-+=
Olvasási idő: 2 perc

Tej, tojás, glutén, liszt, élesztő, szódabikarbóna, sütőpor, sütés, tartósítószer és mesterséges ízfokozó mentes! Manapság nagyon modernek vagyunk és az élelmiszeripar sok állományjavítót, ízfokozót, meg egyéb ki tudja még mit használ, hogy szemünket elkápráztassák a jó nagy, puha, felfújt péksüteményekkel. Ezért veszel meg Te is valami finomított izét, amivel ugyan jól laksz rövid időre, de valójában semmi jótékony tápanyagot nem adsz ezzel a szervezetednek. Szerencsére vannak már olyan pékségek, amelyek odafigyelnek arra is, hogy egészséges pékárut készítsenek. A legtöbbünk sajnos csak akkor nyúl ilyen kifliért/zsemléért, amikor már valamilyen betegséget diagnosztizáltak nálunk, esetleg túlsúllyal és egyéb problémákkal küzdünk.

A gabonák eredeti állapotukban egészségesnek mondhatóak. Rengeteg vitamint tartalmaznak, például a búza magas fehérjetartalma mellett tartalmaz B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamint; béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, fehérjét, rostokat, foszfort, szerves sókat. Ugyanakkor egyre többen szenvednek gluténérzékenységben.

Röviden a gluténérzékenységről:

Mivel még nem tudják pontosan, hogy mitől és hogyan alakul ki a lisztérzékenység, a megelőzésére is kicsi az esély. A lisztérzékenységre való hajlam családi öröklődést mutat (elsőfokú rokonok esetén 8,5 %-ban diagnosztizálható a betegség). Kialakulásában – a genetikai tényezők mellett – immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak. Orvosi néven coeliakiának, gluten sensitiv enteropathiának nevezzük ezt a felszívódási zavarral járó tünetegyüttest, amely búza, árpa, zab és rozsliszt fogyasztása után alakul ki az arra érzékeny egyénekben. Ismeretes, hogy a lisztfehérje (glutén) egyik összetevője felelős a tünetek kialakulásáért.

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

Tehát, ha lisztérzékeny vagy, a búza, árpa, rozs és zab fogyasztása kerülendő számodra! Mivel nagyon sok élelmiszerben ott van a glutén, ezért vagy kifejezetten gluténmentes dolgokat kell vásárolnod vagy a legegyszerűbb, ha otthon Te magadnak készíted el ezeket az élelmiszereket. Erre tökéletes példa a nyers lenmag kenyérke, amelyet még sütni sem kell, így minden tápanyag megmarad benne. Nyers, vegán étkezésben is tökéletes.

glutenmentes_lenmag_kenyer_recept_elkeszitesGluténmentes kenyér

Hozzávalók:

  • 250 g lenmagliszt/lenmag őrlemény
  • 125 g egész lenmag
  • 75 g napraforgó mag, egészben
  • 1,5 közepes, nem túl édes alma
  • fél lila hagyma
  • kicsi tisztított víz (kb. 1,5 dl)
  • kicsi Hymalaja só

A legjobb az lenne ha a lenmaglisztet Te őrölnéd meg teljes lenmagból, kávédarálóval vagy jó alaposan turmixgéppel.

Gluténmentes kenyér recept

Elkészítés:

  • Az egész lenmagot aprítógéppel (kézi turmix másik része) aprítsd durvára, majd öntsd ki egy tálba.
  • Az almát a hagymával, sóval, pici vízzel turmixold simára.
  • A lenmaglisztet, durvára darált lenmagot, a napraforgó magot és az almás turmixot keverd össze, önts bele pici vizet, hogy összeálljon. Apránként adagold a vizet.
  • A kész masszát tedd bele egy folpackkal kibélelt őzgerinc formába és jól nyomkodd bele.
  • Ezután borítsd ki egy nyújtódeszkára a kenyérkét és egy éles késsel (én picit bevizeztem) vágd kisujjnyi széles szeletekre.
  • A szeleteket tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és 50 fokon sima vagy légkeveréses programon aszald 1,5-2 órán keresztül, úgy, hogy a sütő ajtaját ujjnyira hagyd nyitva, hogy a víz távozni tudjon. Aszalógépben még könnyebb kivitelezni ezt a folyamatot. Félidőnél forgasd meg egyik oldaláról a másikra a kenyérkéket.
  • A sütőben nyomkodd meg egy picit, ha azt érzed, hogy szárazabb az állaga, akkor jó. Ami megmaradt, tedd hűtőbe.

Egész hétre így meg is lesz a teljes biológiai értékű lenmag kenyérkéd, amit bármihez fogyaszthatsz.

Egészségedre!

glutenmentes_kenyer_recept_lenmag

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.