Újabb szerelem érkezett az életembe, gondoltam, megosztom veled! A neve: kesudió!

A kesudió Amerika trópusi részén őshonos örökzöld növény termése, mely a mangó, a pisztácia és a mérges cserszömörcék rokona. A fő kesutermesztők: Brazília, Nigéria, Mozambik, Indonézia és Tanzánia, a világ kesutermelésének felét azonban India adja. Szoktál kesudiót enni? Ha igen, dicséretes, ha nem, nézd meg, mi mindenből maradtál ki eddig!

Kesudió

Miért jó a kesudió?

Amellett, hogy nagyon fincsi, jó zsírokban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát, fogyasztása fokozott teltségérzetet is kelt. Tele van antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek szervezeted megfelelő működése szempontjából igen lényegesek.

Optimális vérnyomás – A kesudió magnéziumtartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.

Gyönyörű haj – A réz olyan ásványi anyag, amely a haj színének fenntartásában segít. Tehát, ha rézben gazdag kesudiót eszel, még a hajkoronád is teljesebb színű és szebb lehet!

Egészséges csontok – A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban!

Egészséges idegek – A magnézium a csontok felszínén tárolódik, és megelőzi, hogy a kalcium bejusson az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is relaxált állapotban maradnak. Az elégtelen mennyiségű magnézium éppenséggel a vérerek összehúzódását okozhatja, mely magas vérnyomáshoz, migrénhez, fokozott fejfájáshoz vezet.

Meggátolja az epekövek kialakulását – A kesudió napi fogyasztása 25 százalékkal csökkentheti az epekő megjelenésének veszélyét.

Kesudió diétában

Segít a fogyásban – A kesudió hizlal? Tévedés. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele. Persze, hizlal, ha töménytelen mennyiségben fogyasztod nap, mint nap.

Antioxidáns – A szelén, a réz, a magnézium és még sok más ásványi anyag számos enzim működésében szerepet játszik.

Segíti az emésztést – A kesudió hatása a növekedés és fejlődés elősegítése is, valamint a nukleinsav szintézis és az emésztés könnyítése.

Vitaminban gazdag – A kesudió olyan vitaminokkal van tele, mint a riboflavin, pantoténsav, tiamin, niacin, stb. Nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas vérnyomás ellen hatékony.

Egészséges íny és fogak – Mivel a kesudióban levő magnézium igen jó a csontokra, ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik.

Kellemes alvás – Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek.

Harcol a szabad gyökök ellen – A kesudió segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle egészségügyi problémákat okoznak.

Megelőzi a rákot – A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tart.

Védi a szívet – A kesudió kalória szempontjából nem vészes – zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.

Érdemes tehát fogyasztanod, főétkezések közt ideális éhségcsillapító. Edd önmagában, egészséges nasiként, használd különféle sütik elkészítéséhez, salátákhoz, stb.

kesudio-dietaban

Harkály Renáta

Harkály Renáta

Mint elkötelezett Zónázó, a rendszeres edzés a mindennapjaim szerves részét képezi. Az egészséges életmód híveként, törekszem a lehetőségeim maximális kihasználására, fejlesztésére. Szeretek a konyhában kísérletezni, egészséges finomságokat alkotni. Igyekszem a kapcsolódó témákban egyre
mélyebbre ásni, újabb ismereteket szerezni és minél szélesebb körben Veled is megosztani. Célom, hogy írásaimmal hozzájáruljak a Te sikereidhez is!
Harkály Renáta
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Újabb szerelem érkezett az életembe, gondoltam, megosztom veled! A neve: kesudió!
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Újabb szerelem érkezett az életembe, gondoltam, megosztom veled! A neve: kesudió!
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)
5607
Egészség, Tudatos táplálkozás
, ,