A tojás az egyik legnépszerűbb fehérjeforrás volt a sportolók körében. Szerencsére kinőttük a nyers tojásturmix korát – és ma már finomabb, és egészségesebb formában fogyasztjuk. Leginkább sütve, rántottaként.
De! Van egy kis gond azzal, ha tojásból akarjuk fedezni a szükséges fehérjét! Méghozzá az, hogy egy darab tojásnak nem olyan kiugró a fehérje tartalma – így többet kell belőle bevinni. Ez pedig megemeli a zsírbevitelt is, ami minimálisan kell, de a túl sok már indokolatlan lenne.
1 db (közepes) tojás: 76 kcal – ami: 6 g fehérje és mellette 5 g zsír és 2 g szénhidrát
Egy étkezésre célszerű lenne 30-40 gramm tiszta fehérjét bevinni, ez azonban 5-6 tojásnak felelne meg. Ez 400-450 kalória, 25-30 g zsír és 10-12 g szénhidrát.
Van akinek ez nem vészes, de diétázó csajok esetén elég kiugró lehet ez a zsír mennyiség, nem beszélve arról, hogy nem mindenki gyomra tolerálja ezt jól.
Sokan ebből a megfontolásból a tojás sárgáját kegyetlenül kidobják – ami több kivetni valót is vet:
- egyfelől nem jó ételt kidobni… engem így neveltek, és lehet, hogy Téged is
- manapság nem olcsó buli a tojás, hogy a fele a kukába landoljon – pláne hogy értékes zsírforrás
- a sok fehérjétől száraz és nem finom a rántotta
- nagyon sok tojásfehérje tenné ki a kellő mennyiséget
Erre találtam ki – bár valószínűleg már előttem is készítették sokan – a túrós rántottát!
A túró olcsó és zsírszegény fehérjeforrás, kitűnő tápértékekkel: 100 gramm túró csak 99 kcal, 15 g fehérje és 3 g zsír (4-5 g szénhidrát mellett) – sőt ennél alacsonyabb zsírtartalmú túrók is vannak!
Számoljunk! Ha a rántottát két tojásból készíted és kiegészíted 150 gramm túróval, akkor a következő tápértékű kaját kapod: 300 kalória, mellette 42 gramm fehérje és csak 14 g zsír! Ez azért sokkal jobban hangzik, nem? Sőt, ha még ez a zsír is sok akkor egy tojás + 1 fehérjével játssz, a maradék sárgáját pedig használd fel arcpakolásnak! 🙂
A másik érdeme a receptnek, hogy tök jó vacsora lehetőséget nyújt – a túró kevésbé terheli le a hasat, mint a sok zsír, ámde szuper kazein forrás és egész estére ellát aminosavakkal!
Direkt nem írtam plusz csirkemell sonkát és zöldséget – amikkel ugye még inkább tudod növelni a zsírszegény fehérje és rostbevitelt… mert a fenti cucc akár édesen, amerikai palacsintaként is kisüthető. Szóval, ha édesszájú vagy, akkor máris kaptál egy fantasztikusan diétás tippet!
Ha nem vacsira eszed, hanem mondjuk edzés után, akkor plusz gyümölcsökkel növelheted a szénhidráttartalmát.
Ha pedig a sós vonalon mozogsz, akkor:
- Ahogy említettem túrós rántottád érdemes rostdús zöldségekkel fogyasztanod, így tovább fokozhatod az étvágycsökkentő hatást. Ha napközben eszed, ez hatalmas jó pont lesz!
- Ízesítsd zöld fűszerekkel, cayenne borssal – melyek még jobban fokozzák a zsírégetést, és enyhe vizelethajtó hatásúak is.
Már csak egy kérdés: hogyan készítsük el?
Én tapadás mentes teflonba szoktam, így plusz zsír sem kell hozzá – de használhatsz nulla kalóriás EZ coat olaysrayt is! A túrót a tojásokkal elkeverve, majd kisütve szoktam fogyasztani – de akár egy részét kimentve mellé is teheted. (Ha édesen eszed, akkor meg is van a töltelék például… :))