Nálam a kenyérfélék sütése szerelem volt első látásra. De hogy miért, azt nem tudom, pedig sokat boncolgatom a kérdést. Vajon miért érzem mindig karácsonyinak a sütés pillanatát: várakozás, meglepetés, öröm és csoda? Néha azt gondolom, hogy magáért a teremtés varázslatáért, de épp most, így receptírás közben akadt a kezembe egy vers, és eszembe jutott: manapság a kenyér jelentése le lett korlátozva, csak a péksüteményt értjük alatta, azonban a szó jelölhet bármilyen olyan élelmiszert, mely egy nép vagy népcsoport számára alapvető, napi, nélkülözhetetlen táplálékot jelent. Legyen az fizikai vagy lelki kenyerük. Mindenesetre a kultúránkba mélyen bevésődött a kenyér fogalma, és hogy sose kopjon ki a köztudatból, alternatív recepteket keresek és alkotok, hogy mindig és minden diétába bele illjen.
Hozzávalók:
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 50 g Peak Vegan Protein Fusion fehérjepor (semleges ízű)
- 400 g szénhidrátcsökkentett sütőliszt
- 2 teáskanál só
- 250 ml víz
- 220 ml tej (akár magtej is tökéletes a recepthez)
- 50 g light vaj vagy kókuszzsír – kissé olvasztva
- pici méz – élesztő felfuttatásához
- 1 csomag instant élesztő (7 g)
- tetejére: tojás, szezámmag
Tipp: a búzalisztet 100% édesburgonya porral is helyettesítheted.
Elkészítése:
1. A tészta alapanyagait tegyük egy tálba, és dagasszuk közepesen keményre. Ha úgy érezzük, hogy száraz a tészta, adjunk hozzá még tejet, ha túl ragacsosnak tűnik, akkor pedig lisztet.
2. Dagasztás után fedjük le konyharuhával, hagyjuk duplájára kelni.
3. Ha megkelt a tészta, borítsuk enyhén lisztezett felületre, és vágjuk szét 12 egyforma darabra.
4. Minden darabot gömbölyítsük, majd hagyjuk további 10 percig pihenni. Ezután egyesével kb. 45 cm hosszú rudakat sodorjunk, két részletben, hogy a sikérszálak a pihentetés alatt tovább nyúljanak, így könnyen és szakadás nélkül tudjuk a megfelelő méretre nyújtani tésztáinkat.
5. Jöhet a tésztamadzagok formázása: először kössünk belőle egy laza csomót, majd a jobb oldalon lelógó tésztaszálat (azaz a felső szálat) kicsit hátrafelé húzva hajtsuk a tészta alá, és középen húzzuk át. Fordítsuk át a tésztát, és a maradék lelógó szálat is bújtassuk át.
6. Kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk át a formázott darabokat, és amíg melegszik a sütő, hagyjuk újra kelni őket.
7. Sütés előtt kenjük le tojással a tetejüket, és szórjuk meg szezámmaggal.
8. 200 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre (kb. 20 perc).
100 g császárzsemle 186 kcal-t, 17 g szénhidrátot és 7 g zsírt, 14 g fehérjét,tartalmaz.
Mert bizony a fehérjeporod nemcsak a shakeredben állja meg a helyét! Jó étvágyat!