Tej, tojás, glutén, liszt, élesztő, szódabikarbóna, sütőpor, sütés, tartósítószer és mesterséges ízfokozó mentes! Manapság nagyon modernek vagyunk és az élelmiszeripar sok állományjavítót, ízfokozót, meg egyéb ki tudja még mit használ, hogy szemünket elkápráztassák a jó nagy, puha, felfújt péksüteményekkel. Ezért veszel meg Te is valami finomított izét, amivel ugyan jól laksz rövid időre, de valójában semmi jótékony tápanyagot nem adsz ezzel a szervezetednek. Szerencsére vannak már olyan pékségek, amelyek odafigyelnek arra is, hogy egészséges pékárut készítsenek. A legtöbbünk sajnos csak akkor nyúl ilyen kifliért/zsemléért, amikor már valamilyen betegséget diagnosztizáltak nálunk, esetleg túlsúllyal és egyéb problémákkal küzdünk.
A gabonák eredeti állapotukban egészségesnek mondhatóak. Rengeteg vitamint tartalmaznak, például a búza magas fehérjetartalma mellett tartalmaz B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamint; béta-karotint, kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket, fehérjét, rostokat, foszfort, szerves sókat. Ugyanakkor egyre többen szenvednek gluténérzékenységben.
Röviden a gluténérzékenységről:
Mivel még nem tudják pontosan, hogy mitől és hogyan alakul ki a lisztérzékenység, a megelőzésére is kicsi az esély. A lisztérzékenységre való hajlam családi öröklődést mutat (elsőfokú rokonok esetén 8,5 %-ban diagnosztizálható a betegség). Kialakulásában – a genetikai tényezők mellett – immunológiai és környezeti hatások is szerepet játszanak. Orvosi néven coeliakiának, gluten sensitiv enteropathiának nevezzük ezt a felszívódási zavarral járó tünetegyüttest, amely búza, árpa, zab és rozsliszt fogyasztása után alakul ki az arra érzékeny egyénekben. Ismeretes, hogy a lisztfehérje (glutén) egyik összetevője felelős a tünetek kialakulásáért.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Tehát, ha lisztérzékeny vagy, a búza, árpa, rozs és zab fogyasztása kerülendő számodra! Mivel nagyon sok élelmiszerben ott van a glutén, ezért vagy kifejezetten gluténmentes dolgokat kell vásárolnod vagy a legegyszerűbb, ha otthon Te magadnak készíted el ezeket az élelmiszereket. Erre tökéletes példa a nyers lenmag kenyérke, amelyet még sütni sem kell, így minden tápanyag megmarad benne. Nyers, vegán étkezésben is tökéletes.
Gluténmentes kenyér
Hozzávalók:
- 250 g lenmagliszt/lenmag őrlemény
- 125 g egész lenmag
- 75 g napraforgó mag, egészben
- 1,5 közepes, nem túl édes alma
- fél lila hagyma
- kicsi tisztított víz (kb. 1,5 dl)
- kicsi Hymalaja só
A legjobb az lenne ha a lenmaglisztet Te őrölnéd meg teljes lenmagból, kávédarálóval vagy jó alaposan turmixgéppel.
Gluténmentes kenyér recept
Elkészítés:
- Az egész lenmagot aprítógéppel (kézi turmix másik része) aprítsd durvára, majd öntsd ki egy tálba.
- Az almát a hagymával, sóval, pici vízzel turmixold simára.
- A lenmaglisztet, durvára darált lenmagot, a napraforgó magot és az almás turmixot keverd össze, önts bele pici vizet, hogy összeálljon. Apránként adagold a vizet.
- A kész masszát tedd bele egy folpackkal kibélelt őzgerinc formába és jól nyomkodd bele.
- Ezután borítsd ki egy nyújtódeszkára a kenyérkét és egy éles késsel (én picit bevizeztem) vágd kisujjnyi széles szeletekre.
- A szeleteket tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és 50 fokon sima vagy légkeveréses programon aszald 1,5-2 órán keresztül, úgy, hogy a sütő ajtaját ujjnyira hagyd nyitva, hogy a víz távozni tudjon. Aszalógépben még könnyebb kivitelezni ezt a folyamatot. Félidőnél forgasd meg egyik oldaláról a másikra a kenyérkéket.
- A sütőben nyomkodd meg egy picit, ha azt érzed, hogy szárazabb az állaga, akkor jó. Ami megmaradt, tedd hűtőbe.
Egész hétre így meg is lesz a teljes biológiai értékű lenmag kenyérkéd, amit bármihez fogyaszthatsz.
Egészségedre!