-+=
Olvasási idő: 4 perc

Egy kávé reggel, egy délben, és még egy belefér délután is. Imádjuk a kávét, lassan már úgy tekintünk rá, mint a kenyérre és a vízre. Ha minden más eltűnne, add istenem, legalább a kávé maradjon!

Valójában a koffein az oka mindennek. Nemcsak a kávénkban, de szinte a legtöbb élelmiszerben megtalálható: teában, alkoholban, üdítőitalokban, csokoládéban, fagylaltban, fájdalomcsillapítóban, az arckrémünkben, de még a légfrissítőben is. Mindegy, hogy milyen formában fogyasztod, a koffein fokozza a mentális teljesítőképességet, javítja a hangulatot. Töredéke annak, milyen pozitív és esetlegesen negatív hatásai vannak a szervezetre nézve. Egy-két mítoszt azonban nem baj, ha megdöntünk!

1. A koffein dehidratációt, azaz kiszáradást okoz

Nagyon sok kávéfogyasztó ember rendszerint tapasztalja a kávé vizelethajtó hatását, ami abban nyilvánul meg, hogy elfogyasztás után sokat járunk a mellékhelyiségre. Nos, ez leginkább akkor okozhat gondot, ha Te amúgy is rendszeresen olyan aktív tevékenységet folytatsz, ami vízvesztéssel jár, tehát izzadsz.

Mivel, sokkal elterjedtebb az, hogy a koffeint valamilyen ital; kávé, tea, üdítőital, edzés előtti teljesítményfokozó, stb. formájában juttatod a szervezetedbe, így a koffein vízhajtó hatását gyakorlatilag ezzel a folyadékkal már kompenzáltad is. Tanulmányok is igazolják, hogy egy 70 kg testtömegű ember akár 7 csésze kávét (kb. 600 mg koffeint) is elfogyaszthat jelentős vízveszteség nélkül.

Még abban az esetben is, ha jelentős vízveszteség állapotába kerültél – mondjuk egy kiadós edzés után, minden 100 mg elfogyasztott koffein után 30 ml plusz folyadékpótlásról gondoskodj.

Még azok az emberek, akik napi szinten rengeteg kávét fogyasztanak, ők is ellenállnak a koffein dehidratáló hatásának.

2. A koffein rossz a szívednek

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Kardiológus szakemberektől is gyakran hallható, hogy a túlzott koffeinfogyasztás kardiovaszkuláris betegségekhez vezethet, viszont ez a tény nem igaz azokra, akik képesek mértékkel fogyasztani a kávét.

Mintegy 10 000 kávéfogyasztó esetén folytatott vizsgálat sem mutatott ki összefüggést a kávéfogyasztás (napi 10 csésze) és a szív-és érrendszeri megbetegedések között. A Harvard Egyetem publikálása szerint nincs összefüggés a szívkoszorúér-betegség és a kávéfogyasztás között. Tehát, mint minden más esetben, itt is a mérték a meghatározó tényező. Ha mértékkel iszod – napi 2-3 csészével, nem kell félned, hogy káros lesz a szívműködésedre.

3. A koffeinmentes kávéban nincs koffein

Nagyon sokak választása esik a koffeinmentes kávékra, allergiás tünetek, más gyógyszerekkel való alkalmazás tiltása, bizonyos betegségek vagy terhesség okából. De a “decaff” jelző nem egyenlő azzal, hogy teljes egészében koffeinmentes kávét teszel a bevásárló kosaradba. A U.S. Food & Drug Administration előírásai szerint a kávégyártóknak elegendő a koffein 97%-át eltávolítani ahhoz, hogy a terméküket koffeinmentesként dobhassák a piacra. A Floridai Egyetem kutatói egy 480 ml-es üdítőitalban 15 mg koffeintartalmat mutattak ki. Közel van ugyan, de ez az érték mégsem zéró.

4. A koffein függőséget okoz

Nem ritka jelenség a koffeintolerancia kialakulása a szervezetben, ezért van az, hogy sok embernek egyre több és több kávét kell fogyasztani ahhoz, hogy ugyanazt a pozitív hatást tapasztalhassák magukon. Viszont, ismerve a mérték fontosságát, vissza kell fognod magad egy bizonyos mennyiség után, ami enyhébb megvonási tünetekkel, fejfájással, ingerlékenységgel járhat.

A jó hír az, hogy ezek a tüneteket elég rövid életűek. A rossz viszont az, hogy egy idő után úgyis megint visszatérsz a több adagra, egy mókuskerékbe kerülsz, és idővel álmatlanság, nyugtalanság, fokozott stressz jellemzi majd az életedet. A “függőséget” tehát Te magad okozod.

Hogyan készíts zsírégetős, serkentő krémes kávét, ami alakbarát? Móni elmondja!

 

BÓNUSZ TIPP! Bár a cukrozott, tejszínes kávécsodák bizonyára finomak, de cseppet sem tesznek jót az alakodnak… a Peakben mi is kávérajongók vagyunk, így bizony évekkel ezelőtt kifejlesztettük – és azóta is töretlenül imádjuk a Peak Slim fehérjés kávét, ami isteni arabica kávéből készült, édesítővel és krémességét a fehérjepor adja!

Kávéfogyasztóként nem kell tehát megijednek a rémisztő állításoknak akkor, ha tudod, hol a határ! Fogyaszd a kávét, de EGÉSZSÉGGEL!


kávéfogyasztás

egészséges kávéfogyasztás

Forrás:

Nawrot, P., Jordan, S., Eastwood, J., Rotstein, J., Hugenholtz, A., & Feeley, M. (2003). Effects of caffeine on human health. Food Additives & Contaminants, 20(, 1-30.

Kovacs, E. M., Stegen, J. H., & Brouns, F. (1998). Effect of caffeinated drinks on substrate metabolism, caffeine excretion, and performance. Journal of Applied Physiology, 85, 709-715.

Wemple, R. D., Lamb, D. R., & McKeever, K. H. (1997). Caffeine vs caffeine-free sports drinks: effects on urine production at rest and during prolonged exercise. International Journal of Sports Medicine, 18, 40-46.

Falk, B., Burstein, R., Rosenblum, J., Shapiro, Y., Zylber-Katz, E., & Bashan, N. (1990). Effects of caffeine ingestion on body fluid balance and thermoregulation during exercise. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 68, 889-892.

Killer, S. C., Blannin, A. K., & Jeukendrup, A. E. (2014). No evidence of dehydration with moderate daily coffee intake: a counterbalanced cross-over study in a free-living population. PloS one, 9, e84154.

Frost, L., & Vestergaard, P. (2005). Caffeine and risk of atrial fibrillation or flutter: the Danish Diet, Cancer, and Health Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 81, 578-582.

Willett, W. C., Stampfer, M. J., Manson, J. E., Colditz, G. A., Rosner, B. A., Speizer, F. E., & Hennekens, C. H. (1996). Coffee consumption and coronary heart disease in women: a ten-year follow-up. Jama, 275, 458-462.

McCusker, R. R., Fuehrlein, B., Goldberger, B. A., Gold, M. S., & Cone, E. J. (2006). Caffeine content of decaffeinated coffee. Journal of Analytical Toxicology, 30, 611.

Juliano, L. M., & Griffiths, R. R. (2004). A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features. Psychopharmacology, 176, 1-29.

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.