Mitől Hungarikum egy süti, te tudod?
A 2000-es évek elején egy olyan kezdeményezés bontakozott ki Magyarországon, amelynek célja volt, hogy a nemzeti értékeket összegyűjtse és a következő nemzedék számára megőrizze.
A hungarikum olyan gyűjtőfogalom, amely “megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.”
Három finomság – ami talán a Te kedvenced is – már kivívta ezt az elismerést… ráadásul a megalkotásuk néhol tényleg a véletlen műve volt.
A dobos torta, egy baki miatt lett híres?
A történet szerint a dobos torta tényleg a véletlen műve. Történt ugyanis, hogy a műhelyben a cukrászinas véletlenül porcukrot hintett a vajba só helyett. A mester, Dobos C. József mint bátor és kíváncsi személy, bizony megkóstolta az “elegyet”… és hopp, hát elég finomnak találta. Egyből beindult a fantáziája, és – hát aki akár hobbicukrász, az ismeri az érzést, amikor elkap a flow és az ihlet – hát őt is, és addig kísérletezett ezzel, még megalkotta a könnyű, csokoládépiskótás, karamelltetejű dobostortát. Ez azért számított újdonságnak, mert akkoriban inkább a “nehezebb” főzött krémes, emeletes, díszes édességcsodát voltak a divatban.
Zserbó szelet lenne korunk-járványunk vészsütije is?
A sors fintora, hogy amikor a Zserbó eredetét olvastam, egyből a jelen vírusos – boltfosztogatós idők ugrottak be. Na de kezdjük az elején gyorsan. A sütike a bevét a megalkotójáról, Emile Gerbeaudról kapta, aki a híres Kugler Henrik utódjaként átvette a mai Vörösmarty téren álló Kugler cukrászdát, amely azóta is Gerbeaud néven működik.
A világháború alatt súlyos tojás- és liszt hiány miatt voltak fennakadások a forgalomban. A történet szerint viszont pont ekkor született a zserbó is, amit állítólag maga a mester talált ki: “Minden háztartásban van otthon liszt, élesztő, baracklekvár, készítek valami egyszerűt, amit mindenki meg tud csinálni.”
(Lehet tavaly ezért vásárolták fel a boltokból az élesztőt?:))
A Somlói sem a Somló hegyről való…
…hanem a Gundel étterem főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. A nevet is ő adta a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyóról, amelynek lábánál évtizedek óta élt, és idővel több cukrászdája is működött.
Somlóival, dobostortával diétázni?! És mi az amit még BIZTOS nem tudtál róluk?
Hát azt biztos igen, hogy bár isteni finom sütik – de a diétát abszolút nem támogatják. Mi viszont szeretnénk, ha most tavasszal kicsit feldobhatnánk a hangulatot (és az étrended:)) – méghozzá úgy, hogy elhozzuk Neked ezeket a MAGYAR SÜTIKET SZÉNHIDRÁTOK NÉLKÜL!
A Peak Slim & Beauty fehérjéi már Zserbós, Somlói és Dobos torta ízekben is kaphatóak – magyar sütik, amit csak mi magyarok ismerünk igazán, és imádunk. 🙂 Március 15-re, tavaszra, diétázz IGAZI hungarikum finomságokkal! Sok szeretettel adjuk Neked!
hungarikum sütemények
hungarikum sütemények cukormentesen
Referenciák:
Kft., Wolters Kluwer: 2012. évi XXX. törvény a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról. net.jogtar.hu. (Hozzáférés: 2016. február 11.)