Szombat reggel újabb kupaktanács anyukámmal, mi is legyen hosszúhétvégén a menü. Azaz újabb tanácstalanság, mivel semmi se jutott hirtelen az eszünkbe. Végül nem maradt más lehetőségem, elő kellett kapnom az egyik jolly-jokeremet, a lasagne-t.
A lasagne-t nem igazán sorolnám a diétás ételek közé, leginkább a besamel mártás miatt (vaj-liszt-tej kombó). Viszont szeretjük. Szerencsére pont a héten jutottam hozzá a legújabb Peak-es kincshez, az instant levesporos válogatás csomaghoz, amiben sajtleves is van. És ha a fehérje porokból pudingot lehet csinálni azáltal, hogy kevesebb folyadékot adunk hozzá, gondoltam ugyanez a levesporral sajtmártást, azaz „hamis besamelt” eredményez. Már csak az összíz volt kérdéses, de kóstolásnál erre is fény derült: istenien harmonizál az étellel, így tökéletes alternatívája lett a besamel mártásnak!
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 300 g sűrített paradicsom
- 25 dkg csiperke gomba
- 1 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma1 ek olívaolaj
- oregánó
- bazsalikom
- borsikafű
- só
- bors
- 15 dkg light sajt
- 250 g lasagne tészta (a friss házi készítésű tészta receptje megegyezik az alábbi leírással)
- 50 g Peak Slim Protein Soup (sajtos)
Elkészítése:
Ha saját magunk készítjük a tésztát, akkor kezdjük ezzel, mivel pihentetni kell 20 percet nyújtás előtt. Míg pihen a tészta, el tudjuk készíteni a húsmártást.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
A húshoz először dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd mehet mellé a darált hús. Amikor nagyjából megsült a hús, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott sárgarépát és a felkockázott gombát. Keverjük bele a sűrített paradicsomot, az üvegét pedig kis vízzel lögyböljük ki, és öntsük a szószhoz, így a bele ragadt paradicsom sem vész kárba, és amúgy is érdemes hígítani a mártást. Mehet hozzá a só, és a többi fűszer, ízlés szerint. Főzzük össze az ízeket.
Nyújtsuk ki a tésztát, és vágjuk fel az edényünk méretéhez (nekem 4 rétegnyi tésztalapot adott ki a jénai edényem mérete).
Következő lépés a sajtszósz elkészítése, ehhez egy zacskó sajtkrém-levesport keverjünk csomómentesre 1 dl vízben.
Mostanra minden összetevő elkészült, jöhet a rétegezés. (Bolti tésztát nem kell előfőzni, ha kellően hígak az összetevők, azok nedvességeit felszívva fog megfőni a sütőben.) Kenjük ki vékonyan sajtszósszal a tálunk alját, mehet rá a tészta, ezt kövesse a húsos mártás, majd ismételjük: sajtszósz-tészta-mártás…
Mikor már majdnem teli a tálunk, utolsó réteg a húsos mártás, melyre szórjunk reszelt sajtot. (Azért csinálom így, mivel biztosra szeretnék menni, hogy a tésztát elegendő nedvesség veszi körbe, nehogy nyers vagy száraz maradjon.)
Ha saját tésztával dolgozunk, szurkáljuk át a rétegeket egy késsel, így a gőz át tud jutni, és nem hólyagosodik fel.
A bolti tésztánál nem szükséges, mivel kisebb lapokból áll össze egy réteg, nem pedig egy teljes nagyből.
180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre (kb 30 perc). Ééés már ehetjük is! 🙂
100 g lasagne 132 kcal-t, 11 g fehérjét, 12 g szénhidrátot és 4 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat!