-+=
Olvasási idő: 3 perc

Hideg van, egyre vastagabbak a ruhák, mi mégis rendületlenül figyelünk az alakunk és egészségünk megőrzésére. Ebben nagy segítséget nyújtanak a fűszerek és más ételbe használt ízesítők! Lássuk, melyek is a leghatékonyabbak azok közül, amiket könnyen be lehet szerezni ebben az évszakban.

Fahéj

Imádjuk! Emésztés segítő hatása van, ugyanakkor egy időben segít abban, hogy a táplálék fizikailag tovább maradjon a gyomrunkban, így tovább érezzük magunkat jóllakottnak. Segít csökkenteni a vércukorszintet. Erjedésgátló, megnyugtatja a gyomrot. Fenoltartalma miatt sejtöregedés gátló hatása is van.

Használd: süteményekbe, zabkásába, de a fehérjeturmixodat is ízesítheted vele. Sőt kevesen tudják, de sült szárnyasokhoz is kiválóan tud passzolni.

Gyömbér

Erős antibakteriális hatása miatt, teája és gőzének inhalációja kiváló ellenszer légúti megbetegedések esetén. Erősen roborál, így bármilyen betegség esetén segít az immunrendszer aktivitásának növelésében. Kiváló ellenszere a hányingernek (utazási betegség esetén érdemes cukrozatlan aszalt gyömbért rágcsálni), de az izomfájdalmak csökkenését is elősegíti a fogyasztása. Erősen gyulladáscsökkentő és emésztés serkentő hatású. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a magas vércukorszint. Ez a sokoldalú fűszer még a menstruációs fájdalmakat is képes enyhíteni. Rákmegelőző hatású.

Használd: süteménybe, fűszerként, de akár húshoz is adhatod. Émelygés, vagy gyógyszerként való használata esetén önmagában nyersen vagy aszalva is fogyasztható. A belőle készült tea, vagy forrón áztatott lé (leforrázzuk és 8-12 órát lefedve állni hagyjuk) is alkalmas házi medicin.

Szárított oregánó

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Egy kis nyári olasz íz a téli hidegben. Ennek vitathatatlanul van egy kis antidepresszáns hatása. Erős antioxidáns, és kifejezetten antibakteriális hatású. A benne lévő aromás vegyületek sejtszinten segítenek a rák megelőzésében.

Használd: Húsok, és más sós ételek ízesítésében, de kevés ecettel elkeverve saláta öntetnek is kiváló. Nagyszerűen illik a light mozzarellához!

Chili

A chili gazdag C-vitaminban, egyes B-vitaminokban, káliumban és A vitaminban is. A benne lévő kapszaicin erős antioxidáns, így segít a daganatos megbetegedések megelőzésében. A zöld csilipaprika sok luteint tartalmaz, ami a látás egészségének megőrzésében és a szemfáradékonyság elleni küzdelemben lehet a barátunk. Termikus zsírégető hatása van. Mivel értágító hatással is rendelkezik, így serkenti a keringést.

Használd: Nyilván minden sós ételbe és salátába alkalmazható, de ha valami újdonságra vágysz próbáld ki az inka vonalat: idd chilivel a csokis fehérjédet vagy a kakaódat!

Chai latte fűszer

Az ismertebb összetevőin kívül tartalmaz például ánizsokat is. A fűszer rendszeres alkalmazása elősegíti az emésztést, erjedés gátló és csökkenti a vércukorszintet. Étvágycsökkentő hatással bír.

Használd: Ne csak kávéba vagy teába tedd. Jó még zabkásába, süteménybe, fehérjeturmixhoz, de én már kevertem mandulavajhoz, Dietellához, és ezzel ettem az almámat.

Kurkuma

Nem csak nyáron, nem csak télen. Ez az igazi aduász. Csökkenti a gyulladásokat, alkalmas a reuma vagy más eredetű ízületi fájdalmak kezelésére. Úgy tartják segít elkerülni az idegrendszeri és keringési rendszeri megbetegedéseket is. Rákellenes hatású és a jelenlegi adatok szerint, rendszeres fogyasztásával csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata is.

Használd: Természetesen, mint fűszer is kiváló, de sokan fogyasztják reggel éhgyomorra kevés vízzel elkeverve!


fűszer

téli fűszer

Forrás:

Healthline

Pasupuleti Visweswara Rao, Siew Hua Gan
Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: 642942. Published online 2014 Apr 10. doi: 10.1155/2014/642942
Muhammad S. Mansour, Yu-Ming Ni, Amy L. Roberts, Michael Kelleman, Arindam RoyChoudhury, Marie-Pierre St-Onge

Metabolism. 

Published in final edited form as: Metabolism. 2012 Oct; 61(10): 1347–1352. Published online 2012 Apr 24. 
Hwa-Young Lee, Seung-Wook Kim, Geum-Hwa Lee, Min-Kyung Choi, Han-Wool Chung, Yong-Chul Lee, Hyung-Ryong Kim, Ho Jeong Kwon, Han-Jung Chae
Sci Rep. 2017; 7: 6513. Published online 2017 Jul 26. doi: 10.1038/s41598-017-06872-y
Giovani Jacob Kolling, Dejani Maíra Panazzolo, Alexandre Mossate Gabbi, Marcelo Tempel Stumpf, Marcel Batista dos Passos, Eduardo Augusto da Cruz, Vivian Fischer
ScientificWorldJournal. 2016; 2016: 8917817. Published online 2016 Dec 27. doi: 10.1155/2016/8917817

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.