Napjainkban a tudatos táplálkozás érdekében egyre többen fognak bele a kalória számolásba. Ha Te is próbálkoztál vele de nem ment a módszer, vagy eddig csak kacérkodtál a gondolattal, akkor olvass tovább és megtudod, hogy is kell csinálni!
Kalóriaszámolás
A számolás alapja, hogy meghatározod, a nap során nagyjából mennyi kalóriát égetsz, és az ételekkel bevitt mennyiséget ehhez igazítod. Például, ha fogyni szeretnél, akkor az elégetett kalória mennyiségénél kevesebbet kell a szervezetedbe juttatnod, ezzel kényszerítve testedet, hogy a saját tartalékaiból pótolja a hiányt.
Hogy megértsd, hogyan is kell helyesen számolni a kalóriát, először meg kell érteni, hogy mi is az a kalória. 1 kalória (cal) az az energiamennyiség, amivel (tengerszinti nyomáson) 1 gramm víz hőmérsékletét 1 °C-kal tudod megnövelni. Ebből a definícióból egyből látszik, hogy a kalória nem más, mint tárolt energia, vagyis az élelmiszereken lévő kalória táblázat nem más, mint az adott ételben lévő potenciális energia.
A bevitt kalóriákkal a tested két dolgot tesz: elégeti vagy raktározza. Minden cselekvéshez, de még magához a létezéshez is energiára van szükséged. Sejtjeidnek, izmaidnak és minden szervednek szüksége van az energiára, hogy megfelelően működjön. Sajnálatos módon viszont a fel nem használt energia (termodinamikai törvény) nem vész el, hanem átalakul; mégpedig zsírrá.
Kalóriaszámolás módszere
Sok ember gondolja úgy, hogy nem csak a bevitt kalória mennyisége számít, hanem az is, hogy az milyen forrásból származik. Azt vallják, hogy egységnyi kalória zsírból rosszabb, mint szénhidrátból. Több kutatás is készült arról, hogy bár úgy tűnik, hogy hízás szempontjából nem mindegy, hogy mit eszel, kalória szempontjából mégis mindegy az eredet. Lehetséges oknak tartják a transzzsírsavak jelenlétét, mivel különböző vizsgálatokban a magas transzzsírokat tartalmazó ételeket fogyasztó emberek/állatok többet híztak a kontroll csoportnál. Ettől függetlenül szinte minden szakértő egyetért abban, hogy a bevitt kalória forrása nem lényeges, a mennyisége viszont annál inkább.
Most lehet, hogy arra gondolsz, hogy akkor mindegy, hogy fagyit eszel, vagy zöldséget, ha a kalória mennyisége ugyanakkora. Ez akár igaz is lehet, ha továbbra is figyelembe veszed, hogy a bevitt kalória mennyisége ne legyen nagyobb a felhasználttal. És ezt miért emeltem ki még egyszer? A különböző ételek különböző összetevői más-más hatással vannak a szervezetedre. Egy nagyon fontos dolog, amit figyelembe kell venned, az ételek termikus-hatása. Emésztés közben a különböző ételek különböző anyagcsere folyamatokon mennek át. Ez a folyamat minél „hatékonyabb” az ételből származó energia annál kisebb hányada alakul hővé. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy például fehérjével bevitt egységnyi kalória feldolgozásához sokkal több energia (kalória) szükséges, mint ugyanannyi glükózból származó kalória feldolgozásához.
Összefoglalva, ha súlyt szeretnél veszteni, akkor ügyelj arra, hogy a napod során elfogyasztott kalória mennyisége ne haladja meg az általad felhasznált kalória mennyiségét. A felhasznált kalória számításánál vedd figyelembe az „alapjárati” felhasználást (amit a tested nyugalmi állapotban éget), és a napi mozgásodból származó energiafelhasználást. Ehhez az interneten százával találsz különböző kalkulátorokat, ahol a testsúly, életkor nem, aktivitás stb. megadásával megtudhatod, hogy nagyjából mekkora a napi kalóriaszükségleted.
Ne felejtsd, hogy heti pár kilogrammnál nem egészségesebb, ha többet fogysz, és mozgás nélkül nem lesz tartós az eredmény! A kalóriamegvonást ráadásul nem szabad túlzásba vinni, ha túl kevés kalóriát viszel be, akkor nagyon kiéhezteted a szervezeted, ami komoly egészségügyi gondokhoz vezethet. Továbbá bevethetsz különböző praktikákat, például hogy sok fehérjét eszel, aminek a megemésztéséhez több energia kell, mint mondjuk a szénhidrátéhoz, és emellett hosszú időre telítettség érzetet ad.
Ha úgy érzed, hogy a számolás mellé szeretnél még segítséget, akkor érdemes kipróbálnod akár természetes zsírégetőket is, például az L-Carnitint, mely segít a zsírsavakat átvinni az izomsejtek falán, hogy azok elégjenek, ezzel jelentősen segítve a fogyást.
Források:
lkarnitin.hu
authoritynutrition
shapesense
muscleforlife
webmd