Mint köztudott a péksütemények vajas kelt tésztából készülnek. Azonban a diétád szempontjából a legrosszabb dolog, amit t/ehetsz az a zsír, a cukor és a fehérliszt. De mi ezt is kikísérleteztük neked – íme a fitness kakós csiga, ami nem fog a popsidon lerakódni. Rádi Marian fitness modell receptje.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
- 100 gr zabliszt
- 150 gr búzaliszt
- 1 tojás
- 250 gr élesztő
- 1 kefír
- 2 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez
- E-Z vajaroma spray
- zsírszegény kakaópor
- csokis fehérjepor
Elkészítés:
A tojássárgákat az édesítőszerrel habosra kevertem és hozzáöntöttem a 2 dl tejet. A kefírt kicsit megmikróztam, aztán elkevertem az élesztővel, hozzáöntöttem a tojássárgás-tejes léhez, végül pedig az egészet a lisztkeverékbe öntöttem és eldolgoztam.
A masszát lefedve melegben 1,5 órán át kelesztettem. Hinni se mertem volna, hogy megkel a tészta, de már fél óra után kibújt a tészta a tárolóedényből.
Közben előkészítettem a tölteléket: zsírszegény kakaóport elkevertem csokis fehérjeporral és egy nagyon pici tejjel, ne legyen nagyon folyós, mert akkor kifolyik feltekeréskor.
Kelesztés után lisztes kézzel kiszaggattam egy darabot a masszából, kilisztezett deszkán kinyújtottam kb 1 cm vastagra. Nincs sodrófám, de nem volt gond, kb. 30-40 cm hosszú és 15-20 cm széles téglalapra nyújtottam a tésztán, amit befújtam E-Z Coat vajaromás spay-vel, majd a csokis töltelékkel bekenegettem és feltekertem. A feltekerés után kb. 2 ujjnyi szeleteket vágtam, a tepsibe fektettem őket és még egyszer befújtam mindent vajaromával.
Nekünk elektromos sütőnk van, amiben inkább felülről süt, mint alulról, ezért a csigákat fél úton megfordítottam. Mind2 oldalt olyan 20-20 percig sütöttem 175 fokon.
Extra tipp: Ha száraznak érzitek a tésztát, akkor olvasszatok még étcsokit, tegyetek bele kis tejet és fehérjeport és mártsátok bele a csigákat és máris kész a csokis kakaós csiga.