-+=
Olvasási idő: 3 perc

Nem a várt mértékben alakul a tested, pedig kiiktattad az étrendedből a cukros ételeket, italokat, a fehér kenyeret, a búzalisztes ételeket, és a napi szénhidrátbeviteledre is ügyelsz? Lehet, hogy a probléma napi szinten szerepel az étrendedben, csak rejtve marad előtted! Miért ne tegyél felvágottfélét a rozskenyeredre?

Felvágottak

Miből készülnek a felvágottak?

A felvágottfélék gyors és könnyű megoldást jelentenek a táplálkozásodban, hiszen egy félbe vágott rozsos buciba beledobsz pár szeletet belőlük, pár uborkakarika mellé, és már kész is. Sajnos a helyzet az, hogy az egészségtudatos alakformáló étrendedbe ez nem fér bele, mégpedig a felvágottfélék összetétele miatt!

Az egyik legnépszerűbb Zala felvágott összetevői a sertéshús,felvagottak_a_dieataban víz, sertésszalonna, bőrkeemulzió, szójafehérje, konyhasó, burgonyakeményítő, emulgeálószer (E450), antioxidánsok (E316, E330), fűszerek, ízfokozó (E621), fűszerkivonatok, aroma, színezék (E120), tartósítószer (E250).

Gondoltad volna?

Pedig az előre csomagolt termékeken ezeket fel is tüntetik! Minden egyes összetevője elhasalna, ha az egészség, vagy a jó minőségű tápanyagbevitel szempontjának kellene megfelelnie.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Felvágottak összetétele

A hagyományos, könnyű parizer még ennél is riasztóbb összetétellel rendelkezik! Marha-, vagy sertéshúsból, vagy a kettő keverékéből készül, bár a térfogati tényezők miatt az ipari szalonna a fő alapanyaga. A „hús” a sertés- és marhavágás melléktermékeit takarja, vagyis semmiféle színhúst nem tartalmaz, jellegzetes ízét a fehér bors adja.

Mit találsz még a felvágottakban?

Bőrkeemulziót, ami eredetileg sertésbőr, ehhez ugye nem is kell semmit írnom. Nátrium-gutamát bőségesen van benne, mert önmagában ugyan nincs íze, mégis erősíti a húsízt, így a hússzerű két összetevő akár el is hagyható. Szójafehérje is fontos bele, mert az előírt fehérjemennyiséget biztosítja, és megköti a húst helyettesítő vizet.

Ha vegetáriánus vagy, akkor az olcsó párizsit lelkiismeret furdalás nélkül eheted, mert húst csak távolról látott!
Kármin, ami egy színező anyag, hogy ha már hús nincs benne, legalább a színe legyen olyasmi.
Szacharóz, ami rejtély számomra, hogy mit keres az összetevők között, és felesleges is, hiszen tudod jól, hogy az egy cukorfajta. Lehet, hogy ezért ad a párizsi energiát, és tartalmaz némi tápanyagot? Tartósításra a nitrites só, amitől a nyári szezonban ettől még könnyen kiütköznek a parizeren a zöld hullafoltok. Fűszeraromák, mivel a valódi fűszerek megdobnák az árát, és mikrobiológiailag nem is tiszták, viszont a fűszertől lesz íze. Na és persze a rengeteg E tartósítószer. Sajnos ugyanez a helyzet a virslivel, a krinolinnal, az eltérés csupán a forma, és a fűszerezés. A szalámikkal sem jobb a helyzet, bár ott láthatóan külön válik a zsír és a hús, vagy annak tűnő darabkák.

Csirke-, pulykamellsonka, ami csak félút a minőségi táplálkozás felé

Sajnos attól, hogy egy terméken az szerepel, hogy szárnyasból készült, attól még nem nyugodhatsz meg, mert pont ugyanolyan gyártási technológiával készülnek, mint a sertés, vagy marhás társaik. Ha már sonkát veszel, akkor olyat vegyél, ahol látszik a húsrostok, és lehetőleg a hús formáján is látszik, hogy nem hengerbe tömörítették az alapanyagokat. Még ilyenkor is számolj a szacharózzal, a magas zsírtartalommal, mert ezeket nem tudod kikerülni. A csökkentett zsírtartalmú termékek pedig turbó szénhidráttartalommal bírnak, csekkold csak le a legközelebbi vásárlásnál!

Mit egyél akkor reggelire?

Ha nem a legszigorúbb diétán vagy, akkor időnként, heti 1-2 alkalommal fogyaszthatsz szárnyasból készült, jobb minőségű sonkát, de tudnod kell, hogy ezeket nem veszed meg 1000 forintos áron.

A reggelidben inkább vízben főtt zabpehely, esetleg jó minőségű műzli szerepeljen. A reggeli fehérjetartalmat fehérjeporból is biztosíthatod, a zabpehellyel összekeverve kifejezetten gyorsan elkészülő, laktató és olcsó reggelid lehet. Ha pedig hagyományosabb reggelire vágysz, akkor a zsírszegény és cukormentes tejtermékekből, joghurtból, kefírből válassz, készíthetsz tojásrántottát 5-6 tojásfehérjéből egy vagy két sárgájával.

A reggelidben szerepelhet akár cukormentes lekvár is, de ügyelj arra, hogy a nap indításához egy kevés, 30-40 gramm szénhidrátra feltétlenül szükséged van!

Neked mi a kedvenc reggelid?

felvagottak_a_dietas_etrendben

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!