Te is gyakran jársz úgy, hogy energiát nem sajnálva a felvágottak címkéit olvasod és keresed azon fajtákat, amik nem tartalmaznak hozzáadott cukrot? Ismerős neked is, hogy az összetevők között mindig szerepel a cukor, dextróz vagy a szőlőcukor kifejezés? Számodra is érthetetlen miért kell minden húskészítménybe cukrot tenni? Egyáltalán létezik még manapság olyan felvágott, ami nem tartalmazza ezeket a szaharidokat?
Beleférnek a diétába a felvágottak?
Nos, el kell, hogy keserítselek. Ez az a kategória, ami sajnos nem csak, hogy nem fogyókúrás, de még csak nem is egészséges. Lehet, hogy eddig Te is a csirkemell alatt a csirkemell sonkát értetted vagy a fehérjebevitelt azonosítottad a sok hússal, a sok húst pedig a parizerrel. Ne aggódj, mert ezzel nem vagy/voltál eddig egyedül!
A felvágottak gyártásánál sajnos nem az az elsődleges cél, hogy minél értékesebb összetevőkből álljanak, hanem hogy minél finomabb, minél eladhatóbb terméket állítsanak elő a gyártók és főként, hogy a költségeiket minimalizálják, a fő cél a gyorsaság, vagyis, hogy minél gyorsabban, minél több termék kerüljön a polcokra. A gyorsaság miatt van kulcsszerepe az előzőekben említett cukroknak a felvágottak gyártásánál. Ugyanis, a régi hagyományos termékek, ahhoz, hogy elérjék az elvárt érzékszervi tulajdonságokat és sokáig, akár hűtés nélkül is biztonságosan eltartható termékek legyenek, több hónap eredménye, ami igen költséges a gyártóknak.
A növekvő népesség és a fogyasztási szokások megváltozása miatt, a piacon ezeknek az áruknak már nincs akkora kereslete, mint az olcsóbb gyorspácolt/érlelt társaiknak. Ezek, ugyanis 1-2 hét alatt készáruvá tehetők. Ezt azonban úgy érik el, hogy a gyártás folyamán starterkultúrát alkalmaznak. Ezek olyan mikróbák, amik segítenek a cukrokból tejsavat előállítani, ami a termékre jellemző érzékszervi tulajdonságokat kialakítja, illetve csökkenti a termék pH-ját, így megakadályozva azt, hogy káros mikroorganizmusok elszaporodhassanak benne. Ezeknek a starterkultúráknak a szaporodáshoz, tejsavtermeléshez cukorra van szükségük. Ez az oka annak, hogy a termékek kb. 97%-ban megtalálod az összetevők között a cukrot.
Ha olyan terméket keresel, amiben nincs tehát cukor, mélyebben kell a pénztárcádba nyúlni, mert a több hónapos, hagyományos termékek drágábbak, viszont sokkal értékesebbek, mint az 1-2 hét alatt elkészült, alacsonyabb hústartalmú változatok. Szerencsére a nagyobb áruházláncokba is találni elvétve, a prémium kategóriás termékek között a diétába is jobban beleilleszthető felvágottakat. A másik hátránya az olcsóbb húskészítményeknek, hogy a cukor mellett sok olyan összetevőkből állnak, amiket nem feltétlenül szeretnénk megenni felvágott gyanánt. Pl.: a bőr, szemek, fülek, farkak, víz, szója és állományjavítók.
Figyelj oda arra, ha nem tudsz a felvágottakról lemondani, hogy:
- magas legyen a hústartalmuk, (min. 80%)
- alacsony a zsírtartalmuk és
- a sótartalomra is ügyelj!
Azonban, ha tudod, mégis az a legjobb, ha nem fogyasztod ezeket a készítményeket túl gyakran.
felvágott
felvágott diétában
Forrás: