségű tojásfehérjét keverj ki fehérjeporral, plusz ha nem elég híg, némi vízzel, citrom-, vagy narancslével, esetleg rumaromával javíthasz az állagán. Ebben forgasd meg sütés előtt a mézeskalácsokat. Mindkét mázhoz elsősorban vaníliás fehérjét ajánlok, bár az első változatnál mindenféle színes, gyümölcsös protein is szóba jöhet. A vaníliás fehérjepor + ételfesték is teljesen jó erre a célra.

Forró italok

Fehérjeporokból finom kakaós, kávés vagy csokis italokat is készíthetsz, tetszőleges ízesítéssel. Erre a célra is a hőt jobban tűrő, és nem utolsó sorban krémesebb állagú kazeint ajánlom, de ne keseredj el akkor sem, ha csak tejsavó proteined van otthon, akkor is lehet fehérje-cappucinod. Ilyenkor azonban nagyon figyelni kell a melegítésre. Nem szabad, hogy felforrjon a víz, amiben kikevered, mert bizonyos hőmérséklet felett, mint már említettem, denaturálódik a fehérje és csomós, elég visszataszító állagú lesz, amit nem szívesen fogsz meginni.

Tej és öntetek helyett

Vannak édességek, ahol piskótát, zsemlét, kiflit tejbe kell áztatni, pl. a mákosguba, vagy más felfújtak. Itt természetesen a péksütit cseréld valamilyen egészséges, akár saját készítésű változatra, a tej helyett pedig használj fehérjeport. Én pl. nagyon finom túrós kifli-felfújtat készítettem így. Olyan ételekhez, amelyekhez édes öntetet szokás készíteni, pl. aranygaluska, túrógombóc, megfelelő állagúra kikevert fehérjeturmixot ajánlok..

Összegzésképp tehát: a fehérjeporok nagyon sokoldalúan felhasználhatóak diétás sütik készítésekor és a legjobb, ha kezdésképp egy vaníliás ízű, kazeint is tartalmazó proteint választasz erre a célra. Először olyan sütikkel próbálkozz, amiket nem lehet elrontani. Sütés nélküli kókuszos, mogyorós, aszalt gyümölcsös golyók, egyszerű zabos sütik, ahol csak össze kell keverni a hozzávalókat, anélkül, hogy azok aránya sokat számítana. Később, ha már kellő tapasztalatot szereztél a proteinnel való sütés-főzésben, próbálkozhatsz extrákkal; hagyományos receptek átalakításával, különlegesebb krémek gyártásával.

Kellemes kísérletezgetést kívánok! 🙂

Processed with Moldiv

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.