Ha nyár, akkor napfény, vízpart, Balaton… na és lángos. Gyerekként mindenki emlékszik, amikor megérezte a frissen sütött lángos illatát a balatoni bódékban. Tejföllel és sok sajttal. Szerintem ez a felnőtt bikinis lányok rémálma a Balatonon:) A nem túl diétás lángos helyett nézzünk most egy egészséges, kalóriaszegény, ám annál finomabb alternatívát!
Amire szükséged lesz:
- fehér liszt helyett: szezámliszt, kókuszliszt és mandulaliszt keveréke hozzákeverve egy kis teljes kiőrlésű liszthez, összesen kb. 30 dkg (az arány változhat, nagyjából ½ búzaliszthez a maradék 1:1:1 arányban)
- zöldségek reszelve: cukkini, sárgarépa, cékla
- 1 kis pohár natúr joghurt (zsírszegény)
- 10 dkg sovány trappista vagy pizza mozzarella sajt
- 2 tojás
- fél csomag élesztő (ehhez kelleni fog egy kis cukor)
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- zsírszegény tej
- só
- víz
Az elkészítés!
Az élesztőt fel kell futtatni egy kevés cukorral és a tejjel, majd ezt kell elkeverni a lisztkeverékkel! Érdemes többféle lisztet alkalmazni, hogy jó állagú legyen a tészta. A paleo lisztek gyakran nem állnak össze, ezért ami biztosan működik az a búzaliszt egy részének kiváltása paleo liszttel, így fehérjében és rostban gazdagabb alapanyagot kapsz. Az útifűmaghéj segít, hogy jobban összeálljon a tészta és kevésbé legyen ragadós. A tésztához hozzá kell még adni a sót, vizet, tojást. Nyúlós állagú tésztát kell kapnod! Amikor összedolgoztad a hozzávalókat, pihentesd kicsit és fontos, hogy az egész tészta megkeljen az élesztővel együtt! Nem írtam pontos mennyiséget, az állag szerint kell adagolnod a vizet és a lisztet! Ízlés szerint belekeverhetsz a tésztába is egy keveset a reszelt zöldségekből, de nem kell sok, mert a cukkini sok levet enged.
Sütéshez kókuszolajat vagy olajspray-t ajánlok, valamint egy tapadásmentes teflonserpenyőt. Én gyakran sütőpapíron sütöm meg a sütőben, mert így biztosan összeáll a tészta és nem kell olajat sem használnom, viszont az íze úgy az igazi, ha serpenyőben sütöd bő zsiradékban.
A feltét lehet natúr joghurt tejföl helyett, sovány reszelt sajt, illetve én a reszelt zöldségeket szoktam összekeverni a sajttal és a joghurttal, így még finomabb. Ne spórolj a fűszerekkel: bors, petrezselyem, himalája só is mehet bele bátran!
Lángos
Diétás lángos