A kesudió Amerika trópusi részén őshonos örökzöld növény termése, mely a mangó, a pisztácia és a mérges cserszömörcék rokona. A fő kesutermesztők: Brazília, Nigéria, Mozambik, Indonézia és Tanzánia, a világ kesutermelésének felét azonban India adja. Szoktál kesudiót enni? Ha igen, dicséretes, ha nem, nézd meg, mi mindenből maradtál ki eddig!
Kesudió
Miért jó a kesudió?
Amellett, hogy nagyon fincsi, jó zsírokban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát, fogyasztása fokozott teltségérzetet is kelt. Tele van antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek szervezeted megfelelő működése szempontjából igen lényegesek.
Optimális vérnyomás – A kesudió magnéziumtartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.
Gyönyörű haj – A réz olyan ásványi anyag, amely a haj színének fenntartásában segít. Tehát, ha rézben gazdag kesudiót eszel, még a hajkoronád is teljesebb színű és szebb lehet!
Egészséges csontok – A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban!
Egészséges idegek – A magnézium a csontok felszínén tárolódik, és megelőzi, hogy a kalcium bejusson az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is relaxált állapotban maradnak. Az elégtelen mennyiségű magnézium éppenséggel a vérerek összehúzódását okozhatja, mely magas vérnyomáshoz, migrénhez, fokozott fejfájáshoz vezet.
Meggátolja az epekövek kialakulását – A kesudió napi fogyasztása 25 százalékkal csökkentheti az epekő megjelenésének veszélyét.
Kesudió diétában
Segít a fogyásban – A kesudió hizlal? Tévedés. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele. Persze, hizlal, ha töménytelen mennyiségben fogyasztod nap, mint nap.
Antioxidáns – A szelén, a réz, a magnézium és még sok más ásványi anyag számos enzim működésében szerepet játszik.
Segíti az emésztést – A kesudió hatása a növekedés és fejlődés elősegítése is, valamint a nukleinsav szintézis és az emésztés könnyítése.
Vitaminban gazdag – A kesudió olyan vitaminokkal van tele, mint a riboflavin, pantoténsav, tiamin, niacin, stb. Nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas vérnyomás ellen hatékony.
Egészséges íny és fogak – Mivel a kesudióban levő magnézium igen jó a csontokra, ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik.
Kellemes alvás – Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek.
Harcol a szabad gyökök ellen – A kesudió segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle egészségügyi problémákat okoznak.
Megelőzi a rákot – A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart.
Védi a szívet – A kesudió kalória szempontjából nem vészes – zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.
Érdemes tehát fogyasztanod, főétkezések közt ideális éhségcsillapító. Edd önmagában, egészséges nasiként, használd különféle sütik elkészítéséhez, salátákhoz, stb.